ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με στόχο να βρεθεί λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, η οποία θα συγκεντρώσει την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει σήμερα, όλη μέρα, διαδοχικά ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν αποκλείεται στις επαφές να τεθούν και τα θέματα του εκλογικού νόμου, αλλά και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι θέλει συναίνεση, με ιδανική περίπτωση την ψήφιση του σχετικού νόμου και από τους 300 βουλευτές, ότι είναι έτοιμος να δεχτεί τις προτάσεις των κομμάτων, ωστόσο έχει θέσει κόκκινη γραμμή: δεν πρόκειται να δεχτεί -όπως είπε μιλώντας προ ημερών στην ΚΟ της ΝΔ– οι διαμένοντες στο εξωτερικό να ψηφίζουν μόνο για έναν αριθμό βουλευτών και να μην προσμετράται η ψήφος τους στο σύνολο της Επικράτειας, δηλαδή να μην ψηφίζουν για πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό απορρέει από το Σύνταγμα, το οποίο εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. «Όχι να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» είχε πει χαρακτηριστικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Θα εξαντλήσω κάθε δυνατό τρόπο για να βρεθεί κοινός τόπος και να ψηφιστεί και από τους 300» τόνισε.
Η ΝΔ προτείνει να υπάρξει δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η ψήφος τους να προσμετράται στα ποσοστά των κομμάτων και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας να αυξηθεί από 12 σε 15.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο σχετικός νόμος να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Η πρόταση Τσίπρα
Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως πρόκειται για μεγάλο θέμα, το οποίο πρέπει να μείνει έξω από την μικροπολιτική αντιπαράθεση και την επικοινωνιακή πλειοδοσία.
«Εάν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η μικροπολιτική πλειοδοσία παίζοντας παιχνίδια με την ίδια την ουσία του πολιτικού συστήματος, τότε θα με βρει απέναντι. Εγώ προσέρχομαι με θετική διάθεση» είπε και πρόσθεσε: «Εάν η πρόταση της ΝΔ είναι να αφήσουμε ανοιχτούς τους εκλογικούς καταλόγους σε δυνητικά 10 εκατ. εκλογείς να καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι αυτών που ζουν και φορολογούνται στην Ελλάδα, σε αυτό δεν θα συμφωνήσουμε».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν την ιθαγένεια, αλλά για 3-8 δικούς τους βουλευτές Επικρατείας, χωρίς η ψήφος τους να προσμετράται στα τελικά εκλογικά ποσοστά των κομμάτων, με βασικό επιχείρημα ότι υπάρχει περίπτωση αλλοίωσης του αποτελέσματος.
Η θέση του ΚΙΝΑΛ
Το Κίνημα Αλλαγής, με θέση πιο κοντά σε αυτή της κυβέρνησης, έχει θέσει τέσσερις προϋποθέσεις:
1.Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
2.Θέσπιση επιστολικής ψήφου, που θα δίνει την δυνατότητα σε όλους να ψηφίζουν-ακόμη και αν δεν μπορούν να ταξιδέψουν.
3. Οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν δική τους εκπροσώπηση.
4. Να συνυπολογίζεται το αποτέλεσμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος τους.
Τα ραντεβού
Ο κ. Μητσοτάκης θα δει πρώτα τον Αλέξη Τσίπρα, στις 11:00, μετά την Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με στην συνέχεια τον Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, τον Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πειραιώς: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων σε δικαιούχους αγρότες
- Σολτς σε Έλον Μασκ: Υπάρχει ελευθερία γνώμης, ισχύει και για δισεκατομμυριούχους, ακόμη και όταν κάνουν λάθος
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη
- Trastor: Ενέκρινε την έκδοση ομολογιακού δανείου έως €92,5 εκατ. με κάλυψη από την Τράπεζα Πειραιώς