Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Δεν μπορεί να είναι διαιρεμένη η Κύπρος – Στη Λευκωσία για τα 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα ο πρωθυπουργός

O Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

O Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Περιεχόμενα

Σε επαναβεβαίωση των ήρεμων νερών που επικρατούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας προχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση που είχαν για 45 λεπτά αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αν και το τετ α τετ των δυο ηγετών επισφράγισε την παράταση του άτυπου ελληνοτουρκικού μορατόριουμ για τοτουρκια επόμενο διάστημα, άλλωστε έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Λευκωσία

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα και συγκεριμένα στις 20 Ιουλίου σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομενα έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στη Λευκωσία και να δώσει το παρών στις εκδηλώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την μαύρη επέτειο του Αττίλα, προσκεκλημένος του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σε αυτή την περίπτωση ο Κυριακος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που θα βρεθεί στην Κύπρο για την επέτειο από την τουρκική εισβολή και με την παρουσία του εκεί στέλνει πολλαπλά μηνύματα.

Την ίδια μέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στα κατεχόμενα, παρακολουθώντας την παρέλαση με την Άγκυρα να προωθεί μέσω δηλώσεων την προοπτική της λύσης δύο κρατών.

Πάντως στη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρώην αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα την Τριτη σημείωσε μεταξύ άλλων οτι «στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή. Το ζήτημα αυτό δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Ο μόνος τρόπος για την επίλυσή του είναι να παραμείνουμε στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θέλω απλώς να υπενθυμίσω στο ακροατήριο ότι υπάρχει ακόμη μια ευρωπαϊκή χώρα που είναι εν μέρει υπό κατοχή».

Συνεργάτες

Στην συζήτηση των δυο ηγετών παραβρέθηκαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι μάλιστα είχαν και ένα σύντομο τετ α τετ αλλά και οι διπλωματικοί σύμβουλοι τους Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις.

Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών ενώ μίλησαν και για την νέα συνάντηση τους τον Σεπτέμβριο στη Σύνοδο του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης –  Ταγίπ Ερντογάν: Συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις