• Πολιτική

    «Μπρα ντε φερ» Μητσοτάκη – Τζιτζικώστα για την… Μαρία Μπούρα – Αποκλειστικό παρασκήνιο μιας υπόγειας ρήξης

    Ελάχιστες οι φωτογραφίες της διπλωμάτη Αννας Μαρίας Μπούρα. Εδώ με τον πρωθυπουργό


    To απόγευμα της Πέμπτης περίσσευαν τα χαμόγελα και οι αβρότητες μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιου Επιτρόπου στην Κομισιόν, Απόστολου Τζιτζικώστα.

    Η συνάντηση των δύο ανδρών ήρθε να επικυρώσει την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει τον κ. Τζιτζικώστα για τη θέση του Επιτρόπου.

    Και είναι αλήθεια ότι ειδικά ο Περιφερειάρχης επί 10 χρόνια, χρωστάει πολλά στον κ. Μητσοτάκη μιας και η νέα του θέση στις Βρυξέλλες είναι και περιζήτητη και εξαιρετικά τιμητική. Αποτελεί δε και ένα εξαιρετικό πολιτικό βήμα για τον κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε τις βλέψεις του για μεγαλύτερα πράγματα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

    Ωστόσο, όπως πληροφορείται το mononews, τα χαμόγελα των δύο ανδρών, που κάποτε κοντραρίστηκαν για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, πάγωσαν στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, μεταξύ Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα έχουν εμφανιστεί βαριά σύννεφα για μια βασική αιτία: Την επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει διευθυντής του γραφείου του Επιτρόπου στις Βρυξέλλες.

    Μια θέση επίσης περιζήτητη, που «τρέχει» όλα τα θέματα Επιτρόπου, χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες και κυρίως την άψογη συνεργασία του κ. Τζιτζικώστα με το πρόσωπο που θα επιλεγεί.

    Μαθαίνουμε επίσης ότι και ο μηνιαίος μισθός του διευθυντή δεν είναι καθόλου αμελητέος, προσεγγίζει τα 20 χιλιάδες ευρώ.

    Πηγές με καλή γνώση του παρασκηνίου και του τι διημείφθη μεταξύ Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θέλει για τη θέση του διευθυντή του Επιτρόπου να τοποθετηθεί ένας δικός του άνθρωπος.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Αννα – Μαρία – Ελένη Μπούρα, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Μια δυναμική γυναίκα, με άριστη γνώση των διεθνών θεμάτων κι εξαιρετικές ικανότητες στο χώρο της διπλωματίας.

    Η κ. Μπούρα βρίσκεται εδώ και χρόνια στο πλευρό του πρωθυπουργού, σε μια κλειστή ομάδα διπλωματών – γυναικών και συγκεκριμένα την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που έγινε υφυπουργός Εξωτερικών και την Ελένη Σουρανή.

    Το αίτημα Μητσοτάκη

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε οι πληροφορίες ζήτησε από τον Απόστολο Τζιτζικώστα να είναι η κ. Μπούρα η διευθύντρια του γραφείου του στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας ότι με την πείρα της και τις διπλωματικές της γνώσεις θα βοηθήσει το νέο Επίτροπο.

    Ενδεχομένως η επιλογή της κ. Μπούρα να έχει να κάνει με το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης που φαίνεται ότι θα δοθεί στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή χρειάζονται στο γραφείο του Επιτρόπου στις Βρυξέλλες άνθρωποι με άριστη γνώση των θεμάτων που απασχολούν τη διεθνή διπλωματία.

    Από τις σχέσεις με την Τουρκία, την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, μέχρι τη θέση του Κοσόβου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και σειρά θεμάτων που συνδέονται και με τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το νέο μεταναστευτικό κύμα που έρχεται κ.λπ.

    Οι… κακές γλώσσες πάντως αναφέρουν ότι έτσι το Μαξίμου, και με τη δικαιολογία της ανάγκης έμπειρων διπλωματικών υπαλλήλων, θέλει να τοποθετήσει ένα δικό της στέλεχος δίπλα στο νέο Επίτροπο σε ρόλο «τοποτηρητή».

     

    Χαμόγελα αλλά και σύννεφα μεταξύ Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα

     

    Όμως, φαίνεται ότι έχει ανοίξει μια κόντρα καθώς ο κ. Τζιτζικώστας επιθυμεί να κάνει διευθυντή έναν δικό του άνθρωπο και για το λόγο αυτό τις τελευταίες ώρες γίνονται σκληρά «παζάρια» για το ποιος ή ποια τελικά θα επιλεγεί.

    Ενδεχομένως ο νέος Επίτροπος να αντιλαμβάνεται ότι ένας άνθρωπος του πρωθυπουργού στο γραφείο του θα έχει και το ρόλο του «ελεγκτή» του, κάτι που σίγουρα δεν επιθυμεί.

    Κανείς δεν γνωρίζει ποια πλευρά θα επικρατήσει στο άτυπο μπρα ντε φερ, όμως, κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι η κ. Μπούρα, η επιλογή του πρωθυπουργού είναι η πιο επικρατέστερη.

    Αλλωστε, έχει και το τεχνοκρατικό προφίλ που χρειάζεται για μια τέτοια θέση, ειδικά αν ο κ. Τζιτζικώστας πάρει το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το πλούσιο βιογραφικό της κ. Μπούρα

    Η κ. Μπούρα είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του London Metropolitan University, είναι πρέσβης κι έχει μακρά θητεία στο διπλωματικό σώμα. Εχει δε συναντήσει μεγάλες προσωπικότητες τα τελευταία χρόνια.

    Στο βιογραφικό της γράφει ότι έχει θητεύσει στις ελληνικές πρεσβείες σε Λονδίνο, Μόσχα, Τίρανα, Νέα Υόρκη στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στον ΟΗΕ, ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2004-2005, καθώς και στο Κόσοβο.

    Όμως, έχει κάνει πολλά χρόνια και στις Βρυξέλλες έχοντας υπηρετήσει επί μια δεκαετία στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. (European External Action Service, EEAS), στο τμήμα που ασχολείται με τα Δυτικά Βαλκάνια και έχει ασχοληθεί μάλιστα έντονα με το Κόσοβο, έχοντας διατελέσει και σύμβουλος για τον διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου. Ηταν επίσης επικεφαλής της ομάδας εργασίας της EEAS για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει επί ένα χρόνο ειδική σύμβουλος στη Φεντερίκα Μογκερίνι, ως ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

    Είναι άριστη γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων κι έχει γνωριμίες σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Με λίγα λόγια έχει όλα τα εχέγγυα για μια κρίσιμη θέση στο γραφείο του Επιτρόπου, ειδικά αν η Ελλάδα διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Γκρίνια στις επιχειρήσεις για το ψηφιακό τέλος συναλλαγής στα ομολογιακά δάνεια
    Μπήτρος: Αυτή είναι η κρίσιμη ημερομηνία για να τρέξει η συμφωνία με τους πιστωτές
    Ποιος είναι ο Νορβηγός μεγιστάνας που πούλησε τα ξενοδοχεία στην Premia και η καλλονή σύζυγός του



    ΣΧΟΛΙΑ