Στις αλλαγές που φέρνουν τα νομοσχέδια για την επικουρική ασφάλιση και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που παρουσιάζει σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι φέρνει λύσεις στις χρόνιες αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις, θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να ξεφύγουν οι μαθητές από την «παπαγαλία», ενώ ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό παιδαγωγικό ρόλο με διαρκή επιμόρφωση και αποτίμηση του έργου του.

Για το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση τόνισε ότι «ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου».

Μιλώντας για τις αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ, ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σε όλη την ηγεσία του υπουργείου, καθώς και στην ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση πρόσφατων υποθέσεων, όπως αυτή των Γλυκών Νερών.

Χωρίς διακοπές

Ξεκινώντας την εισήγηση του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει προωθήσει 187 νομοσχέδια και ότι η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το νομοθετική της έργο. Μάλιστα, είχε και άσχημα νέα για τους υπουργούς που περιμένουν λίγες ημέρες ξεκούρασης το καλοκαίρι, αφού είπε ότι οι πολίτες μπορεί να σκέφτονται ήδη τις διακοπές τους, «εμείς πάλι όχι γιατί οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος».

Αλλαγές στο σχολείο

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο πρωθυπουργός αφού έδωσε συγχαρητήρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων, σημείωσε:

«Και αυτή η χρονιά απέδειξε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει αδυναμίες που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο τη λύση τους. Η εκπαίδευση, το σχολείο μας, έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το υπουργείο. Τα μαθήματα να γνωρίζουν νέους ορίζοντες, οι διδάσκοντες να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά.

Στο εξής, λοιπόν, οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τομή. Θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών.

Και, βέβαια, ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει κεντρικό, πρωταγωνιστικό παιδαγωγικό ρόλο, γι’ αυτό εξάλλου και θα επιμορφώνεται διαρκώς ενώ το έργο του θα αποτιμάται, ώστε να έχει κάθε βοήθεια να γίνει καλύτερος, να γίνει καλύτερη. Με μια αλλαγή που περιγράφεται με τρεις λέξεις: ελευθερία, αυτονομία, λογοδοσία».

Επικουρική ασφάλιση

Για τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση χαρακτήρισε κομβική τη μεταρρύθμιση και τόνισε:

«Με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το σουηδικό μοντέλο, κάτι το οποίο αποτελούσε εξάλλου κεντρική προεκλογική μας δέσμευση. Θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου ο Υφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου.

Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του.

Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει. Έχοντας πάντα πρόσβαση στην εξέλιξη του και στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη.

Πρέπει να σημειώσω ότι ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου.

Και ακόμα -θέλω να τονίσω- ότι το σύστημα αυτό το οποίο θα εισάγουμε και θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου, είναι ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου.

Γιατί, ακριβώς, απαντά στα προβλήματα του καιρού μας. Στις επιφυλάξεις που έχουν σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι να ασφαλιστούν. Στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που το απειλεί η δημογραφική υποχώρηση και βέβαια στην ανάγκη να υπάρχει διαγενεακή αλληλεγγύη αλλά και στην ίδια τη συρρίκνωση της επικουρικής σύνταξης σε σχέση με τον κύριο μισθό που, δυστυχώς, είναι κάτι το οποίο διαρκεί εδώ και χρόνια».

Αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. – Συγχαρητήρια σε Χρυσοχοΐδη

Ο πρωθυπουργός, στην συνέχεια αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αναδιοργανώνει πλήρως την Ελληνική Αστυνομία, «γιατί οι νέες συνθήκες στον κόσμο του εγκλήματος απαιτούν και νέες δομές στον κόσμο του νόμου» όπως είπε.

Ακολούθως έδωσε συγχαρητήρια «στον υπουργό, σε όλα τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην Ελληνική Αστυνομία» λέγοντας ότι «όπως έδειξαν οι διαλευκάνσεις πρόσφατων υποθέσεων, η Αστυνομία ξέρει και μπορεί να φτάνει στη λύση με επαγγελματισμό, με μέθοδο, με υπομονή, με αξιοποίηση της τεχνολογίας».

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι «αποφυλακίσεις κρατουμένων έγιναν ευκολότερες» και συμπλήρωσε ότι «σε πρώτη φάση η κυβέρνηση έχει ανατάξει το βασικό κύμα λαθών που είχαν οι εσπευσμένες και με προεκλογική σκοπιμότητα αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Οι συνθήκες, ωστόσο, διαρκώς αλλάζουν για αυτό και σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν. Μέχρι τότε, οι πολιτικοί ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δράματα και ας αφήσουμε τα ποινικά εγκλήματα στους διώκτες και στους δικαστές τους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναπτυξιακός νόμος

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Σταματώ εδώ γιατί έχουμε πολλά να συζητήσουμε, και άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως ο αναπτυξιακός νόμος για την περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων. Όλες, όμως, κινούνται υπό το φως του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι και το 2025, το οποίο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι έχουμε διαθέσει 41 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της οικονομίας αυτό το δύσκολο 18μηνο, προβλέπει σταθερή ανάπτυξη της χώρας, 3,6% για φέτος, 6,2% του χρόνου, γύρω στο 4% όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι το 2025.

Και αυτό ενώ ήδη η φορολογία μειώνεται, οι καταθέσεις και οι επενδύσεις αυξάνονται, η προοπτική στην αγορά εργασίας διαγράφεται θετική και φυσικά το κράτος δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ. Ο συνολικός σχεδιασμός, λοιπόν, καθώς τα προβλήματα από την υγειονομική κρίση υποχωρούν, κοιτάει μπροστά. Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να είναι αισιόδοξοι.

Οι τελευταίοι μπορεί να σκέφτονται ήδη τις διακοπές τους, εμείς πάλι όχι γιατί οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος».

Διαβάστε ακόμη:

«Αποκαλυπτήρια» για το νέο Μεσοπρόθεσμο – Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

Έρχεται η αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων – Σε διάλογο καλεί η Κεραμέως

Συνεδριάζει το υπουργικό: «Γκάζι» στο μεταρρυθμιστικό έργο παρά το θέρος – Στο επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης