ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρωθυπουργός εξήρε τη σημασία της εταιρικής σχέσης Ασίας – Ευρώπης και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσής της. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του εστίασε στην παγκόσμια πρόκληση της Κλιματικής Κρίσης και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της χώρας μας για τον πράσινο μετασχηματισμό και την αειφόρο ανάπτυξη τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για τα ενεργειακά «καθαρά» νησιά (πρωτοβουλία GR-eco islands), καθώς και στη σύσταση αυτόνομου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, συμφωνία που μετατρέπει την Ελλάδα σε κόμβο πράσινης ενέργειας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη στην ευρωπαϊκή αγορά για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Επιπλέον, στάθηκε ιδιαίτερα στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνόκτητης ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο και, ειδικότερα, στη διασύνδεση Ασίας – Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής ASEM συμμετέχουν κάθε δύο χρόνια οι αρχηγοί 51 ευρωπαϊκών και ασιατικών κρατών που αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 55% του παγκόσμιου εμπορίου και το 70% του παγκόσμιου τουρισμού.
Φέτος, διοργανώθηκε από την Καμπότζη και είχε ως βασικό θέμα την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας για κοινή ανάπτυξη.
Διαβάστε ακόμη:
Μητσοτάκης στην Washington Post: Η ανάπτυξη είναι η λύση για το χρέος – Πλεόνασμα από το 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ