Αναστολή πλειστηριασμών, οικονομική ενίσχυση αδύναμων νοικοκυριών, ενίσχυση των σχολείων με laptops και tablets και στοχευμένα τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου πριν επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία κινήθηκε σε υψηλούς τόνους.

Η τριτολογία του πρωθυπουργού -δείγμα είχε δώσει και από την πρωτολογία– περιείχε και αυτοκριτική για την εφιαλτική κατάσταση στην Θεσσαλονίκη: «Ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης, πιστεύω ότι αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα. Το λέω ξεκάθαρα: Η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι -έστω όπως εορτάστηκε τελικά, ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας έδωσε τη δυνατότητα να πούμε ότι, ναι, πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Αυτό το οποίο, δηλαδή, αναφέρατε επανειλημμένως ότι δήθεν είπε ο κ.  Γεωργιάδης. Πέσαμε έξω στην εκτίμηση στη Θεσσαλονίκη, όχι στον τουρισμό. Στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν έχω καμία δυσκολία να το κρύψω. Πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς, όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι. Εκ των υστέρων προφανώς και θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς».

Αναφορικά με την αναστολή πλειστηριασμών, είπε ότι είναι μια σωστή πρόταση και προανήγγειλε σχετική ρύθμιση, την οποία θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά με την τηλεκπαίδευση, όσον αφορά τον εξοπλισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Τσίπρας «δεν έχει άδικο όταν λέει ότι υπάρχουν νοικοκυριά, τα οποία σήμερα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογική υποδομή για να υποστηρίξουν τηλεκπαίδευση, ειδικά εάν υπάρχει παραπάνω από ένα παιδί ή αν υπάρχει εργαζόμενος γονέας.

» Δεν είναι μια άστοχη επισήμανση αυτή, έχει δίκιο σε αυτό το οποίο λέει. […] Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί παραπάνω από 40.000 tablets και laptops στα σχολεία και ο προγραμματισμός είναι να φτάσουμε σχεδόν τις 90.000 τον Φεβρουάριο του 2021. Θα ζητήσω από το Υπουργείο Παιδείας, εάν αυτό είναι εφικτό, να επιταχυνθεί περαιτέρω αυτό το πρόγραμμα».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός είπε ότι πριν ανοίξουν τα σχολεία, την μεθεπόμενη εβδομάδα θα γίνουν «έξυπνα», στοχευμένα τεστ, σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, «έτσι ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε προγραμματίζουμε, δηλαδή στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα δρομολογηθεί.  Έχουμε τα αλγοριθμικά μοντέλα για να μπορούμε να τρέχουμε έξυπνα τέτοια δειγματοληπτικά τεστ».

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. «Το πόσα χρήματα θα δώσουμε, το πού θα το δώσουμε, το πώς θα τα δώσουμε, είναι κάτι το οποίο θα εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο. Από τη στιγμή, όμως, που προφανώς η ταμειακή δυνατότητα υπάρχει και αναγνωρίζουμε εμείς ότι υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία μπορεί για οποιοδήποτε λόγο έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας, το οποίο έχουμε θεσπίσει ή που χρειάζονται μία ειδική στήριξη, η κυβέρνηση  θα σταθεί, όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα, με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν περισσότερη ανάγκη».

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός, ειδικά στην πρωτολογία του- στο θέμα του εμβολίου. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για την έγκαιρη προμήθεια και τον σταδιακό εμβολιασμό του πληθυσμού, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή ν’ ακούσει προτάσεις από την αντιπολίτευση για το πώς το σχέδιο αυτό μπορεί να γίνει καλύτερο.

Ζήτησε, μάλιστα, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πείσουν τους πολίτες πως από τη στιγμή που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο, τότε θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν και χωρίς αυτό να γίνει υποχρεωτικό.

«Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι ο δίδυμος αδελφός της ελευθερίας και είμαι σίγουρος ότι αυτή την έννοια της ευθύνης θα την αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία. Να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δυσκολία, να βγούμε νικητές με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα, ώστε το 2021 να είναι η χρονιά της μεγάλης επανεκκίνησης, που θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την συζήτηση στην Βουλή κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου να μην υπάρξει χαλάρωση, ούτε κατά το άνοιγμα των γιορτών των Χριστουγέννων: «Αν ξανανοίξουμε και βρεθούμε πάλι στις αρχές Ιανουαρίου στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα, θα έχουμε ουσιαστικά κάνει μια τρύπα στο νερό, που είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι κανείς δεν επιθυμεί».

Μητσοτάκης: «Το πρόβλημα ειναι ο Πολακισμός» – «Αρκετά με τα ιδεολογικά άβατα, δεν είναι προνόμιο της Αριστεράς το Πολυτεχνείο»

Μητσοτάκης για πανδημία: Έρχονται μέρες δύσκολες, όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας – Από Ιανουάριο το εμβόλιο

Τσίπρας: Έχετε χάσει την μπάλα – Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την πανδημία