Μήνυμα στους υπουργούς να αποδείξουν ότι η αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εξυγιάνει και να εκσυγχρονίσει την ΔΕΗ, την οποία απαξίωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συζητά το νομοσχέδιο για ΔΕΗ – ΔΕΠΑ – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα μέτρα για τη ΔΕΗ, που παρουσιάζει στο υπουργικό ο Κωστής Χατζηδάκης, περιλαμβάνουν την εξαίρεση της επιχείρησης από γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου που εμποδίζουν την δραστηριοποίησή τους στον ανταγωνισμό, σε θέματα προμηθειών και προσλήψεων.

Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, η εξαίρεση δεν θα αφορά μονοπωλιακές δραστηριότητες (π.χ. προμήθειες στα δίκτυα διανομής), όπου η δραστηριότητα της επιχείρησης είναι ρυθμιζόμενη, αλλά μόνο τους τομείς όπου ο έλεγχος του Δημοσίου φέρνει την επιχείρηση σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της.

Για τη ΔΕΠΑ προβλέπεται η κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης και θα προχωρήσει ο διαχωρισμός της εταιρίας σε τρεις δραστηριότητες που είναι: τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, οι εμπορικές δραστηριότητες (τομείς από τους οποίους προβλέπεται πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου) και τα διεθνή πρότζεκτ των αγωγών τα οποία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά φυσικού αερίου, αλλά μέσω ενός σχήματος στο οποίο θα έχουν τον έλεγχο και την πλειοψηφία.

Σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές, οι ρυθμίσεις που προωθούνται περιλαμβάνουν μέτρα για την απλούστευση της αδειοδότησης και λειτουργίας τους. Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία πακέτα απλούστευσης των διαδικασιών που προωθεί το ΥΠΕΝ. Σε πρώτη φάση θα επιτραπεί σε μεγάλες μονάδες να εντάσσονται στην αγορά χωρίς υποχρεωτική συμμετοχή στους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Στην συνεδρίαση του υπουργικού, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Η μεγάλη πρόκληση είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να εξυγιάνουμε και να εκσυγχρονίσουμε μια μεγάλη επιχείρηση που απαξίωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Στην συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων εκτός Επικράτειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είπε επ’ αυτού: «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία για ένα πρόβλημα δεκαετιών». Επίσης, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς «ισχυρά και επιθετικά», όπως είπε, «να στηρίξουμε αυτή την επιτυχία του πολιτικού συστήματος» και πρόσθεσε: «Να εξηγηθεί στην κοινή γνώμη ότι έπρεπε να βρεθεί στήριξη από 200 βουλευτές και να τονιστεί πως η κοινή γνώμη δεν είναι αντίθετη στις συνθέσεις για να βρεθεί κοινός τόπος σε τόσο σημαντικά ζητήματα».