ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που έδωσε στο Breitbart, σύμφωνα με ανάρτηση του δημοσιογράφου Matthew Boyle.
«Συζητήσαμε τις γεωπολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας όσον αφορά τη βοήθεια του προέδρου στην επέκταση των “Συμφωνιών του Αβραάμ” στη Μέση Ανατολή καθώς και τον διάδρομο IMEEC», γράφει στο X.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα, που είναι το πλησιέστερο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό έθνος γεωγραφικά στη Μέση Ανατολή, «θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής με όλες τις χώρες στην περιοχή». Είπε ότι η Ελλάδα έχει στενές σχέσεις με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Παλαιστινιακή Αρχή, το Κατάρ και την Αίγυπτο.
«Εάν σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να παίξουμε έναν βοηθητικό ρόλο, στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας, θα χαρούμε πολύ να το κάνουμε». Οι Συμφωνίες του Αβραάμ (σ.σ. Ισραήλ και κάποια αραβικά κράτη συμφώνησαν να προωθήσουν τον διάλογο και να συνεργαστούν σε κρίσιμους τομείς) ήταν ένα από τα διπλωματικά επιτεύγματα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του θητεία -και εξακολουθούν να είναι μία από τις μεγαλύτερες διπλωματικές κινήσεις εδώ και δεκαετίες- και η ελπίδα είναι, εάν επιτευχθεί ειρήνη στη Γάζα, η Σαουδική Αραβία να προσχωρήσει τελικά στις συμφωνίες.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτό θα μπορούσε να ξεκλειδώσει σημαντικές δυνατότητες για τη Δύση όσον αφορά τη σύνδεση της Άπω Ανατολής με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες γεωπολιτικά και οικονομικά μέσω του Ισραήλ. Έχω μιλήσει στο παρελθόν με τον Μπ. Νετανιάχου και γι’ αυτό, και υπάρχει πολλή ενέργεια σε όλο τον κόσμο για το ξεκλείδωμα μελλοντικών συμφωνιών, είπε.
Οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη πιστεύουν ότι η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο δίνει ώθηση για ειρήνη, διπλωματία και βαθύτερες οικονομικές σχέσεις παντού.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για την ενεργειακή πολιτική, υποστηρίζοντας ότι ενώ η Ελλάδα είναι καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου (αν και η EXXON-MOBIL και η CHEVRON ξεκινούν έρευνες νότια της Κρήτης), οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ελέγχουν περίπου το 25% του παγκόσμιου στόλου LNG.
«Αυτό είναι κάτι που πραγματικά θέλω να τονίσω, είμαστε καθαροί εισαγωγείς φυσικού αερίου και δεν βλέπω λόγο να μην ψάχνουμε μεσοπρόθεσμα για δικό μας φυσικό αέριο, αλλά και όσον αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου και LNG, ελέγχουμε το ένα τέταρτο του παγκόσμιου στόλου LNG, οπότε παίζουμε σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης στο Breitbart: Ευρώπη και Τραμπ μπορούν να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία «win-win»
Μητσοτάκης: Ελπίδα για μηδενικούς δασμούς μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ – Ικανοποίηση από την στροφή Τραμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βόρεια Μακεδονία: Νέο κύμα συλλήψεων για την πυρκαγιά σε νυχτερινό κλαμπ στο Κότσανι με 61 θύματα
- Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει την ευκαιρία εξαγωγικής προσέγγισης
- Στον όρμο Φαλήρου το γαλλικό Αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ»
- Στη Σύνοδο των MED5 ο Βορίδης: Ισχυρό μήνυμα για τις επιστροφές μεταναστών
