ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει με δραματική ταχύτητα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στην λήψη πιο σκληρών μέτρων, για να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν την μετάδοση στην κοινότητα και να προλάβουν την αφόρητη πίεση στα συστήματα υγείας.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό, άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν μία πολύ πιο χαλαρή προσέγγιση απέναντι στην πανδημία. «Στη Δανία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα είχε καταργηθεί μέχρι και η μάσκα και ουσιαστικά όλοι οι έλεγχοι οι οποίοι γίνονταν ήταν υποτυπώδεις. Και γι’ αυτό και σπεύδουν τώρα σε αυστηρότερους περιορισμούς» είπε.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε ότι «επειδή είχαμε λιγότερους εμβολιασμούς, διατηρήσαμε την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και φυσικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, που τώρα δικαιώνουν την αναγκαιότητά τους» και συμπλήρωσε ότι «εδώ τα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε ύφεση και σε διαρκή καθοδική πορεία».
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέρα με τη μέρα, δεν αποκλείεται σε περίπτωση επιδείνωσης των δεικτών να δημιουργηθεί ανάγκη για νέα μέτρα από τις πρώτες εβδομάδες του 2022.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, στο τραπέζι βρίσκεται «ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση», απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία.
Αποζημίωση για τηλεργασία
Με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η απασχόληση με τηλεργασία οριοθετήθηκε και ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καταβάλει ελάχιστο ύψος αποζημίωσης 28 ευρώ για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας.
Το ελάχιστο ποσό που θα καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους είναι:
- Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 13 ευρώ.
- Για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών, 10 ευρώ.
- Για την συντήρηση του εξοπλισμού, 5 ευρώ.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης για κάθε περίπτωση, καθορίστηκε με βάση σχετική ειδική έκθεση (μελέτη κόστους) του οίκου PWC, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το καλύπτει απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη.
Η αποζημίωση δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζομένου, καθώς αποτελεί δαπάνη.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67) «Οι σχετικές δαπάνες δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου».
Επίσης προβλέπεται ότι αν η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από 22 ημέρες ανά μήνα, τότε, θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το 1/22 των δαπανών ανά ημέρα τηλεργασίας.
Διαβάστε ακόμη:
Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Δύο δωρεάν self test για όλους στις γιορτές – Νέα μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά, αν χρειαστεί
Αυξάνεται το ποσοστό της τηλεργασίας στην Ελλάδα – Τα στοιχεία Νοεμβρίου στο mononews
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ