ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο γεγονός πως το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε κατά του καρκίνου ήταν και παραμένει η πρόληψη στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη διεθνή ημερίδα για τον παιδικό καρκίνο στην εποχή της πανδημίας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Ελπίδα».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πολυετή προσφορά του Συλλόγου «Ελπίδα» στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα τις πρωτοβουλίες για τις πρακτικές υγειονομικής προστασίας των μικρών ασθενών που λαμβάνονται εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
«Γιατί στις μέρες μας η απειλή του Covid διαμορφώνει πρόσθετες απαιτήσεις για όσους δοκιμάζονται από νεοπλασματικά νοσήματα. Κυρίως για τα παιδιά, που παραμένουν πιο ευάλωτα, καθώς είναι άμεσα εξαρτημένα από την οικογένεια και το ιατρικό προσωπικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «εδώ και χρόνια το Σωματείο “Ελπίδα” αποτελεί φάρο του αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, φροντίζοντας όχι μόνο τα παιδιά αλλά και το περιβάλλον τους, τις οικογένειές τους».
Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη διεθνή ημερίδα για τον παιδικό καρκίνο στην εποχή της πανδημίας, που διοργανώνει ο Σύλλογος «Ελπίδα»: «Κάθε πρωτοβουλία εναντίον της μάστιγας του καρκίνου είναι εξ ορισμού σημαντική. Όταν, όμως, αφορά τα παιδιά γίνεται διπλά σημαντική. Και όταν εκδηλώνεται σε συνθήκες πανδημίας, τότε αποκτά και μία επίκαιρη και δραματική ένταση. Αυτή η Ημερίδα της ‘Ελπίδας’, λοιπόν, έχει το ειδικό βάρος της θεματολογίας της. Αλλά και τη φόρτιση της συγκυρίας. Γι’ αυτό και είναι πραγματικά ξεχωριστή.
Το 1902, στην πρώτη επιστημονική μελέτη για τον καρκίνο στην αρχαία Ελλάδα, ο ακαδημαϊκός Αριστοτέλης Κούζης διαπίστωνε ότι η μάχη εναντίον της νόσου ξεκινά, ήδη, με την εμφάνιση των πρώτων κοινωνιών.
Στους πολλούς αιώνες που μεσολάβησαν η μάχη αυτή μπορεί να έγινε λιγότερο άνιση. Αλλά δεν κερδήθηκε, ακόμη, οριστικά από τον άνθρωπο. Οι περισσότερες μορφές παιδικού καρκίνου μπορούν, πλέον, να ξεπεραστούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Και αυτό θα πρέπει να μας δίνει δύναμη αλλά και να πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές μας.
Γιατί στις μέρες μας η απειλή του Covid διαμορφώνει πρόσθετες απαιτήσεις για όσους δοκιμάζονται από νεοπλασματικά νοσήματα. Κυρίως για τα παιδιά, που παραμένουν πιο ευάλωτα, καθώς είναι άμεσα εξαρτημένα από την οικογένεια και το ιατρικό προσωπικό.
Το Σωματείο ‘Ελπίδα’ πρωτοπορεί στον αγώνα που δίνουν εκατοντάδες ‘μικροί ήρωες’ στην πατρίδα μας. Εδώ και χρόνια αποτελεί φάρο του αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, φροντίζοντας όχι μόνο τα παιδιά αλλά και το περιβάλλον τους, τις οικογένειές τους. Αυξάνοντας τις λειτουργίες της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, όπως και του πρότυπου Ξενώνα της. Αναπροσαρμόζοντας, όμως, τώρα και τις ημερήσιες θεραπείες. Και εφαρμόζοντας ειδικά πρωτόκολλα, ώστε να μηδενιστεί ο κίνδυνος έκθεσης των ασθενών στον κορονοϊό.
Για τις υγειονομικές πρακτικές προστασίας των μικρών αγωνιστών μας θα μιλήσουν, ασφαλώς, οι εξέχοντες επιστήμονες που μετέχουν σε αυτόν το διαδικτυακό προβληματισμό. Απ’ την πλευρά μου, θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία σας, που συμβαδίζει με την προσπάθεια της Πολιτείας να θωρακιστούν οι ευπαθείς συμπολίτες μας, παρέχοντας ειδικά στα παιδιά θεραπευτική μέριμνα αλλά και ψυχολογική αρωγή.
Η πανδημία άλλωστε απέδειξε ευρύτερα ότι όταν η κρατική φροντίδα πλαισιώνεται από την αντίστοιχη ιδιωτική, τότε το αποτέλεσμα υπέρ της Υγείας μεγεθύνεται. Και το έργο της «Ελπίδας», εδώ και τρεις δεκαετίες, δείχνει ακριβώς αυτόν τον δρόμο: Τον δρόμο της συνεργασίας και της προσφοράς. Αξίζουν, λοιπόν, πολλά συγχαρητήρια στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και στους συνεργάτες της.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μεγαλύτερο όπλο μας κατά του καρκίνου παραμένει η πρόληψη. Η χώρα διαθέτει βεβαίως, από την περασμένη άνοιξη, το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης ‘Σπύρος Δοξιάδης’. Την έγκαιρη διάγνωση, όμως, πρέπει να συνοδεύει και η καθολική ευαισθητοποίηση. Ένα μέτωπο στο οποίο, επίσης, Πολιτεία και ‘Ελπίδα’ δίνουν τη μάχη από κοινού.
Κυρίες και κύριοι,
Η πανδημία ελπίζω ότι σύντομα θα νικηθεί, καθώς χάρη στη σκληρή δουλειά των ερευνητών και των επιστημόνων απέχουμε πολύ λίγο από το εμβόλιο. Η μάχη κατά των νεοπλασιών, ωστόσο, θα συνεχιστεί. Με τις δημόσιες δομές ενισχυμένες. Με την κλινική εμπειρία πλουσιότερη. Αλλά και με τα πολλά χρήσιμα συμπεράσματα από την επίπονη διαχείριση του Covid, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Έναν τομέα στον οποίο επίσης η συμβολή της ‘Ελπίδας’ θα είναι καθοριστική.
Θα αναμένω, λοιπόν, με ξεχωριστό ενδιαφέρον τα πορίσματα της Ημερίδας σας, σίγουρος για την επιτυχία της. Δίνοντας και πάλι συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές της και απευθύνοντας ευχές για δύναμη και υγεία σε όλους. Και προπαντός στους μικρούς μας ασθενείς.»
Διαβάστε επίσης:
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου
Μητσοτάκης: Μόνο ένας μαζικός εμβολιασμός μπορεί να βάλει τέλος στη διπλή κρίση
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζωή Ράπτη: Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν στην οικονομία και στην επιστροφή επιστημόνων από το εξωτερικό
- Τάσος Γαϊτάνης: Η Καινοτομία είναι μια εθνική υπόθεση που μας αφορά όλους
- Μια έκρηξη χρωμάτων στην Ερμιονίδα – mononewsTV
- Γ. Μπρατάκος, ΕΒΕΑ: «Καθοριστικός ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη»