Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 18.20 έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εκεί τον περίμενε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τον υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά από ένα σύντομο τετ α τετ, ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή αντιπροσωπειών.

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, οι οποίοι ακολούθησαν τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα της Ουκρανίας, ενώ ανέφερε πως τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στο έδαφος της Ουκρανίας πρέπει να βρουν τιμωρία από τη διεθνή Δικαιοσύνη.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως αποτελεί θέση αρχής για την Ελλάδα να μην γίνεται ανεκτή καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας, όπως επιχειρεί η Ρωσία στην Ουκρανία. Μια θέση που ταυτίζεται με τα ελληνικά συμφέροντας καθώς και η Ελλάδα αντιμετώπισε παρόμοιες καταστάσεις και όπως συμβαίνει ακόμη σήμερα στην Κύπρο, με την Ελλάδα να θεωρεί θέμα αρχής την μη αναγνώριση καμίας παράνομης προσάρτησης εδαφών.

Υπενθύμισε τους δεσμούς της Ελλάδας με την Ουκρανία, στην οποία Έλληνες είχαν ιστορική παρουσία σε περιοχές όπως στην Μαριούπολη και την Οδησσό. Ανέφερε μάλιστα πως η Ελλάδα θα συμβάλει στην ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και ιδιαίτερα στην Οδησσό, όπου το ιστορικό κέντρο της εντάχθηκε στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ρωσία χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ πρόσφατα τερμάτισε τη συμμετοχή της στην συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα πως πάνω από το 50% των ουκρανικών σιτηρών εξάγονται με πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας ενώ ανακοίνωσε πως υπογράφηκε συμφωνία για την στήριξη της νατοϊκής πορείας της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι «είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεται στην Αθήνα. Ευχαριστώ για την προσοχή στην Ουκρανία. Σήμερα έχουμε συζητήσει προτεραιότητες με τον κ. πρωθυπουργό. Έχω πει πολύ σημαντικές προτεραιότητες για να τερματίσουμε την εισβολή, μας χρειάζεται η βοήθεια της Ελλάδας στην εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-16. Ευχαριστώ πολύ. Είναι σημαντική η βοήθεια για την πόλη της Οδησσού και της παρευξείνιας περιοχής, είναι σημαντικό ότι ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες να μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά».

Δείτε τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών:

Η επίσκεψη ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή για λόγους ασφαλείας, ενώ στις 19:50, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα υποδεχθεί τον Ουκρανό πρόεδρο.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας στην Ελλάδα

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα -και πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εκκρεμούσε από την άνοιξη του 2021- πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κατόπιν της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα στην Αθήνα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής -παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ- δείπνο κορυφής που εκπέμπει μέσω Ελλάδας ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα, η οποία στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους, θα συνεχίζει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία και την ευρωατλαντική της προοπτική.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ -τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης όσο και στο Βίλνιους- η Ελλάδα προσχώρησε στην Διακήρυξη των ηγετών των G7 για την στήριξη της Ουκρανίας, στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας -αμυντικά και οικονομικά για την ανοικοδόμησή της- τόσο διμερώς όσο και μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο χρόνος της επίσκεψης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα που οργανώθηκε υπό συνθήκες μυστικότητας για λόγους ασφαλείας την ημέρα της έλευσης των ηγετών της περιοχής κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαίος και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην ευρωατλαντική προοπτική τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ανατολικής Γειτονίας (παρούσα θα είναι και η Πρόεδρος της Μολδαβίας), καθώς η Αθήνα γίνεται η γέφυρα συνάντησης που φέρνει κοντά όλους τους ηγέτες της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Η εκπαίδευση στον χειρισμό πολεμικών drones στο νέο σχολικό πρόγραμμα του λυκείου

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Να φέρουμε τα επίδοξα μέλη της ΕΕ πιο κοντά μας

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του – Τι συζήτησαν