ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκτενές αφιέρωμα στην ανάκαμψη και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δημοσιεύει η εφημερίδα «Financial Times», με τίτλο «Η Ελληνική Οικονομία: Θα συγκρουστεί η πραγματικότητα με τη φρέσκια αισιοδοξία στην Αθήνα;».
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως η χώρα έχει πλέον ξεπεράσει την κρίση, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αγορών και θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων.
«Έχουμε αφήσει πίσω μας μία δύσκολη περίοδο και νομίζω ότι οι εκλογές ουσιαστικά συμβόλισαν το τέλος μίας εποχής, η οποία άρχισε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009. Η άποψή μου είναι ότι αυτή η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο και μπαίνει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος μπορεί να ανέλθει στο 3%.
«Νομίζω πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι ριζοσπαστικές αλλαγές ώστε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε πραγματικό success story. Δεν έχουμε το περιθωριο να προχωρήσουμε με αργούς ρυθμούς. Έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο και πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ μας και πολλή ενέργεια ως χώρα», αναφέρει.
Η εφημερίδα σημειώνει την μεγάλη άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2019 και την σημαντική βελτίωση του κόστους δανεισμού, η οποία έχει πέσει κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο της Ιταλίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας πριν από έξι μήνες αποτελεί «σημείο καμπής» για την Ελλάδα, έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημειώνουν οι δημοσιογράφοι, το «ακροαριστερό» κόμμα οδήγησε την χώρα «στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ προτού αποδεχτεί, αλλά μισο-εφαρμόσει» τις συστάσεις των πιστωτών.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η προηγούμενη ακροαριστερή κυβέρνηση μπλόκαρε ή έβαλε φρένο σε μια σειρά από επενδύσεις όπως οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, η επέκταση της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά και η από καιρού αναμενόμενη ανάπλαση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου του Ελληνικού.
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μετά τις κάλπες του Ιουλίου, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει λόγος» οι κινήσεις της κυβέρνησης για μέτρα ελάφρυνσης ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 5% σε βάθος τετραετίας να μη μεταφραστούν σε τόνωση των επενδυτικών ροών και της ανάπτυξης. Προσέθεσε πως συναντά επενδυτές σχεδόν καθημερινά.
Η ενίσχυση της οικονομίας και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων είναι τα όπλα που θα επιστρατεύσει η Ελλάδα ώστε να διεκδικήσει χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2021, παρά την έως τώρα διστακτική στάση των εταίρων.
«Γνωρίζουμε ότι υπήρχε ένα κενό αξιοπιστίας που πρέπει να γεφυρωθεί, και αυτό ακριβώς κάνουμε» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.