Είναι πιθανόν να προκύψει επιπλέον πλεόνασμα, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο για την στήριξη των πολιτών, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον δημοσιογράφο των New York Times, Roger Kohen, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2019, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα» είπε χαρακτηριστικά, εξαγγέλλοντας ότι το επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί στο τέλος του χρόνου.

«Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση» σημείωσε θυμίζοντας ότι «ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε το γεγονός πως η Ελλάδα δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, «κάτι ασύλληπτο πριν από λίγο καιρό» και έκανε ειδική αναφορά στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων, όπως αυτή του Ελληνικού.

Ερωτηθείς για την Τουρκία, είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Ό,τι ανήκει στην Κύπρο, ανήκει στην Κύπρο. Δεν ανήκει στην Τουρκία» τόνισε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και έχει ισχυρούς συμμάχους.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε ‘πράσινο κόμμα’, ως πολιτικός σκοπεύω να εκφράσω το χώρο της οικολογίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης συζητώντας για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και χαρακτήρισε παράδοξο πως κάποιοι θυμήθηκαν την πράσινη ατζέντα την ώρα που γεμίζουν την Αθήνα με αφίσες.

Οι λαϊκιστές στην εξουσία

«Ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εξέλεξε λαϊκιστές στην εξουσία» τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι οι πολίτες κατάλαβαν ότι ο λαϊκισμός δεν προσφέρει τίποτα και ότι η συνειδητοποίηση αυτή ήρθε από την ίδια την κοινωνία, από τους πολλούς. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το να χρησιμοποιείς το μεταναστευτικό ως πίεση δεν αποτελεί σωστή τακτική.

Kolotoumba στην Βρετανία;

«Πιστεύω ότι τα κόμματα μπορούν να αλλάξουν, να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά και ανοιχτά στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτημα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημοκρατία.

Ερωτηθείς από τον κ. Cohen αν η Βρετανία πρέπει να κάνει kolotoumba, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν μεν ομοιότητες τονίζοντας ότι το Brexit «είναι μια υπόθεση, από την οποία όλοι θα βγουν χαμένοι (lose-lose proposition) αλλά κυρίως οι Βρετανοί».

Ερωτηθείς πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά την «περίοδο του μέλιτος» ο πρωθυπουργός απάντησε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η αισιοδοξία που υπάρχει στη χώρα στηρίζεται στη λογική.