ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία διαφορετική ανάρτηση από τον Πρωθυπουργό: Όλοι έχουμε βιώσει απώλειες και, καθώς τα χρόνια περνούν, ξεχωρίζουμε όσα είναι αληθινά σημαντικά.
Στην Αίγυπτο μεταβαίνουν αύριο, Κυριακή, η πρόεδρος της Κομισιόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου στο πλαίσιο της συνάντησης που θα διεξαχθεί με τον πρόεδρο της χώρας Αλ Σίσι.
Επί τάπητος θα τεθεί συμφωνία Βρυξελλών – Καΐρου για πακέτο στήριξης της Αιγύπτου που θα υπερβαίνει τα 7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών που καταγράφονται.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για συμφωνία που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ροές προς τα νότια παράλια της Κρήτης.
Στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο Δημήτρης Καιρίδης επισήμανε ότι η πτώση των μεταναστευτικών ροών ξεπερνά το 90 τοις εκατό στο χερσαίο μέτωπο του Έβρου και το 70% στο θαλάσσιο.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Στις 13:15 ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi.
Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών.
Στις 17:15 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Αυξάνονται οι ροές
Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις αφίξεις μεταναστών στο νησί στα νότια της Κρήτης και στο Ηράκλειο και στα Χανιά αλλά και στη Γαύδο.
Συγκεκριμένα περισσότεροι από 220 μετανάστες, κυρίως από τη Λιβύη, οι κάτοικοι της οποίας ζουν σε καθεστώς εσωτερικής πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, κατέφτασαν στα νότια του νησιού το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
«Έχουν μετατρέψει το νησί μας σε μια πύλη εισόδου, το τελευταίο δεκαήμερο με αποκορύφωμα το προηγούμενο σαββατοκύριακο το κακό παράγινε και αυτό πιστεύω ήταν λογικό λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών» δήλωσε ο Νίκος Συριγωνάκης, αντιπεριφερειάρχης Ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο «όσο περνάει ο χρόνος κι έρχεται η θερινή περίοδος τόσο θα έχουμε αύξηση αυτών των ροών».
«Περιμένουν 20.000 μετανάστες στη Λιβύη»
Είναι αξιοσημείωτο από τα όσα λένε οι ίδιοι οι μετανάστες στις ελληνικές Αρχές πως στα παράλια της Λιβύης περιμένουν σχεδόν 20.000 για να ταξιδέψουν προς την Κρήτη, που βρίσκεται στην καρδιά του μεταναστευτικού διαδρόμου, και προς την Ευρώπη.
«Eίχαμε μια επικοινωνία με τον κ. Καιρίδη, τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι τέλος του μήνα με πιθανή ημερομηνία την 28η Μαρτίου θα έρθει στο νησί μας για να γίνουν εδώ οι συναντήσεις και οι συζητήσεις» σημείωσε ο κ. Συριγωνάκης.
«Έχουμε ήδη προβεί σε μια σειρά από ενέργειες έτσι ώστε να υπάρχει αφενός έλεγχος των συνόρων και αφετέρου να υπάρξουν επιστροφές όσων έρχονται προς την Ελλάδα. Όμως να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι όταν μιλάμε για μεταναστευτικές κρίσεις να μπορούμε να διαχειριστούμε και τα υποκείμενα αίτια που παράγουν την κρίση και στην περίπτωση αυτή το βασικό αίτιο είναι η μεγάλη αστάθεια που παρατηρείται στην περιοχή της Αφρικής κυρίως Βόρειας αλλά και υποσαχάριας και της Μέσης Ανατολής. Άρα χρειάζεται μια ενεργή διπλωματία» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7,4 δισ. ευρώ για την Αίγυπτο με στόχο τη στήριξη της οικονομίας της υπό τον φόβο ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και στο Σουδάν μπορεί να επιδεινώσουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα και να αυξήσουν τη μεταναστευτική πίεση στην Ευρώπη.
Πώς θα κατανεμηθεί το πακέτο της χρηματοδότησης
Το ποσό αυτό δεν αποκλείεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα αλλά η πρώτη δόση, ύψους 1 δισ. θα δοθεί εντός του 2024 για βραχυπρόθεσμες ανάγκες.
Πέντε δισ, αφορούν προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ για τα υπόλοιπα 4 δισεκατομμύρια χρειάζεται η έγκριση του Κοινοβουλίου και αφορούν το διάστημα 2025-2027.
Επίσης, 1,8 είναι για προσέλκυση επενδύσεων και 600 εκατομμύρια για τεχνική βοήθεια και μεταναστευτικό (δηλαδή εκπαίδευση συνοριοφυλάκων, κέντρα υποδοχής κλπ).
Η Ολλανδία έχει θέσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο όπως επισήμανε ευρωπαϊκή πηγή είναι ευρέως αποδεκτό και κατανοητό ότι πρέπει να υπάρξει βοήθεια με δεδομένο και τον πόλεμο στη Γάζα και την γενικότερη κατάσταση.
Διαβάστε επίσης
Σβίγκου για τα e-mail σε απόδημους: Έκαναν το ΥΠΕΣ υποκατάστημα της ΝΔ
ΠΑΣΟΚ: Με πρόσχημα τους αγρότες η κυβέρνηση διαμοιράζει τον ηλεκτρικό χώρο
Βορίδης για οικονομικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Ή λένε ψέματα ή μάς οδηγούν στη χρεωκοπία