ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να πετύχουμε μία συμφωνία στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύνοδο κορυφής EUMED-9 σχετικά με την ενεργειακή κρίση.
«Να μπορέσουμε επιτέλους να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου», τόνισε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του με έμφαση σε αυτή για ορισμό πλαφόν.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντική την παρατήρηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τις δυνατότητες που παρέχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα προχωρά με ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. «Μπορούμε να συμβάλουμε, ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί πιο γρήγορα ενδεχομένως από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας με επενδύσεις επαναεριοποίησης φυσικού αερίου», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Ως Ευρώπη έχουμε αφομοιώσει τα μαθήματα που πήραμε από την κρίση χρέους και πως είναι μη παραγωγικό να θέτουμε αυστηρούς οικονομικούς στόχους. Η μεγαλύτερη ευελιξία μπορεί ταυτόχρονα να συμβαδίσει με τη χρηστή και συνετή δημοσιονομική διαχείριση, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από της απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο δρόμος που η Ελλάδα έχει χαράξει και θα επιμείνει σε αυτόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Εμμανουέλ Μακρόν πως πρέπει να αναδείξουμε την ξεχωριστή βιοποικιλότητα της Μεσογείου αναπτύσσοντας κοινές δράσεις. Η Μεσόγειος, είπε, είναι στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και το καλοκαίρι είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στη Γαλλία και την Πορτογαλία, ενώ είναι σημαντική η συνεργασία στην πολιτική προστασία και το εργαλείο του Rescue EU πρέπει να ενισχυθεί.
«Τέλος θέλω να ευχαριστήσω ως Ευρωπαίος και ως Έλληνας πρωθυπουργός το φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κλείνει μια δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όλους σας γιατί σταθήκατε δίπλα στα δίκαια της Κύπρου στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στην άδικη και παράνομη εισβολή που έλαβε χώρα πριν από 48 χρόνια», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η λύση του κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και απορρίπτεται οποιαδήποτε σκέψη για λύση δύο κρατών».
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών