• Πολιτική

    Ν. Κοτζιάς: Αν δεν συμφωνήσουμε, τα Σκόπια θα προσφύγουν στη Χάγη και θα χάσουμε

    • NewsRoom
    Κοτζιάς


    H ελληνική πλευρά ετοιμάζει σχέδιο συμφωνίας που θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση των Σκοπίων και εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας.

    «Το πρώτο θέμα που πρέπει να επιλυθεί είναι αυτό του αλυτρωτισμού» ξεκαθάρισε ο κ. Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντας εκτός πραγματικότητας όσα λέγονται περί «σαλαμοποίησης» του θέματος.

    Ο κ. Κοτζιάς απέρριψε τα περί ενδιάμεσης συμφωνίας, λέγοντας πως δεν μπορεί να προχωρήσει η πρόταση Νίμιτς για σταδιακή χρήση του ενιαίου ονόματος της γειτονικής χώρας έως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, πρόκρινε ως καλύτερη λύση η λέξη που θα συμφωνηθεί για σύνθετη ονομασία να περιέχει τον όρο Μακεδονία όχι στα αγγλικά αλλά στα σλαβικά και αμετάφραστη.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο και θα αφορά σημεία-προτάσεις που έχει βάλει ο Μ.Νίμιτς.

    Αναφορικά με το σύμφωνο, είπε ότι οι δυο κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συνταγματικές επιταγές για την επικύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας.

    «Αν υπάρξει ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία, τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή την πρόταση… Αν υπάρξει συμφωνία, αφού τα Σκόπια θα έχουν συνταγματικά ψηφίσει την ονομασία, θα πάμε στον ΟΗΕ για να ψηφιστεί από το Σώμα του Συμβουλίου» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς και επισήμανε ότι «αν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, τα Σκόπια θα είναι το πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, στα ονόματα που πρότεινε ο κ. Νίμιτς είναι τέσσερα στα σλαβικά και ένα το «Μακεδονία-Σκόπια» που, όπως υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς, ήταν πρόταση πριν από πολλά χρόνια κάποιων ελληνικών κυβερνήσεων.

    «Τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα, η χρήση του ονόματος, η ταυτότητα και η εμπορική χρήση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι «αν εμείς δεν δείξουμε καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις, τότε τα Σκόπια έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε τρίτα θεσμικά όργανα. Το έπραξαν στο παρελθόν και δεν βγήκαμε κερδισμένοι. Πήγαμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το οποίο το χάσαμε» υπογράμμισε.

    Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως η ονομασία «μακεδονική γλώσσα» καθιερώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 1977, επί ηγεσίας Κωνσταντίνου Καραμανλή ενώ ότι από το 1992 έως το 1994, ουδείς εκπρόσωπος των δύο ελληνικών κυβερνήσεων δεν μετέβη στη διαπραγμάτευση για τη γλώσσα στον ΟΗΕ.

    Αναφερόμενος στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, σχολίασε πως επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέτει ως προϋπόθεση πλήρες εύρος χρήσης του ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Κάλεσε, πάντως, τους ξένους παράγοντες (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ) να μην εμπλακούν στη διαπραγμάτευση, γιατί, όπως εκτίμησε, «σημαίνει ότι δεν θέλουν λύση».

    Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για διγλωσσία, η οποία, όπως είπε, δυσκολεύει να βρεθεί λύση. «Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ξεσηκώνει τον λαό, σαν να δημιουργήθηκε το θέμα του ονόματος σήμερα. Κυβέρνησαν 25 χρόνια, είμαστε από τις 14 του Γενάρη στη διαπραγμάτευση και κοντεύουν να μας πουν ότι διαλύσαμε τη χώρα» προσέθεσε

    Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στα ζητήματα που έχουν προκύψει στη συνεργασία των δύο κυβερνητικών εταίρων και στα όσα καταλογίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σημειώνοντας πως η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βασίστηκε στα οικονομικά ζητήματα.

    «Και μέσα στα ίδια τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Κυβερνητική πολιτική υπάρχει και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό» ανέφερε, τονίζοντας πως αν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στηρίζει το συνολικό πολιτικό έργο, δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την κυβέρνηση. «Είναι κάτι φυσιολογικό στη δημοκρατία, υπάρχουν σε πολλά μέρη στον κόσμο, ακόμη και κυβερνήσεις μειοψηφίας. Στην Ελλάδα το παρουσιάζουμε ως παραλογισμό».

    Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια, ο κ. Κοτζιάς διαμήνυσε πως «είναι έκφραση δημοκρατίας, δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται από ακροδεξιά στοιχεία. Ο απλός άνθρωπος έχει κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεται, αλλά θα ήθελα να του εξηγήσω τι συμβαίνει 70 χρόνια και προσπαθούμε να σώσουμε κατάσταση» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.



    ΣΧΟΛΙΑ