ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ανάγκη να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους και να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν για να θωρακιστούν απέναντι στην πανδημία επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου με επτά εμβολιασμένους για την Covid-19 πολίτες, 64 έως 93 ετών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι οι πολίτες πρέπει «να καταλάβουν καταρχάς ότι το ρίσκο του να είναι κανείς ανεμβολίαστος είναι πολύ μεγάλο» και προσέθεσε: «Μην κοροϊδευόμαστε, ο κορονοϊός είναι κακή αρρώστια και όσο πιο μεγάλος είσαι τόσο πιο επικίνδυνο είναι να πάθεις κάποια σοβαρή επιπλοκή. Για να σας δώσω ένα, μόνο, στατιστικό στοιχείο -το οποίο νομίζω ότι έχει ένα ενδιαφέρον-, κοίταζα λίγο τις διασωληνώσεις του μήνα Μαρτίου και από τις 200 διασωληνώσεις που κάναμε τον Μάρτιο μόνο τρεις αφορούσαν συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Οι 197 από τις 200 διασωληνώσεις ήταν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είχαν πλήρως εμβολιαστεί» είπε ο πρωθυπουργός.
«Θέλω, κυρίως, να ακουστεί η δική σας φωνή για να μπορέσουμε να πείσουμε συμπολίτες μας, πιο ηλικιωμένους, που δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφαση να εμβολιαστούν, ότι πρέπει να το κάνουν. Διότι σήμερα έχουμε εμβόλια διαθέσιμα για συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν εμβολιαστεί, και πρέπει να τους πείσουμε, να τους πείσετε, να με βοηθήσετε να τους πείσουμε, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν», είπε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συζήτησης.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι η χώρα μας ξεπέρασε το φράγμα των 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών και τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία είπαμε ότι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να αφήσουμε την περιπέτεια αυτή πίσω μας είναι να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
Είπε ότι «δυστυχώς ο ρυθμός των εμβολίων καθορίζεται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας πως «η Ευρώπη αγοράζει τα εμβόλια μαζικά και τα δίνει στα κράτη-μέλη κατά αναλογία του πληθυσμού τους» και επισήμανε ότι η Ευρώπη πήρε τη σωστή απόφαση να τα αγοράσει μαζί και να τα μοιράσει με δίκαιο τρόπο «διότι σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν έπρεπε να ανταγωνιζόμαστε, ας πούμε, τη Γερμανία ή τη Γαλλία για να βρίσκουμε εμβόλια».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις, αλλά τώρα βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. «Θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο» είπε προσθέτοντας πως «βέβαια, από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να εμβολιάσουμε τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας. Γιατί; Διότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο στην περίπτωση που κολλήσουν κορονοϊό».
«Δεν υπάρχει κανείς λόγος, κάποιος να μην εμβολιαστεί. Κανείς. Διότι ξέρουμε πια ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά και σας δίνουν και εσάς -παρά τα μέτρα- τη δυνατότητα και την άνεση να αισθανθείτε καλύτερα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτή η ασφάλεια αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, όπως η επίσκεψη στο μαγαζί της γειτονιάς. «Το κάνετε με τη μάσκα σας, πάντα, αλλά με άλλη ασφάλεια σε σχέση με το να μην ήσασταν εμβολιασμένοι», είπε ο κ.Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Είδα το πώς λειτούργησε το λιανεμπόριο, τα καταστήματα. Kαι οι μαγαζάτορες με πολλή προσοχή και οι πελάτες με πολλή προσοχή και θα πάμε καλά».
Συζήτηση με τους πολίτες
Οι πολίτες που συμμετείχαν στη συζήτηση στάθηκαν στο συνδυασμό ανθρώπινης αντιμετώπισης και αποτελεσματικότητας που χαρακτηρίζει την Επιχείρηση “Ελευθερία”, ξεκαθάρισαν πως δεν έχουν βιώσει παρενέργειες, ενώ μίλησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις χαρές της ζωής, όπως η αγκαλιά των εγγονιών τους, την οποία στερήθηκαν τις δύσκολες μέρες της πανδημίας.
«Το μήνυμα ποιο είναι για μένα; Ότι όπως είπατε κι εσείς είναι ένας πολύ άσχημος ιός, θανατηφόρος, και θα πρέπει όλος ο κόσμος να εμβολιαστεί. Και όχι μόνο αυτό, επειδή έχω και συγγενείς γιατρούς, και μετά το εμβόλιο πρέπει να φοράμε μάσκα και να προφυλασσόμαστε γιατί είναι πολύ επικίνδυνος» σημείωσε ο κ. Ηλίας, 74 ετών- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κυρία Σταυρούλα, 93 ετών, ευχαρίστησε όσους φρόντισαν για τον εμβολιασμό της στο Αττικό Νοσοκομείο, είπε ότι δεν είχε καμία παρενέργεια και τόνισε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Καλέ μου άνθρωπε, ούτε αισθάνθηκα τίποτα. Αν έκανα ένεση, αν πήγα και έκανα εμβόλιο, τίποτα, τίποτα απολύτως. Υγιέστατη μέχρι στιγμής».
«Μου έλειψε το εγγονάκι μου»
«Τι σας έλειψε περισσότερο αυτόν τον χρόνο του κορονοϊού; Τι στερηθήκατε περισσότερο;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κυρία Σπυριδούλα, 64 ετών. «Την έξοδο» απάντησε, για να προσθέσει: «Όλο τον καιρό είμαι μέσα. Όλο τον καιρό, επειδή και η κόρη μου έχει αποκτήσει ένα μωράκι».
«Η πρώτη αγκαλιά που θα κάνετε ποια θα είναι;» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να λάβει την απάντηση ότι αυτό που της έλειψε περισσότερο ήταν το εγγονάκι της που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία.
Οι πολίτες ανέφεραν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχουν γνωστούς, ηλικιωμένους, που δεν θέλουν να εμβολιαστούν διότι φοβούνται τυχόν παρενέργειες. «Μα δεν φοβούνται να πάθουν κορονοϊό; Αυτό πρέπει να τους λέτε», απάντησε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός αποτελεί πρωτίστως μία επιλογή αυτοπροστασίας. «Έχουμε ραντεβού διαθέσιμα γι’ αυτούς και τον Απρίλιο και τον Μάιο, ώστε να μην κινδυνεύουν οι ίδιοι, γιατί τους ίδιους αφορά πρωτίστως», εξήγησε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι όποιος δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία του εμβολιασμού θα έπρεπε να δει τον αγώνα για τη ζωή που δίνουν καθημερινά ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές στις ΜΕΘ. «Να ακούσουν τον αναπνευστήρα και την αγωνία να βλέπεις τον θάνατο κατάματα, γιατί ξέρουμε ότι άπαξ και μπεις στην Εντατική υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μην ξαναβγείς, παρά την τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι γιατροί και παρά το εξαιρετικό επίπεδο το οποίο παρέχουν σε όλους όσοι χρειαστούν σήμερα να μπουν σε μηχανική υποστήριξη», είπε.
«Είχα κουραστεί να ακούω “αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα”»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι η επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού αποτελεί επιτυχία της Ελλάδας, η οποία αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ανατρέπει αρνητικά στερεότυπα και ταυτόχρονα συμβάλει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος.
«Είχα κουραστεί, ξέρετε, να ακούω “αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα”. Γίνονται», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρέπει να σας πω ότι με ικανοποιεί πολύ το γεγονός ότι βλέπουμε δημοσιεύματα -ειδικά για τη διαδικασία του εμβολιασμού- που λένε “μακάρι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες” -να μην τις κατονομάσω- “το σύστημα να δούλευε τόσο καλά, μας έβαλαν οι Έλληνες τα γυαλιά”».
«Αυτό νομίζω σε όλους μάς δίνει μία ικανοποίηση ότι μπορούμε, ότι αξίζαμε, και αξίζουμε καλύτερα», συνέχισε. Σημείωσε ακόμα πως είναι «πολύ σημαντικό που εμπιστεύτηκε και πάλι ο πολίτης το κράτος», προσθέτοντας ότι «όταν το κράτος κάνει το έργο του κερδίζει αξία στα μάτια του φορολογούμενου πολίτη. Όταν (ο πολίτης) βλέπει ότι το κράτος λειτουργεί καλά, τον φροντίζει, τον σέβεται, τον αντιμετωπίζει με χαμόγελο, και τελικά καταλαβαίνει ότι τα χρήματα που δίνει μέσα από τους φόρους του πιάνουν τόπο», είπε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε ακόμη:
Σκουτέλης: Εντός των επόμενων ωρών οι αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα
Τζανάκης: Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση