ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χωρίς να προκύψουν ουσιαστικά νέα στοιχεία για την ουσία των σοβαρών καταγγελιών αναφορικά με τις υποθέσεις των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, κυβέρνηση και αντιπολίτευση εντείνουν την προσπάθεια απόκτησης πολιτικού πλεονεκτήματος ενόψει και των επόμενων θεσμικών κινήσεων σε επίπεδο Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης τη Δευτέρα με τη νέα συζήτηση κορυφής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Κυρίως όμως στο δρόμο προς τις κάλπες, τις οποίες, για ακόμα μια φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε για το τέλος της τετραετίας, έχοντας προηγουμένως προχωρήσει σε μια κοινοβουλευτική κίνηση «ματ» μέσω της πρόσκλησης- πρόκλησης προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, «γάντι» που ο κ. Τσίπρας δεν σήκωσε, παρά τις συνεχείς αναφορές του, σε υψηλότατους τόνους, περί της ανάγκης προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία και του αιτήματος για παραίτηση της κυβέρνησης.
Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «καυτηρίασε» εκ νέου την τοξικότητα, το κλίμα που επικράτησε στην Ολομέλεια, οι αναφορές και οι χαρακτηρισμοί προϊδεάζουν για τη συνέχεια της πολιτικής αντιπαράθεσης στον καμβά της ακραίας πόλωσης, που όπως όλα δείχνουν, θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη εφεξής, παρά το πρωτόγνωρα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες.
Κυβέρνηση: Με τους βουλευτές «μπετόν αρμέ» συνεχίζουμε δίπλα στον πολίτη
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η αντιπολίτευση δεν προσκόμισε κανένα νέο στοιχείο για την ουσία της υπόθεσης, η οποία, ωστόσο, θα συνεχίσει να διερευνάται τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Δικαιοσύνη.
Τονίζουν πως ο Πρωθυπουργός, με τις νέες του θεσμικές παρεμβάσεις και τις ουσιαστικές διαβεβαιώσεις ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, «έκλεισε το θέμα, όσον αφορά τον ίδιο». Δεσμευόμενος ταυτόχρονα, ότι «δεν θα υπάρξει καμία σκιά, όλα θα διερευνηθούν σύμφωνα με τον νόμο και το κράτος δικαίου». Στο πλαίσιο της Εξεταστικής, εκτιμούν, θα δοθεί η ευκαιρία στους βουλευτές να διερευνήσουν την υπόθεση και να καταθέσουν προτάσεις θωράκισης της ΕΥΠ και αλλαγής των μακροχρόνιων στρεβλώσεων.
Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, στη ΝΔ εκτιμούν ότι με τη χθεσινή του παρουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέδειξε το πολιτικό «καπέλωμα» του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ-χαρακτηριστική είναι η έκφραση «ψηφίζοντας Ανδρουλάκη θα προκύψει Τσίπρας»- ενίσχυσε τη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας, και έχοντας δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στη Βουλή και τους ψηφοφόρους, θα επιδοθεί πλέον στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που σωρεύει η ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την τσέπη των πολιτών, με τις πρώτες συγκεκριμένες ανακοινώσεις περαιτέρω στήριξης να αναμένονται στη ΔΕΘ.
Εξάλλου, όπως προκύπτει και από τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας θεωρεί πως τα μεγάλα προβλήματα είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, με την υπόθεση των υποκλοπών να απασχολεί σε μονοψήφια ποσοστά.
ΣΥΡΙΖΑ: Αναπάντητα ερωτήματα, ενοχή Μητσοτάκη
Στην Κουμουνδούρου, διαφαίνεται πως εγκαινιάζουν μια νέα στρατηγική, υπό την έκφραση «θεσμικός ανένδοτος» που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά χθες ο Αλ. Τσίπρας. Αν και δεν σήκωσαν το «γάντι» της πρότασης δυσπιστίας που τους έριξε ο Πρωθυπουργός, εκτιμούν ότι στο δρόμο προς τις κάλπες, «η υπόθεση αυτή έχει πολλές ουρές». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ομιλία του με σαφείς υπαινιγμούς για τις δαπάνες και τις συμβάσεις της ΕΥΠ
Στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα εκτιμούν ότι «η συνεδρίαση της Βουλής για τις υποκλοπές απλά επιβεβαίωσε την ενοχή του κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» Και επιμένουν ότι «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που έδινε τις εντολές παρακολούθησης, είναι ο εγκέφαλος του παρακρατικού και καθεστωτικού κυκλώματος».
Επίσης, στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η διαδικασία «επιβεβαίωσε και την απόλυτη πολιτική και κοινοβουλευτική απομόνωση του κ. Μητσοτάκη», και πως «βουλευτές και υπουργοί του βρίσκονται σε λευκή απεργία».
Επί της ουσίας της υπόθεσης, στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε ούτε σε ένα από τα κρίσιμα και αυτονόητα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Τσίπρας και τα οποία επανέλαβε σύσσωμη η αντιπολίτευση «Δεν είπε ποιοι ήταν οι δήθεν εθνικοί λόγοι για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν διέψευσε τις πληροφορίες για παρακολουθήσεις και άλλων βουλευτών, ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων, αλλά τις επιβεβαίωσε, επαναλαμβάνοντας την αποστροφή του νέου διοικητή της ΕΥΠ και υπεραμυνόμενος του δικαιώματος να παρακολουθεί κατά το δοκουν όποιον εκλεγμένο πολιτικό θέλει, με κριτήρια που ορίζει εκείνος και το παρακρατικό κύκλωμα που έχει στήσει. Δεν είπε κουβέντα για την ΑΔΑΕ και την πρόσκληση του κ. Τσίπρα να καταργήσει σχετική τροπολογία ώστε να μπορούν οι αιρετοί να μάθουν εάν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση. Δεν έδωσε καμία εξήγηση για τις διαβολικές συμπτώσεις παρακολουθήσεων μέσω της ΕΥΠ αλλά και με το κακόβουλο λογισμικό Predator».
ΠΑΣΟΚ: Σε αδυναμία ο Πρωθυπουργός, δεν μπορεί να κρυφτεί
Στη Χαριλάου Τρικούπη, κάνοντας απολογισμό της χθεσινής συνεδρίασης, επίσης εκτιμούν ότι «η Κυβέρνηση δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρωτίστως στο ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι για την παρακολούθηση του, αποκαλύπτοντας την μεγάλη πολιτική αδυναμία του Πρωθυπουργού, που δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί».
Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν στην θεσμική αντιμετώπιση της υπόθεσης και, στην κατεύθυνση αυτή, είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο επικεφαλής της Κ.Ο κ. Κατρίνης από το βήμα της Ολομέλειας, όσο και κυρίως ο ίδιος ο κ, Ανδρουλάκης, στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διαδικασίας, τόνισαν ότι το «ραντεβού» με την κυβέρνηση είναι στην Εξεταστική Επιτροπή όπου περιμένουν τον Πρωθυπουργό να έρθει και να δώσει απαντήσεις και όχι να επιλέγει την τοξική αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα.
Διαβάστε επίσης
Πρώτη δημοσκόπηση μετά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Κυριαρχία της ΝΔ με «ρωγμές»