ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα του Economist για τα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε ότι το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι τον προβληματίζει η τουρκική NAVTEX στην Κύπρο.
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις από το σημείο που σταμάτησαν και έχω καταστήσει σαφές ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, εμείς είμαστε πρόθυμοι να πάμε το θέμα στη Χάγη βασιζόμενοι στην πεποίθηση ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εάν δύο κράτη διεκδικούν μία θαλάσσια περιοχή καμία δραστηριότητα δεν είναι επιτρεπτή. Ευελπιστώ ότι αυτά θα γίνουν κατανοητά από την Τουρκία γιατί θα υπάρχουν συνέπειες και για την Άγκυρα εάν συνεχίσει τις ενέργειες της. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν θα υπάρχει διχασμός επ’ αυτού. Και ευελπιστούμε ότι τα πρώτα σημάδια της αποκλιμάκωσης θα συνεχιστούν χωρίς να υπάρχει αυτή η ρητορική», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν έχω μιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία μας συνομιλία. Έχω πει ότι είμαι έτοιμος, εάν συνεχιστούν τα πράγματα, να ξεκινήσω τις διερευνητικές συνομιλίες, θα δούμε. Με προβληματίζει το γεγονός της τουρκικής Navtex στην Κύπρο. Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις διαβλέπω ένα παράθυρο, μία ευκαιρία», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε με σαφήνεια την ελληνική θέση επισημαίνοντας ότι «εμείς λέμε κάτι πολύ απλό από την αρχή: Είμαστε πρόθυμοι να συνομιλήσουμε με την Τουρκία για το ένα θέμα που ήταν πάντα αντικείμενο των διερευνητικών επαφών, που είναι ο ορισμός των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι συζητήσεις προχωρούσαν για πολλά χρόνια και πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά από το σημείο που σταμάτησαν το Μάρτιο του 2016. Και ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε πρόθυμοι να πάμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου βάσει ενός συνυποσχετικού με την Τουρκία».
Ο πρωθυπουργός μιλώντας για το μείζον ζήτημα του προσφυγικού, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υποδεχθεί οικονομικούς μετανάστες τη δεκαετία του ‘90 και πως πολλοί άνθρωποι βρήκαν στην Ελλάδα ένα νέο σπίτι και τα παιδιά τους νιώθουν και είναι Έλληνες πολίτες. «Ήταν ένα Success Story. Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορέσει η Ελλάδα να ενσωματώσει ένα λογικό αριθμό ατόμων που θα λάβουν άσυλο και θα διαλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν τομείς στην Ελλάδα που έχουμε πράγματι έλλειψη εργατικών χεριών» δήλωσε.
«Από την άλλη πλευρά το μεταναστευτικό είναι πολύ μεγάλο για να μείνει στην Ελλάδα μόνο ή στις χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης η διαχείριση του» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η τραγική πυρκαγιά στη Μόρια έφερε το θέμα στο προσκήνιο και τονίζοντας ότι αναμένει τις προτάσεις της Κομισιόν, που θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα για τη νέα πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν μπορούμε να αποτύχουμε δύο φορές ως Ευρώπη», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. «Θέλουμε να δούμε όλες τις χώρες- μέλη να υποδέχονται έναν αριθμό προσφύγων μέσω της μετεγκατάστασης».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για την υπάρχουσα συμφωνία για το μεταναστευτικό ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία τονίζοντας ότι η Τουρκία θα έπρεπε να σεβαστεί τη δική της πλευρά της συμφωνίας, δηλαδή να αποδέχεται επιστροφές από τα νησιά ανθρώπων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
«Η Ελλάδα τον Μάρτιο υπερασπίστηκε τα σύνορα της Ευρώπης. Έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές. Προστατεύουμε τα σύνορα, αλλά οι άνθρωποι πάντοτε θα έρχονται και όταν έρχονται θα πρέπει να τους φερόμαστε ανθρώπινα με ένα κοινό σύστημα ασύλου. Εάν τους αρνηθούμε το άσυλο, πρέπει να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφής στις χώρες προέλευσης τους, αλλιώς το σύστημα δεν θα λειτουργεί» κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.
Είμαστε υπεύθυνοι δημοσιονομικά – Σχεδιάζουμε το rebranding της χώρας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας για την δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησής του και για την πορεία της οικονομίας εν μέσω πανδημίας τόνισε ότι σε αυτό το κομμάτι η κυβέρνηση είναι πολύ υπεύθυνη και πως θα φροντίσει ο ίδιος να βεβαιωθεί πως η χώρα θα συνεχίσει να κινείται με αυτή την ταχύτητα.
«Είμαστε μία κυβέρνηση υπεύθυνη δημοσιονομικά. Είναι δική μου ευθύνη να βεβαιωθώ ότι θα συνεχίσουμε αυτή την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας πως «παρά τις δυσκολίες, μπορούμε να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται η χώρα και να βρούμε τα απαραίτητα κεφάλαια, για να τις χρηματοδοτήσουμε».
«Πλέον, ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των κονδυλίων θα προέλθει από την Ευρώπη και θα ενισχυθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι μία πολύ έντονη περίοδος και έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε αρκετά καλά αυτές τις κρίσεις. Επισπεύδουμε τις μεταρρυθμίσεις και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε όλες τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες μας. Η κυβέρνησή μας έχει κάνει πολύ έργο και συνεχίζει να κάνει».
Μάλιστα ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί ένα ειδικό σχέδιο για τον τουρισμό.
«Έχουμε ένα σαφές πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς… Νομίζω ότι η επέτειος των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση είναι μία σημαντική ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω. Να σκεφτούμε το παρελθόν. Αλλά, θα είναι και μία ευκαιρία να κάνουμε εκ νέου εισαγωγή μίας φιλόδοξης και αισιόδοξης Ελλάδας. Σχεδιάζουμε το rebranding της χώρας», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike