Τις επερχόμενες αλλαγές, με στόχο την βελτίωση, αλλά και τα όσα παραμένουν ίδια, αναφορικά με τις Πανελλήνιες εξετάσεις για το 2020 ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός έκανε λόγο για την κατάργηση κόκκινων και πράσινων σχολών, αναφερόμενη στη ρύθμιση που επέτρεπε στους υποψηφίους να μπαίνουν σε κάποιες σχολές μέσω Πανελληνίων και σε κάποιες άλλες, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η υπουργός δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε «βίαιες» αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών, καθώς θέλει να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα πρόκλησης σύγχυσης στους μαθητές – υποψηφίους.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open TV, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι «μπορούμε να το πούμε με σαφήνεια για πρώτη φορά ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών του χρόνου».

Αναφορικά με την ειδική κατηγορία των μαθητών που εξετάστηκαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις τη φετινή χρονιά και επιθυμούν να επανεξεταστούν του στη διαδικασία του 2020, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι μαθητές θα εξεταστούν με το ίδιο σύστημα. «Αυτό αφορά πρωτίστως σε όσους δίνουν για δεύτερη φορά στις Πανελλαδικές. Αν έδωσαν φέτος Λατινικά, θα δώσουν και του χρόνου Λατινικά. Διατηρείται το ίδιο σύστημα σε όλα τα μαθήματα», εξήγησε η υπουργός Παιδείας.

Όπως εξήγησε η υπουργός, «το εύκολο θα ήταν να πούμε ότι καταργούμε το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το κάνουμε, γιατί θα ήταν ανεύθυνο μπροστά στα παιδιά που έχουν μπει σε προετοιμασία».

Η υπουργός Παιδείας διεμήνυσε, ωστόσο, ότι θα γίνει μια σειρά βελτιωτικών αλλαγών στο σύστημα των Πανελλαδικών, οι οποίες θα έχουν άμεση ισχύ, θα εφαρμοστούν, δηλαδή, ήδη από την επόμενη χρονιά. «Θα κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) ή τη Δευτέρα», τόνισε συγκεκριμένα η κυρία Κεραμέως και διευκρίνισε: «Κρατάμε το σύστημα και θα ανακοινώσουμε έναν εξορθολογισμό της ύλης. Θα μειωθεί η ύλη στα μαθήματα, επειδή ήταν αχανής και αδύνατη η κάλυψή της. Θα ανακοινώσουμε κάποιες αλλαγές, που αφορούν στη συνεξέταση Νέων και Λογοτεχνίας και θα καταργήσουμε την κατηγοριοποίηση πράσινων και κόκκινων σχολών. Δεν θα ισχύσει, δεν θα υπάρχει κατηγοριοποίηση. Βάση πανελλαδικών θα εισάγονται και σε αυτές», τόνισε.

«Με το σύστημα, το οποίο έδωσαν οι μαθητές φέτος, με το ίδιο σύστημα θα δώσουν και του χρόνου. Για τα παιδιά που μπαίνουν δευτέρα λυκείου εξετάζουμε το σύστημα που θα εφαρμόσουμε», είπε η κ. Κεραμέως.

Μια από τις βελτιώσεις στο σύστημα των Πανελλαδικών που μπορεί να εφαρμοστούν ήδη από το 2020 είναι και η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής την οποία θα ορίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Η υπουργός αναφέρθηκε, επιπλέον και στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, λέγοντας ότι «στις προθέσεις μας είναι τα πανεπιστήμια να ορίζουν τους εισακτέους και μια βάση εισαγωγής. Πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα, που τα πανεπιστήμια και τα σχολεία θα είναι πιο ελεύθερα και πιο αυτόνομα».

Ταυτόχρονα, η Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε αδιανόητο να μπαίνει ένας μαθητής σε μια σχολή με πολύ χαμηλές βαθμολογίες.

Αναφερόμενη στη νέα σχολική χρονιά, που βρίσκεται προ των πυλών, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι «τα βιβλία θα είναι σε όλα τα σχολεία. Για τους εκπαιδευτικούς, προχωράμε στους διορισμούς για την ειδική αγωγή και μετά θα πάμε στους μόνιμους».

Ειδική αναφορά έκανε η υπουργός Παιδείας και στο ζήτημα του ακαδημαϊκού ασύλου, ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πολύ τον τελευταίο καιρό, καθώς η κατάργησή του αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, ενώ, μετά την εκλογή της, εισήχθη σε σχετικό νομοσχέδιο, ως διάταξη με απόλυτη προτεραιότητα. Όπως υποστήριξε η κ. Κεραμέως, με το νόμο για την κατάργησή του «Θωρακίζουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Πιο συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε ξεχωριστά στην ΑΣΟΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα αντιμετωπίσουμε το παρεμπόριο στην ΑΣΟΕΕ» και συμπληρώνοντας ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται το άσυλο για τέλεση παράνομων πράξεων.

Η υπουργός θέλησε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι οι αλλαγές που έρχονται, καθώς και η διάταξη για το ακαδημαϊκό άσυλο καμία σχέση δεν έχει με πρόθεση της κυβέρνησης για «αστυνομοκρατούμενα» πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «καταργούμε το άσυλο βίας και ανομίας. Αποκαθιστούμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια. Θωρακίζουμε το άσυλο, θωρακίζουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια».

Η κυρία Κεραμέως υποστήριξε ότι με το νέο νόμο «αστυνομία και εισαγγελείς θα μπορούν να ασκούν όλες τις αρμοδιότητές τους στα πανεπιστήμια, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους. […] Για να επέμβει η αστυνομία, πρέπει να τελείται αξιόποινη πράξη», σημείωσε.

«Δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια», υπογράμμισε η υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το να σηκώσεις ένα πανό δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη. Εμείς δεν θέλουμε βιαιοπραγίες. Δεν θέλουμε να φοβάται κάποιος να μιλήσει (σ.σ. σε πανεπιστημιακό χώρο), επειδή κάποιος μπορεί να του επιτεθεί».