ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γιατί εξαγοράζει την Epsilon net η Εθνική Τράπεζα, η νέα ήττα Μαντωνανάκη, οι σκέψεις Εξάρχου για τη Χανίων, τα νέα πρόσωπα του LSE, ο Μπίτζιος και η λίστα και ένα δικηγορικό Quiz με πολλά λεφτά
Στην εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics,, με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσκεκλημένος του καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Παρατηρητηρίου, Kevin Featherstone.
O κ. Μητσοτάκης, στην έναρξη της συζήτησης με τον καθηγητή, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο στο Κάστρο του Γουίνδσορ αλλά και στο ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών το Παρθενώνα. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά εμφανίστηκε σίγουρος πως «μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο».
Απαντώντας σε ερώτηση «αν οι Βρετανοί έδιναν τα Γλυπτά, θα γινόσασταν πρωθυπουργός της Βρετανίας;», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η επανένωση των Γλυπτών είναι στην καρδιά του και όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν να το πετύχει η κυβέρνηση. Είπε ωστόσο ότι δεν θέλει να τοποθετηθεί δημόσια για τις συζητήσεις που έχουν γίνει, αλλά «υπάρχει μομέντουμ, η βρετανική κοινή γνώμη υποστηρίζει την επανένωση».
Στη συνέχεια, και σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία, έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας».
«Είναι απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο» συμπλήρωσε. «Δεν θα δεχτούμε κανενός είδους τετελεσμένο από την Άγκυρα» επισήμανε.
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την «Κιβωτό του Κόσμου», για ν’ απαντήσει: «Γνωρίζουμε το πρόβλημα, προχωράει γρήγορα η έρευνα». Προσέθεσε, δε, ότι το νέο ΔΣ αποτελείται από ανθρώπους κύρους, που μπορούν να βοηθήσουν.
Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως παραμένει εφικτός ο στόχος του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης κατά τις δεύτερες εκλογές, με ένα ποσοστό της τάξης του 37%-38%. Ο κ. Μητσοτάκης\ εξήγησε ότι, με την απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, απατείται ένα ποσοστό 45%-46% για την αυτοδυναμία -κάτι το οποίο, όπως τόνισε, είναι «πρακτικά αδύνατο».
«Οι συνασπισμοί στην Ελλάδα είναι ένα περίπλοκο σενάριο. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που πρέπει να πάρει αποφάσεις. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιστρατεύουμε ταλέντο από άλλους πολιτικούς χώρους» σημείωσε ακόμη.