Επιμένουν οι πληροφορίες, προερχόμενες τόσο από την Ουάσιγκτον και το Ελληνοαμερικανικό «λόμπι» όσο και από Τούρκους και Τουρκοκύπριους αντιφρονούντες και δημοσιογράφους, σύμφωνα με τις οποίες ο Ερντογάν ετοιμάζει «κάτι μεγάλο» στην Κύπρο κατά την επικείμενη επίσκεψη του στα Κατεχόμενα την 20η Ιουλίου με αφορμή την επέτειο της εισβολής, πιθανώς την ανακοίνωση της προσάρτησης τους στην Τουρκία, μάλλον μετά από σχετικό δημοψήφισμα, στο «μοντέλο της Κριμαίας» του Πούτιν.

Ο νέο-οθωμανισμός και η κάλπη

Οι φήμες εντείνονται, όχι μόνο μεταξύ αυτών που εκτιμούν πως έφτασε η στιγμή, όπως εκτιμά ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, να εκμεταλλευτεί την διεθνή αναταραχή και τη ρευστότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ουσιαστική αδυναμία της Δύσης να απαντήσει αποτελεσματικά στις πολυεπίπεδες έμπρακτες απειλές του ιδίου και του Ρώσου Προέδρου. Πραγματοποιώντας το κεμαλικό όνειρο της εδαφικής μεγέθυνσης της Τουρκίας και υλοποιώντας, σε μεγάλο βαθμό, την «Γαλάζια Πατρίδα», την … σύγχρονη εκδοχή του «ζωτικού χώρου».

1

Οι φήμες πολλαπλασιάζονται και ανάμεσα σε όσους πιστεύουν πως ο «πληγωμένος» από την συνεχιζόμενη κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας Ερντογάν (χθες για πρώτη φορά, ο ένοικος του «Λευκού Παλατιού» αναγκάστηκε να κάνει δημόσια αυτοκριτική για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα των επιτοκίων και την φτωχοποίηση των πολιτών), βλέποντας τις απανωτές δημοσκοπήσεις που τον φέρουν να ηττάται από όλους τους πιθανούς ανθυποψήφιους του στις προσεχείς εκλογές, θα παίξει … τα ρέστα του. Θα κάνει το επόμενο «μεγάλο βήμα» στην μακροχρόνια στρατηγική του, με παράλληλο στόχο και την επιδιωκόμενη αντιστροφή της κατάστασης στο εσωτερικό, η οποία, με τα σημερινά δεδομένα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανήκεστο πολιτική βλάβη για τον επί οκταετία κυρίαρχο του πολιτικού και οικονομικού παιχνιδιού στη γείτονα.

Η διεθνής νομιμότητα στα χαρτιά

Το εν λόγω σενάριο, υπερβαίνει το επιχείρημα της αναγκαίας γεωστρατηγικής και οικονομικής πρόσδεσης της Τουρκίας με τη Δύση, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ενισχύει την επιλογή της δημιουργίας τετελεσμένων εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου, με την εκ μέρους του εκτίμηση- βεβαιότητα πως οι αντιδράσεις θα περιοριστούν σε ανακοινώσεις καταδίκης και Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σαν αυτά που σωρεύονται στον φωριαμό της ιστορίας του Κυπριακού, αλλά και στην πρόσφατη περίπτωση της Κριμαίας.

Άλλωστε, το έδαφος των δύο κρατών έχει ήδη «στρωθεί» από την εκλογή Τατάρ και εντεύθεν. Την ώρα που στην Λευκωσία είναι γνωστές οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των υποψηφίων στις επικείμενες προεδρικές αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Και γνώστες του φακέλου, σε Αθήνα και Λευκωσία, παρά τις επίσημες διακηρύξεις για Διζωνική- Δικοινοτική Ομοσπονδία, να έχουν, εδώ και καιρό, ως plan B, την Συνομοσπονδία ως τη βέλτιστη «λύση» απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία.

«Τανάλια» σε Μπάιντεν- Μητσοτάκη

Παρόλα αυτά, για μια δεύτερη σχολή σκέψης, οι φήμες για επικείμενες ανακοινώσεις Ερντογάν, είτε πραγματοποιηθούν είτε όχι, ενέχουν το στοιχείο της… συγκυριακής μπλόφας και του ανατολίτικου παζαριού, που για μια ακόμα φορά, στήνει στη γεωστρατηγική σκακιέρα ο «Σουλτάνος». Με στόχο την άσκηση της μέγιστης πίεσης προς την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, ενόψει της πολυπόθητης απόκτησης των F-16 και βλέποντας ότι το παιχνίδι βαίνει σε βάρος του, χάρη πρωτίστως στην συντονισμένη προσπάθεια Αθήνας και Ομογένειας.

Σίγουρα η πολύ καλά πληροφορημένη τουρκική διπλωματία γνωρίζει πως η λίστα των Αμερικανών βουλευτών του Κογκρέσου που τάσσονται εναντίον της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών ή άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα, μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Όπως και τα σχετικά… τηλεφωνήματα που γίνονται προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο από ισχυρούς παράγοντες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και βεβαίως, θα άκουσαν στην Τουρκία τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (τον αντίστοιχο … Μενέντεζ) της Βουλής των Αντιπροσώπων, να εκθειάζει την ιστορική ομιλία Μητσοτάκη και από το Πρωθυπουργικό γραφείο, που επισκέφτηκε πριν μεταβεί στην Άγκυρα, σημειολογικά ενδεικτικό για πολλούς.

Επίσης, στο «Λευκό Παλάτι» γνωρίζουν πολύ καλά πως επίκειται η ανακοίνωση της τοποθέτησης νέας Πρέσβεως Μπάιντεν στην Λευκωσία με πρόσωπο που έχει απευθείας σχέση με τον Ρ. Μενέντεζ και θα σηματοδοτεί την αναβάθμιση της σημασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μεσόγειο.

Βολιδοσκόπηση ή τετελεσμένα

Βάσει αυτής της άποψης, ο Ερντογάν δια των φημών ή και των σχετικών ανακοινώσεων από τα Κατεχόμενα, ενόψει και της υλοποίησης της απειλής της προσάρτησης, σε δεύτερο χρόνο, πέρα από τη βολιδοσκόπηση των προθέσεων και των αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας, προσβλέπει προσωπικά στον Μπάιντεν και σε μια αμερικανική παρέμβαση στη λογική του «βρείτε τα», αυτή τη φορά όμως, με τον ίδιο να έχει ρίξει στο … τραπέζι το «χαρτί» του fait accompli.

Μάλιστα, προς επίρρωση αυτού του σεναρίου ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζεβχερί Γκιουβέν προσθέτει μια ακόμα παράμετρο: ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των σχεδίων του Τούρκου Προέδρου είναι η Αγγλία, η οποία, όπως ισχυρίζεται, δεν επιθυμεί να καταστεί μέλος της ΕΕ το σύνολο της Κύπρου. Ενδιαφέρον έχει και η πληροφορία του Γκιουβέν σύμφωνα με την οποία, βάσει του «πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος θα εγκατασταθούν 200 αστυνομικοί από την Τουρκία στα Κατεχόμενα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά. Οι αστυνομικοί, σημειώνει ο Γκιουβέν, θα είναι παρόντες και για την περίπτωση που πραγματοποιηθεί η προσάρτηση και προκύψουν κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι Τουρκοκύπριοι που αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική.

Διαβάστε επίσης

Νέα πρόκληση Ερντογάν μπροστά στον Ντράγκι: «Έχετε πρόσφυγες επειδή δεν τους δέχεται η Αθήνα»