Να κλιμακώσει την πίεση προς την Κυβέρνηση και ειδικά προς τον Πρωθυπουργό επιδιώκει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μια προσπάθεια να διαλευκανθούν οι αιτίες που οδήγησαν την ΕΥΠ σε νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του.

Σήμερα στις 13.00 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε δεχθεί σχετική ερώτηση στη ΔΕΘ για το εάν ήταν ικανοποιημένος με την αντίδρασή της ΠτΔ στο εν λόγω ζήτημα. «Θα επιδιώξω σύντομα να την δω, διότι πρέπει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία είναι εγγυητής του πολιτεύματος, να βοηθήσει για την ομαλοποίηση του πολιτικού κλίματος, χωρίς συνωμοσιολογίες και χωρίς διχαστικά διλήμματα που οδηγούν στη συγκάλυψη.” για να συμπληρώσει με νόημα “Και ως Δικαστής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περισσότερο βαρύτητα, όπως και άλλοι συνταγματολόγοι, διότι δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν αντισυνταγματικό μιθριδατισμό στη χώρα. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ένας αντισυνταγματικός μιθριδατισμός, ο οποίος κάνει το Σύνταγμα να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα σε τόσο σοβαρά θέματα που αφορούν τη διάκριση εξουσιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η κίνηση αυτή γίνεται με φόντο τις εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή αλλα και την συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε προχθές ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Σπυρόπουλου για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.
Σήμερα ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος μετά τις βόμβες που εξαπέλυσε χθες στην Βουλή, θα περάσει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποίησε η ΑΔΑΕ στα “άδυτα” της ΕΥΠ αναφορικά με τη διερεύνηση των καταγγελιών για την υποκλοπή του κ. Ανδρουλάκη έβαλε νέα δεδομένα πάνω στο τραπέζι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ράμμος διαβάζοντας σχετικό πρακτικό τα οποία και κατέθεσε στην Εξεταστική φέρεται να είπε ότι η καταστροφή του αρχείου έγινε την ίδια μέρα που έγινε και η καταγγελία του Ν. Ανδρουλάκη.

Αναφορικά με τη δυνατότητα που είχε στη πρόσβαση του «φακέλου Ανδρουλάκη» φέρεται να είπε πως ο νυν Διοικητής της υπηρεσίας, του ανέφερε ότι δεν ξέρει αν υπάρχει, και πως σε γνώση του ήταν μόνον ένα έγγραφο προς τον πάροχο για πιστοποίηση αριθμού, από τον προκάτοχο του και την εισαγγελέα . Στην συνέχεια, ο κ. Ράμμος φέρεται να είπε πως σε νέο έλεγχο της ΑΔΑΕ, τους δόθηκε από την Υπηρεσία έγγραφη δήλωση του κ. Δεμίρη βάση της οποίας η διαδικασία της άρσης του απορρήτου κινήθηκε νόμιμα και μετά όμως επικαλέσθηκε το απόρρητο και το καθήκον εχεμύθειας, για να μην δώσει άλλες απαντήσεις, όπως φέρεται να είπε. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του φέρεται να ανέβασε τους τόνους και να έκανε λόγο για “υπεκφυγή” και “άρνηση συνεργασίας” . Φέρεται δε, να είπε ότι δεν μπορεί να αντιτάσσεται απόρρητο στην Αρχή που έχει από το Σύνταγμα την ελεγκτική αρμοδιότητα σε αυτή.

Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να υπάρχουν ανέλεγκτες νησίδες, φέρεται να κατέληξε. Ο κ. Ράμμος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συνέχισε στο ίδιο ύφος και φέρεται να χαρακτήρισε την απάντηση του Διοικητή της ΕΥΠ στο αίτημα για ενημέρωση της ΑΔΑΕ ως αόριστη που συνιστά υπεκφυγή και προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας. Κορυφώνοντας τη κριτική του φέρεται να έκανε λόγο για την μεγαλύτερη επέμβαση σε ιδιωτικό βίο προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει την έρευνα του.

Πήγες προσκείμενες στην ΝΔ επιτίθενται στο ΣΥΡΙΖΑ και δίνουν μια άλλη διάσταση των όσων ακουστηκαν στην επιτροπή, υποστηρίζοντας πως “ Οι κ.κ. Βούτσης και Τζανακόπουλος παραβιάζουν τη λογική και διαστρεβλώνουν συνειδητά τα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ξεκαθάρισε ότι από τις 5 Μαΐου είχε επισήμως ενημερωθεί από την ΕΥΠ αναφορικά με την προγραμματισμένη καταστροφή του υλικού επισυνδέσεων που πραγματοποιήθηκε τελικά όπως ήταν προγραμματισμένο στο τέλος Ιουλίου. Διευκρίνησε μάλιστα ότι η ΑΔΑΕ δεν χρειάζονταν να συμμετάσχει στη διαδικασία καταστροφής καθώς εμπιστεύονταν την ΕΥΠ και είχε στο παρελθόν πραγματοποιήσει σχετικούς ελέγχους χωρίς να διαπιστώσει το παραμικρό πρόβλημα “και καταλήγουν λέγοντας ότι “Η απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής. Με ψέματα προσπαθούν να δημιουργήσουν θέματα εκεί που δεν υπάρχουν για να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα τους”.

Νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ φέρεται πως έριξε και ο Διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Κατ΄αρχάς φέρεται να επιβεβαίωσε τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου από τον Πρωθυπουργό για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη . Το σημείο της κατάθεσης του που φέρεται να εξόργισε την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ήταν όταν ρωτήθηκε για το εάν θα ενημέρωνε τον κ. Ανδρουλάκη εφόσον αυτός ζητούσε ενημέρωση. Εκεί φέρετε να απάντησε καταφατικά. Αλλά όταν του ζητήθηκε να διευκρινήσει βάση ποιων διατάξεων θα γίνονταν αυτή η ενημέρωση φέρεται να απάντησε ότι : Δεν υπάρχουν. Είναι μία καινοτομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο της ενημέρωσης που θα παρείχε στον κ. Ανδρουλάκη και φέρεται να είπε: δεν γνωρίζω αν θα μπορούσα να τον ενημερώσω για όλα και δεν γνωρίζω αν θα μου επιτρεπόταν να τον ενημερώσω για τον λόγο που παρακολουθούνταν.

Στην συνέχεια φέρεται πάντως να υποστήριξε πως από την ανάληψη των καθηκόντων του έχουν διακοπεί οι καταστροφές των αρχείων ενώ επισήμανε πως κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει το αρχείο Ανδρουλάκη, άρα αυτό σημαίνει ότι δεν περιέχει κάτι η επισύνδεση. Αν θέλει ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να πάει να ενημερωθεί από τον εισαγγελέα για τις υποψίες που οδήγησαν στην επισύνδεση, όχι δημόσια, φέρεται να είπε ο κ. Δεμίρης.

Ο διοικητής της ΕΥΠ φέρετε ωστόσο να υποστήριξε ότι τηρήθηκε η νομιμότητα των διαδικασιών για τις επισυνδέσεις τόσο για τον κ. Ανδρουλάκη, όσο και για τον κ Κουκάκη. Αυτό υποστήριξε και σε δήλωση του στις τηλεοπτικές κάμερες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Ο κ Δεμίρης φέρεται να υπογράμμισε ότι η ΕΥΠ δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά και πως η υπηρεσία έχει ελεγκτικά φίλτρα όπως είναι η ΑΔΑΕ, η Εισαγγελία και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αίσθηση προκάλεσε μια αναφορά του σύμφωνα με την οποία φέρεται να είπε ότι το 2018 οι επισυνδέσεις ήταν πολύ περισσότερες από το 2021. Σε ερώτηση τέλος, αν παρακολουθούνταν άλλοι πολιτικοί το προηγούμενο διάστημα πλην του κ. Ανδρουλάκη, φέρεται να είπε ότι δεν το γνωρίζει γιατί πρέπει να γίνει έρευνα. Αλλά από το διάστημα που αυτός είναι επικεφαλής στην Υπηρεσία δεν παρακολουθούνται.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τα όσα είπε νωρίτερα στην Εξαταστική ο Θ. Δεμίρης είπε: «Ο κ. Δεμίρης, ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ, πιστός στη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συγκαλύψει την υπόθεση των παρακολουθήσεων και στη σημερινή του εξέταση συνέχισε να αντιτάσσει στην Εξεταστική Επιτροπή το απόρρητο και σε ότι αφορά την επιβεβαίωση της μαρτυρίας του αλλά και σε ότι αφορά την αποστολή των σχετικών εγγράφων που έχει αιτηθεί η Επιτροπή από την ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, είπε ότι δεν πρόκειται να αποστείλει κανένα από τα έγγραφα που του έχει ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή. Υπέπεσε σε πολλαπλές αντιφάσεις και, στην πραγματικότητα, αυτοεξευτελίστηκε με μοναδικό στόχο και σκοπό να συγκαλυφθεί η υπόθεση και να προστατευτεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει απόλυτη πολιτική ευθύνη για όλα τα αποτρόπαια που συμβαίνουν στο πολιτικό σύστημα σήμερα».

Η τροπή που πήρε η υπόθεση βάζει σε δεύτερες σκέψεις το ΠΑΣΟΚ για το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και αποχώρηση-καταγγελία από την Εξεταστική οδηγώντας την υπόθεση στο Ευρωπαικό Δικαστήριο όπως άλλωστε έχει προαναγγελθεί. Οργισμένη ήταν η αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ με τη βουλευτή του κόμματος και μέλος της Επιτροπής να δηλώνει πως “Η απόλυτη δικαίωση του κ. Ανδρουλάκη σήμερα, καθώς ο κ. Δεμίρης, ο Διοικητής της ΕΥΠ, γκρέμισε το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη. Είπε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να πάει στην ΕΥΠ να ενημερωθεί, αλλά πρόκειται για μία καινοτομία, δηλαδή στην ουσία μία πατέντα του κ. Μητσοτάκη. Περαιτέρω δε, για τον ουσιαστικό λόγο της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα μπορούσε και αν του επιτρέπεται να πει τον πραγματικό λόγο της παρακολούθησης. Η απόλυτη κοροϊδία”.

Για θέατρο του παραλόγου κάνει λόγο το ΚΚΕ. «Το δεν ξέρω, δεν μπορώ, δεν απαντώ, έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά πανδημίας. Από τη μία η επίκληση του απορρήτου από το σημερινό διοικητή της ΕΥΠ και από την άλλη δεδηλωμένη άγνοια του σημερινού προέδρου της ΑΔΑΕ για τα ζητήματα των ελέγχων για την υπόθεση του ΚΚΕ, που περιγράφονται στα πορίσματα της, καθιστούν τον έλεγχο αυτής της σοβαρής υπόθεσης των παρακολουθήσεων ουσιαστικά αδύνατο.

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ για μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, με μοιρασμένους ρόλους σε αυτή τη διαδικασία. Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να κριθούν ως μάρτυρες ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ, η τεχνική της ΑΔΑΕ και η παροχή, που κατ΄επανάληψή ζητάει το ΚΚΕ διαφορετικά καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη την διαφαινόμενη προσπάθεια για πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, η οποία και θα αποτελέσει το κερασάκι στην τούρτα στην προσπάθεια συγκάλυψης» επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

«Μύλος» η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές με την κατάθεση του πρόεδρου της ΑΔΑΕ