ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι απανωτές δημόσιες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη και η χρήση του χρονικού επιρρήματος «σύντομα» που συνοδεύει πλέον την έκφραση «εκλογές την άνοιξη», κυρίως όμως οι διεργασίες στο παρασκήνιο, με τις πληροφορίες να επιβεβαιώνουν ότι όλοι οι υποψήφιοι, παλιοί και νέοι, εδώ και μέρες, έχουν λάβει σαφές μήνυμα από τα αρμόδια κομματικά όργανα, να συγκεντρώσουν τάχιστα, όλα εκείνα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να υπάρχουν στο σχετικό προσωπικό φάκελο που θα καταθέσουν, οδηγούν αν όχι στη βεβαιότητα, στην πολύ μεγάλη πιθανότητα ότι οι επίσημες ανακοινώσεις για την πρώτη Κυριακή των εκλογών, πλην εξαιρετικού απροόπτου στις 9 Απριλίου, κοντοζυγώνουν.
Με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για ημερομηνία ανακοίνωσης μεταξύ 7 και 10 Μαρτίου, και σε κάθε περίπτωση όχι πριν από τις 4 Μαρτίου οπότε και αναμένεται ο μεγάλος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τη διεκδίκηση μιας εκ των 7.000 περίπου θέσεων στο Δημόσιο.
Χωρίς βεβαίως, να λείπουν και κάποιες λιγότερο πιστευτές πληροφορίες για επίσπευση της ανακοίνωσης ακόμα και μετά την Καθαρά Δευτέρα, ώστε να ξεκαθαρίσει απολύτως το τοπίο και να ενισχυθεί η αίσθηση της σταθερότητας, κορωνίδα της προεκλογικής στρατηγικής Μητσοτάκη, μαζί με τη συνέχεια και τη συνέπεια.
Ωστόσο, το γεγονός ότι, προσώρας, δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Υπουργικού Συμβουλίου, την επόμενη Τρίτη, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, οδηγεί αρκετούς στο συμπέρασμα ότι αυτή θα συμπεριληφθεί στο μεθεπόμενο, αρχές Μαρτίου, και ακολούθως ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται, για να της ανακοινώσει τις αποφάσεις του, ως προς το χρόνο και το λόγο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει και ένα διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, από το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνέχεια.
Βεβαίως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και το ενδιάμεσο σενάριο, αυτό που προβλέπει τα ανωτέρω είτε λίγες μέρες νωρίτερα, είτε λίγες αργότερα, πάντως, σε κάθε περίπτωση, όχι μετά από την 10η Μαρτίου.
Αυξήσεις μισθών, ενίσχυση του ΕΣΥ, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και κοινωνική πολιτική στη φαρέτρα Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο δρόμο προς την αυτοδυναμία, έχει στη φαρέτρα του μια αξιοσημείωτη παγιωμένη πολιτική υπεροχή, η οποία καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δίνουν στη ΝΔ ένα σαφές προβάδισμα κατά μέσο όρο 6,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η καταγραφόμενη πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί προϊόν μιας μακρόχρονης διαδικασίας, που έχει την αφετηρία της πριν από τις εκλογές του 2019, εξ ου και η στέρεη ταύτιση της πλειοψηφίας των πολιτών στο πρόσωπό του.
Στο δρόμο προς τις εκλογές του 2023 ωστόσο, καταλυτικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και η θετική για τον Πρωθυπουργό –έναντι του βασικού του αντιπάλου- αίσθηση που έχουν οι ψηφοφόροι εξαιτίας της διάψευσης των ανησυχιών που καλλιεργούσε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ (για περικοπή επιδομάτων, «κυνήγι» πολιτικών αντιπάλων κλπ), η οποία, αντιθέτως, συνοδεύτηκε από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Η σε γενικές γραμμές επιτυχημένη διαχείριση των επάλληλων κρίσεων- Έβρος, πανδημία, ενεργειακή κρίση.
Η αίσθηση ότι η Κυβέρνηση τα πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, τα εθνικά θέματα, η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής και επίλυση χαινουσών πληγών όπως οι εκκρεμείς συντάξεις. Πρωτίστως όμως, η αίσθηση πολιτικής αδυναμίας του κ. Τσίπρα να πείσει ψηφοφόρους που έδωσαν εντολή στον πρόεδρο της ΝΔ το 2019, να επανακάμψουν στο δικό του πολιτικό άρμα, ως εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός έχει επίσης στην πολιτική του εργαλειοθήκη και πέντε ακόμα σημαντικά «όπλα», τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, θα αποτελέσουν και τους βασικούς άξονες του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ και των δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες.
–Την αύξηση των μισθών, στο Δημόσιο, τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και τον Ιδιωτικό τομέα, με στόχο την περαιτέρω σύγκλιση των εισοδημάτων στην Ελλάδα με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης, ως προϊόν της ανάπτυξης της οικονομίας και όχι δανεισμών, όπως αυτοί που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.
«Την πρώτη τετραετία το στοίχημα ήταν χαμηλότεροι φόροι και επενδύσεις. Το στοίχημά μας για την επόμενη τετραετία – αν εμπιστευτούν οι πολίτες σε εμάς την ευθύνη της διακυβέρνησης – είναι καλύτερες δουλειές και καλύτεροι μισθοί, πρωτίστως για τα νέα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας. Έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για χτίσουμε μία Ελλάδα όπου οι νέοι θα έχουν πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής προόδου. Μία Ελλάδα που προοδεύει και θα δημιουργεί στους νέους μας συναισθήματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Τους το χρωστάμε άλλωστε», θα είναι η αναφορά που θα κάνει κατ΄ επανάληψη ο κ. Μητσοτάκης καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
–Την κοινωνική πολιτική ιδίως για νέους και νέες, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και ειδικά στεγαστικά προγράμματα, αλλά και τις στοχευμένες δράσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως τα ΑμΕΑ, και οι μονογονεϊκές οικογένειες.
–Την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει «υποχρέωση» και «ύψιστη προτεραιότητα», κάτι που επανέλαβε και χθες στον Ευαγγελισμό.
Με την έμπρακτη απόδειξη να αποτελεί ο προϋπολογισμός για την Υγεία που είναι φέτος 5,2 δισ ευρώ, ενώ το 2019 ήταν 3,8 δις, αλλά και η αύξηση του προσωπικού στις δομές Υγείας κατά οκτώ χιλιάδες τα τελευταία τρία χρόνια.
–Το σχέδιο για την ισόρροπη ανάπτυξη με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε ελληνικής περιφέρειας, στη βάση ολοκληρωμένων προγραμμάτων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και έμφαση στις υποδομές.
–Τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου, τόσο με την ψηφιοποίηση, άρα την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της, καταλυτικής σημασίας και για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα, όσο και με την αντιπαραβολή της σημερινής κατάστασης με αυτή των «αρμών της εξουσίας» επι ΣΥΡΙΖΑ, και τις προαναγγελίες (Πολάκης, Σπίρτζης) για επανάληψή τους και στην «δεύτερη φορά Αριστερά».
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: Η Υγεία, κεντρική προτεραιότητα της ΝΔ στην επόμενη τετραετία