ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι, δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης θα δώσουν λύση στα προβλήματα κοινωνικής ανισότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, έπειτα από ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Κουτσούμπα για την πολιτική της κυβέρνησης για τα εργασιακά.
Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεων εργασίας, συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν, όμως, να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η απάντηση στην ανεργία θα δοθεί με τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα: «Ο ιδιωτικός τομέας θα δώσει απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας, όχι οι προσλήψεις στο Δημόσιο και όχι εκτός ΑΣΕΠ» τόνισε και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «κλείνετε το μάτι σε διορισμούς από τα παράθυρο».
Αυτή ήταν η πραγματικότητα που παραλάβαμε, συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους, όπως πρέπει να διευκολύνονται οι λόγοι που λύνεται μια εργασιακή σχέση».
«Έξι ψέματα»
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Λυπάμαι ειλικρινά που για ένα τόσο σημαντικό θέμα, τα εργασιακά, ο Αλέξης Τσίπρας χώρεσε στην ερώτησή του μέσα σε δυο σελίδες τριπλάσια ψέμματα».
«Τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση ανεργίας. Σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε.
Δεύτερη ανακρίβεια: υποκριτικά η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 65.000. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις: 257.000 ήταν το 2018, 265.000το 2019
Τρίτο ψέμα. Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και ανθεί η παραβατικότητα. Αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο 2019 έγιναν 1000 περισσότεροι έλεγχοι, ενώ ελέγχθηκαν συνολικά 26.000 επιχειρήσεις έναντι 11.000 επί ΣΥΡΙΖΑ στο αντίστοχο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα.
» Έχουμε φέτος περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους. Για πρώτη φορά υπάρχει αύξηση μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στην συνολική απασχόλησης
» Ψέμα πέμπτο: Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν επί δικής μας θητείας καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Με την σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση από την Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας όμως των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει όπως αποδεικνύεται και από την σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τουριστικά
» Έκτο ψέμα είναι η υποτιθέμενη μη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Λέει ο κ. Τσίπρας τι κάνουμε με τους νέους πτυχιούχους ανέργους που είναι στο πρόγραμμα ΟΑΕΔ. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στην ίδια σύμβαση που βγάλατε εσείς γράφει παράταση ή σύναψη νέας σύμβαση κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος είναι παράνομη ή άκυρη; Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε συμφέροντα».
Επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα
Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ομολόγων, σημειώνοντας ότι εκτενείς αναφορές σε αυτές τις ειδήσεις κάνουν τα μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης, όχι μόνο τα ελληνικά, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί για διαπλοκή με την κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι η οικονομία μας βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.
Αναφερόμενος στις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης ο πρωθυπουργός είπε: «Η οικονομία βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης και απέχει μόλις δύο θέσεις από καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Είχα θέσει φιλόδοξο στόχο πριν έξι μήνες ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο 2021. Ο στόχος αυτό θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση».
Μέτρα για την προστασία της εργασίας
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προστασία της εργασίας: «Θεσπίστηκε μητρώο παραβατικότητας. Όλοι οι εργοδότες γνωρίζουν το βάρος του αδικήματος και την ποινή που τους αναλογεί. Με το παλιό σύστημα ένας κακός εργοδότης θα πλήρωνε το ίδιο πρόστιμο ανεξάρτητα αν η πράξη του αφορούσε το σύνολο εργαζομένων ή μόνο έναν. Τώρα θα γίνεται αναλογικά. Από την άλλη πλευρά, οι συνεπείς εργοδότες θα επιβραβεύονται με ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα. Στόχος μας, η ενίσχυση της μόνιμης απασχόλησης και όχι το θολό στρεβλό κυνηγητό μιας αφηρημένης κακής επιχείρησης».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Το πρόστιμο 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία που επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να μειωθεί εάν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος προσελήφθη αμέσως με σύμβαση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα χρόνο. Η αμοιβή για κάθε υπέρβαση ωραρίου ημιαπασχόλησης αυξήθηκε από την δική μας κυβέρνηση κατά 12%. Το κάναμε για να ενισχυθεί η πλήρης απασχόληση. Η επόμενη τομή αφορά το ΕΡΓΑΝΗ 2 που θα ακολουθήσει τον επόμενο μήνα. Ηλεκτρονική καταγραφή παντού. Το φως θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές στρεβλώσεις του παρελθόντος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης: Επτά νέα προγράμματα απασχόλησης για 153.500 νέες θέσεις εργασίας το 2020
Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου όσα είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι έκανε λαθροχειρία στα ερωτήματα, καθώς δεν μίλησε σε συνολική αύξηση της ανεργίας.
Τόνισε ότι η πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη προσγείωσε στο 2,4% την ελληνική πρόβλεψη του 2,8%.
Υποστήριξε ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.
Κατηγόρησε δε για «λαθροχειρία» τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση και την ανεργία.
«Πού είναι η ανάπτυξη που υποσχεθήκατε προεκλογικά; Ούτε μπουλντόζες στο Ελληνικό είδαμε, ούτε αύξηση αναπτυξιακών ρυθμών είδαμε. Τον Ιούνιο του 2019 η ανεργία 17%, όταν επί ημερών σας είχε φτάσει 28%» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Εσείς είπατε ψέματα τάζοντας λαγούς και πετραχήλια περί ανάπτυξης και ευημερίας. Πού είναι οι καλές δουλειές για όλους; Κάντε μια βόλτα, ή μάλλον κάνετε βόλτες, σε λίγο θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το trip advisor…» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Κάντε μια βόλτα στην κοινωνία να δείτε την κατάσταση. Η αγορά στενάζει, μιλήστε μαζί τους» είπε.
«Τα στοιχεία για την ανεργία είναι εφιαλτικά και κανείς από αυτό το έδρανο δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
Απαντώντας στον πρωθυπουργό και επικαλούμενη «τα νούμερα», που είναι, όπως είπε «αποκαλυπτικά», έκανε λόγο για «το νέο μεγάλο πρόβλημα» που είναι οι «εργαζόμενοι φτωχοί», ενώ σημείωσε πως «με τις φορολογικές ελαφρύνσεις διευκολύνετε τους επιχειρηματίες και επιβαρύνετε τους εργαζόμενους».
«Αν όσα ακούσαμε την προηγούμενη ώρα είχαν πράγματι γίνει, δεν θα είχαμε τίποτα να συζητήσουμε σήμερα εδώ. Όλα θα ήταν λυμένα», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υπονομεύει» τις «κλαδικές συλλογικές συμβάσεις» και ενθαρρύνει «τον αθέμιτο ανταγωνισμό»
«Εγκαταλείπετε τους άνεργους στην τύχη τους» σημείωσε ακόμη, λέγοντας πως θα περιμένει να δει πώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που ακούστηκαν σήμερα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση