ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή και την χώρα, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ανακοινώνουν ένα ψεύτικο διαζύγιο, ενώ παραμένουν συνέταιροι. Ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του για να στηριχτεί ο κ. Τσίπρας, τους οποίους δεν διαγράφει, για να μη χάσει την ιδιότητά του ως αρχηγός κόμματος της Βουλής. Και ο κ. Τσίπρας κρατάει στην κυβέρνηση δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ. Η συναλλαγή, η φαρσοκωμωδία των ελιγμών Τσίπρα – Καμμένου, απαιτεί κομπάρσους» είπε και συνέχισε: «Μιλάω για περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτή τη Βουλή και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια αφού κουρέλιασε και την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα».
«Κυβέρνηση-κουρελού»
«Κυβέρνηση κουρελού, αυτός είναι ο νέος όρος που εξάγει ο Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Αν δεν ταιριάζατε, δεν θα συμπεθεριάζατε» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε προσχηματική την έξοδο Καμμένου από την κυβέρνηση, αφού τέσσερις από τους επτά βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση.
«Πολιτικά ναυάγια και γυρολόγοι»
Για την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση σχολίασε: «Υποτίθεται ότι περιμένατε την στιγμή που θα απελευθερωνόσασταν από το βάρος του ακροδεξιού συνεταίρου σας. Βλέπω και τις εφημερίδες σας να πανηγυρίζουν λες και κάποιος σας τον επέβαλε με το ζόρι. Πώς τον είχατε χαρακτηρίσει; Αναντικατάστατο.
» Ο αναντικατάστατος κ. Καμμένος. Εσείς κ. Τσίπρα τον επιλέξατε ως στρατηγικό σύμμαχο το 2012 και άλλες δυο φορές, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, περιφρονώντας άλλες επιλογές που είχατε τότε. Τώρα δήθεν απαλλαγμένος από το βάρος της ακροδεξιάς συνιστώσας, κάνοντας δήθεν ανοίγματα στην Κεντροαριστερά, αλλά και εκεί βλέπω πολιτικά ναυάγια και γυρολόγους. Μέχρι πρόσφατα έλεγαν τον κ. Τσίπρα επικίνδυνο, τώρα σας χειροκροτούν. Και δεν ντρέπονται ούτε αυτοί ούτε εσείς».
«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χώρισαν, απλά συγχωνεύτηκαν. Μάλιστα, προσπάθησαν να περάσουν μια τροπολογία για τα εξοπλιστικά, για τα F-16. Είμαι πολύ περίεργος να δω αν θα ξαναφέρετε αυτή την τροπολογία, την οποία κατέθεσε νύχτα ο κ. Καμμένος και είμαι περίεργος να δω αν θα την ψηφίσετε» συμπλήρωσε.
Για την τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είπε ότι «ποτέ καμία κυβέρνηση στην Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία αξιωματικό». Ένα ιστορικό προηγούμενο υπάρχει, είπε, αυτό του Γρ. Σπαντιδάκη επί δικτατορίας, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του Νίκου Φίλη, του Νίκου Κοτζιά και του Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλαγή, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας κατάλαβε ότι μια κυβέρνηση ανοχής θα ήταν συνταγματική εκτροπή, γι’ αυτό και προχώρησε σε διπλή συναλλαγή, μια για την ψήφο εμπιστοσύνης και μια για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Καταπέλτης για Σκοπιανό
Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας: «Εσείς παραχωρήσατε στους Σκοπιανούς μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Γιατί κάποιοι είπαν ‘όχι’ όταν ζητήθηκαν και εσείς είπατε ‘ναι’; Και ο κ. Καμμένος, τον οποίο δεν βλέπω καν στην αίθουσα σήμερα, ίσως έχει πάει να μεταλάβει, τώρα σκίζει ιμάτιά του για το όνομα της Μακεδονίας. Ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο την στήριξε και σήμερα συνυπογράφει τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδικά αναφορά στον «Μανώλη του Παππά» και είπε σε υψηλούς τόνους: «Μιλάτε εσείς για κάθαρση, ενώ πρόσωπα πολύ στενά συνδεδεμένα μαζί σας, στο στενό πυρήνα εξουσίας του Μαξίμου έχουν αφήσει βρώμικα αποτυπώματα στη δημόσια ζωή».
Επίσης, άσκησε κριτική προσωπικά στον κ. Δανέλλη και στην κ. Παπακώστα, που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, λέγοντας συγκεκριμένα για τη δεύτερη: «Τι ξαφνικός έρωτας είναι αυτός της κ. Παπακώστα με τον κ. Τσίπρα;».
Μεγάλη αναστάτωση για την απάντηση Τσίπρα
Σφοδρή αναταραχή με φωνές και χτυπήματα στα έδρανα προκάλεσε η άδεια που έδωσε ο κ. Βούτσης στον πρωθυπουργό να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη, εκτός της σειράς των ομιλητών. Ο πρόεδρος της Βουλής σε πολύ έντονο ύφος ανακάλεσε τους διαμαρτυρόμενους βουλευτές στην τάξη.
Ο κ. Τσίπρας, λαμβάνοντας τον λόγο, είπε: «Άθελά του ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε σε ατόπημα, όχι απέναντι στο πρόσωπο, αλλά απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις, συγκρίνοντας τον Ευάγγελο Αποστολάκη με τον στρατηγό της χούντας Σπαντιδάκη. Είναι μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζητώ από τον κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει. Είναι ανεπίτρεπτο να προσβάλλετε έναν άνθρωπο που υπηρετεί επί χρόνια με υψηλό δημοκρατικό φρόνημα τη σημαία και την πατρίδα, συγκρίνοντάς τον με τον στρατηγό της χούντα».
Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Μέσα στον πανικό σας δεν καταλάβατε αυτό που είπα. Είπα ο τελευταίος εν ενεργεία ήταν πράγματι ο Σπαντιδάκης. Καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα της διάκρισης μεταξύ της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ήταν λάθος του που αποδέχτηκε την πρότασή σας και το λέω δημόσια. Μη μου κουνάτε το δάχτυλο και μην μου κάνετε υποδείξεις, κ. Τσίπρα. Πόσο στοίχισε αυτό σόου του Πάνου Καμμένου με τις πτήσεις των υπερηχητικών; Δεν ντρεπεστε λίγο!».
Ο πρωθυπουργός επανήλθε λέγοντας: «Δέχομαι τη μερική ανάκληση της αιχμής απέναντι στο πρόσωπο. Δεν μπορεί να παίζετε για τις εντυπώσεις. Η τοποθέτηση του κ. Αποστολάκη έχει ισχυρό μήνυμα. Λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας: Ο Καμμένος κάνει λάθος, μας χώρισαν ιδεολογικές διαφορές
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλή live: Ξεκίνησε η μητέρα των μαχών για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση-κουρελού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βραζιλία: Συλλήψεις 5 ατόμων για την συνωμοσία του 2022 με στόχο την δολοφονία του Προέδρου Λούλα
- ΗΠΑ: Δεν θα προσαρμόσουν τη στάση τους μετά τη μείωση του πυρηνικού ορίου από τη Ρωσία
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Συνάντηση εργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB)
- Η επένδυση στους εργαζομένους ως φορέας ανάπτυξης μιας επιχείρησης