• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Το 2023 πήραμε 41% αποδεικνύοντας πως μπορούμε να έχουμε ένα κόμμα με δεξιούς και κεντρώους πολίτες

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης


    «Το 2023 πήραμε 41%, αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο 28ό ετήσιο συνέδριο του «Economist Government Roundtable» με τον Ενρίκο Λέτα, απαντώντας έμμεσα στις χθεσινές αιτιάσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη δύναμη και μετά τις ευρωεκλογές, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες σε αυτές. «Σαφώς είχαμε θέσει έναν στόχο, το οποίο δεν κατακτήσαμε, αλλά υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό τους οποίους λαμβάνω πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Δεν είναι μόνο η κούραση με τις συνεχόμενες εκλογές, είχαμε πολύ υψηλή αποχή, αλλά και οι πολίτες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές για να μας στείλουν ένα μήνυμα ανησυχίας».

    Επανέλαβε πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, με την κυβέρνηση μέχρι τότε να εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις.

    «Τα επόμενα χρόνια πρέπει να έχουν ως στόχο να συγκλίνουμε με την Ευρώπη και έχουμε τρία χρόνια στην θητεία μας, δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα λάβουν χώρα το 2027. Ήμουν επίσης σαφής στην πρώτη μου θητεία, παρά τις πολλές ερωτήσεις που υπήρξαν. Διαψεύστηκαν, θα διαψευστούν ξανά. Και θα κριθούμε στην ολότητά μας από ό,τι κάναμε στην δεύτερη θητεία μας».

    «Είμαι ένας πεπεισμένος μεταρρυθμιστής και πήραμε αυτή την εντολή. Πρέπει να εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Το μήνυμα ήταν πιάστε δουλειά και να πετύχετε τα αποτελέσματα που δεσμευτήκατε», ανέφερε.

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο είναι «η μόνη πλειοψηφία που δουλεύει».  Παρατήρησε δε πως η ακροδεξιά μπορεί να έκανε περισσότερο αισθητή την παρουσία της χάρη στα αποτελέσματα σε Γαλλία και Γερμανία, ωστόσο πήγε ελαφρώς χειρότερα από ότι μερικοί πιστεύουν.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει η νέα Κομισιόν να ξεκινήσει δουλειά για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και να δει  θέματα όπως η άμυνα και η μετανάστευση. Ωστόσο, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να λύσουμε το θέμα των κορυφαίων αξιωμάτων στην ΕΕ.

    «Όλοι αναγνωρίζουμε θέλουμε να κάνουμε περισσότερα με την άμυνα αλλά παράλληλα αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς των εθνικών προϋπολογισμών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ενώ μίλησε και για την πρότασή του για κοινός ευρωπαϊκό δανεισμός για την άμυνα.

    «Ακούω κι αυτούς που είναι σκεπτικιστές, αλλά δείτε τι κάναμε στην Ουκρανία που χρησιμοποίησαν ευρωπαϊκούς πόρους για να αγοράσουμε όπλα για την Ουκρανία. Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος. Αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι πως ό,τι κάνουμε στην άμυνα υποστηρίζει και την αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη, γιατί είναι παράξενο να αυξάνουμε τις αμυντικές δαπάνες, όταν αυτές δεν πηγαίνουν στην Ευρώπη».

    « Το αν θα έχουμε ένα δεύτερο ταμείο ανάκαμψης είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Και η άμυνα είναι ένας τομέας που μπορούμε να έχουμε ένα νέο momentum για ευρωπαϊκές λύσεις», ανέφερε.

    Για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πως δεν περιμένει να αλλάξουν δραστικά, αλλά το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε εμείς να προσαρμοστούμε σε αυτή την νέα πραγματικότητα.

    «Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατέψουμε την ήπειρό μας», ανέφερε.

    Ενρίκο Λέτα: Νομίζω η Λεπέν θα είναι διαφορετική από τη Μελόνι

    Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν πρόβλημα της Ευρώπης πριν από 15 χρόνια, τώρα είναι εταίρος που μετέχει στην αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα της Ευρώπης.

    Ο κ.Λέτα επισήμανε ακόμη ότι «νομίζω ότι η Λεπέν θα είναι διαφορετική από τη Μελόνι (…) Πάντως είμαι αισιόδοξος. Πριν από 5 χρόνια συζητούσαμε ποιος θα είναι ο επόμενος μετά τη Βρετανία στο να εγκαταλείψει την ΕΕ. Σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα», σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις εξελίξεις που δρομολόγησαν στη Γαλλία.

    Ο κ. Λέτα παρατήρησε ότι η ΕΕ και τα οφέλη της θα πρέπει να αφορούν όλους – και αυτούς που θέλουν να μετακινηθούν αξιοποιώντας τα ανοιχτά σύνορα και αυτούς που θέλουν να μείνουν.

    Διαβάστε επίσης

    Η Ελλάδα αποκτά 7 Μικροδορυφόρους Παρατήρησης Γης εντός του 2026

    Κασσελάκης: Δεν έχω στο μυαλό μου νέες εσωκομματικές εκλογές

    Νίκος Ανδρουλάκης: «Με εμένα το ΠΑΣΟΚ πήγε σε άλλη πίστα»-«Χρειάζεται δουλειά, και είμαι έτοιμος να την κάνω»



    ΣΧΟΛΙΑ