«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη εάν το ελληνικό κράτος θα πουλήσει μέρος ή το σύνολο του μεριδίου του 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Αναμένουμε νέα σύντομα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στην Francine Lacqua στο Νταβός την Παρασκευή, σχολιάζοντας το σχεδιαζόμενο placement στην Τράπεζα Πειραιώς, που έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού κύκλου, σημειώνοντας ότι «Χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023 αναμένεται να ξεπεράσει τις περισσότερες ομοειδής ευρωπαϊκές χώρες, ενισχυμένη από μια ακόμη ισχυρή χρονιά για τον βασικό προϊόν της χώρας μας που αφορά τον τουριστικό τομέα.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την αξία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας κατά το β’ εξάμηνο του 2023, την οποία η Ελλάδα είχε χάσει σχεδόν 14 χρόνια νωρίτερα, καθώς έμπαινε στην δεκαετή κρίση χρέους της.

Τι θα συμβάλει στην μείωση του ελληνικού χρέους

“Η χώρα πρέπει τώρα να ισορροπήσει τη δημοσιονομική της σύνεση με τη βιώσιμη ανάπτυξη”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση του χρέους της Ελλάδας, που παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, παρά την απότομη πτώση τα τελευταία δύο χρόνια.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα προχωρά ήδη με το σχέδιό της για αποεπένδυση από τους ελληνικούς δανειστές.

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, η χώρα έπρεπε να εισφέρει χρήματα για να σώσει τις τράπεζές της.

“Τώρα όμως, η κυβέρνηση θέλει να εγκαταλείψει τον κλάδο μέχρι το τέλος του 2025. Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας — ένα εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που δημιουργήθηκε στην αρχή των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας — έχει ήδη εξέλθει πλήρως από την Eurobank Ergasias Services and Holdings SA και την Alpha Bank SA”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πούλησε τρία τραπεζικά μερίδια το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ η χώρα θέλει να εκποιήσει ό,τι έχει απομείνει έως το τέλος του 2025.

Τον Νοέμβριο, πούλησε επίσης ποσοστό 22% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αντλώντας περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, ενώ, για το 2024, η κυβέρνηση αναμένει να λάβει 5,77 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, σε σύγκριση με 406,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τους πρώτους μήνες του 2024 η αρχική δημόσια προσφορά για τον ΔΑΑ

Όσον αφορά τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τους «πρώτους μήνες του 2024», η χώρα θα προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά για το 30% του μεγαλύτερου αερολιμένα της χώρας, μία κίνηση που στοχεύει να συγκεντρώσει έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Θέλουμε να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες

Από το 2019, όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του, η κυβέρνησή του εισήγαγε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για την προώθηση των δικαιωμάτων LGBTQ, υπενθυμίζει το Bloomberg.

Όπως τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, η Ελλάδα επιτρέπει τις ενώσεις πολιτών του ιδίου φύλου, αλλά αυτό δεν συνοδεύεται αυτόματα με τα ίδια δικαιώματα υιοθεσίας και γονική αναγνώριση.

«Το θέμα της ισότητας στο γάμο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο και μετά από δημόσια διαβούλευση θα εισαχθεί στο Κοινοβούλιο. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι ο νόμος θα θεσπιστεί εντός των δύο πρώτων εβδομάδων του Φεβρουαρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα ο Πρωθυπουργός.

«Αυτό που έχω πει ανοιχτά είναι ότι πρόκειται για σημαντικά ζητήματα για ορισμένους πολίτες. Γι αυτό δεν έχω επιβάλει κάποια κομματική πειθαρχία. Μέχρι τώρα έχουμε μία υγιή συζήτηση.

Εξηγούμε το ζήτημα για την ισότητα στο γάμο και πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα αυτών των παιδιών που ήδη υπάρχουν. Είναι γεγονός, Είναι μια πραγματικότητα και εν τέλει πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα νομοθετήματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στη συνέχεια: «Έχουμε κάνει την αντιμετώπιση της ανισότητας βασικό μοχλό του προγράμματός μας. Χρειαζόμαστε όμως ένα υγιές πλεόνασμα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Θέλουμε να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες που έχουν παιδιά – γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το δημογραφικό πρόβλημα – και τις πιο ευάλωτες οικονομικά οικογένειες και θα ανακοινώσουμε σύντομα νέα μέτρα».

Όχι στην παρένθετη μητέρα στα ομόφυλα ζευγάρια

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι σχεδιάζει να προχωρήσει πιο γρήγορα σε μια δέσμευση του 2023 να εισαγάγει στο κοινοβούλιο έναν νόμο για τους γάμους ομοφυλόφιλων.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές για μια ακόμη φορά ότι ο νέος νόμος δεν θα επιτρέπει σε αρσενικά ζευγάρια του ίδιου φύλου να χρησιμοποιούν παρένθετη μητρότητα για να κάνουν παιδί. Η νομοθεσία θα επικεντρωθεί κυρίως στην εξάλειψη κάθε διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στο γάμο.

Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι εάν ένας άνδρας με υιοθετημένο παιδί παντρευτεί άλλον άντρα, θα αναγνωρίζονται και οι δύο ως γονείς. Τα πλήρη γονικά δικαιώματα θα δοθούν στον μη βιολογικό γονέα σε ζευγάρια που έχουν ήδη παιδιά.

Το Bloomberg σημειώνει ότι στην Ελλάδα, οι άγαμοι άνδρες επιτρέπεται να υιοθετούν παιδιά από το 1946.

Παράλληλα, αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί υποστήριξη από άλλα κόμματα, καθώς πολλοί από τους συντηρητικούς βουλευτές του κόμματός του έχουν αντιταχθεί στην πρωτοβουλία γάμου ομοφύλων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο των 300 εδρών, με την υποστήριξη του συνόλου ή μέρους των αριστερών βουλευτών του Σύριζα και του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα μπει το Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο – Τι απαντάει το Υποικ για την AEGEAN

Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά από σήμερα «σαφάρι» αναζήτησης επενδυτών ενόψει του placement

Fitch: Στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% και το 2024