Σε προεκλογικό «συναγερμό» και πλήρη ετοιμότητα έθεσε τη Νέα Δημοκρατία ο Πρόεδρος της και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ούτε στους στενούς του συνεργάτες και τα κορυφαία κομματικά στελέχη που έλαβαν μέρος στην συνεδρίαση που πραγματοποίησαν από κοινού η Εκτελεστική Γραμματεία και το Διαγραμματειακό της κυβερνώσας παράταξης στα κεντρικά γραφεία επί της λεωφόρου Πειραιώς.

Το μήνυμα Μητσοτάκη για τη στρατηγική ενόψει εκλογών είναι πια ξεκάθαρο και σαφές, περικλείεται δε, στην επίτευξη του μέγιστου εκλογικού ποσοστού κατά την πρώτη κάλπη (τον Απρίλιο ή τον Μάϊο, όπως είπε) ώστε να μην είναι δυνατή η αμφισβήτηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο, της δυνατότητας αυτοδυναμίας στη δεύτερη πιθανή κάλπη (4 με 5 εβδομάδες μετά, όπως επίσης την προσδιόρισε ο κ. Μητσοτάκης).

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε το ακριβές πρόγραμμα περιοδειών του ιδίου ανά την Ελλάδα, αλλά και των κομματικών κλιμακίων τα οποία θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν εξορμήσεις σε όλους τους νομούς υπό τον Γραμματέα κ. Παύλο Μαρινάκη, ενώ ξεχωριστή παρουσία θα έχουν και Υπουργοί της Κυβέρνησης σε ανάλογες εκδηλώσεις με προεκλογικό χαρακτήρα, πριν και μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι περιοδείες του Πρωθυπουργού θα διέπονται από τη λογική της ισόρροπης παρουσίας σε περιοχές εντός και εκτός Αττικής, ενώ έμφαση θα δοθεί σε συγκεκριμένες περιφέρειες όπου η ΝΔ είτε υστερεί στα ποσοστά της έναντι του 2019, είτε σε εκείνες όπου εκδηλώνονται φυγόκεντρες τάσεις προς κόμματα διαμαρτυρίας και την αποχή.

Έτοιμη η διάταξη Γεραπετρίτη-Βορίδη για τον Κασιδιάρη

Ταυτοχρόνως, στην Κυβέρνηση και συγκεκριμένα στα Υπουργεία Επικρατείας και Εσωτερικών, και στα επιτελεία Γεραπετρίτη και Βορίδη, οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις ώστε, μετά από τη σχετική προεργασία που προηγήθηκε -καθώς το περίγραμμα του νομοθετήματος λέγεται ότι εστάλη σε εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των εορτών- να οριστικοποιηθούν οι διατάξεις της ρύθμισης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που φέρει την πολιτική σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ουσιαστικά θα αποτρέπει σε φιλοναζιστικά μορφώματα με συμμετοχή ή αναφορές σε ιδεολογίες και πρόσωπα τα οποία έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο και να διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Είναι αυτονόητο ότι στον πυρήνα της εν λόγω παρέμβασης βρίσκεται το «κόμμα Κασιδιάρη», με τη σημερινή του μορφή ή κάποια παραλλαγή του, το οποίο δημοσκοπήσεις φέρουν να αγγίζει ή και να υπερβαίνει το «κατώφλι» του 3% που ορίζει ο νόμος για την είσοδο στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, η κυβερνητική ρύθμιση θα δίδει στον Άρειο Πάγο όλα εκείνα τα επιπλέον νομικά «εργαλεία» ώστε να απαγορεύσει- πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα- την είσοδο στη Βουλή ανάλογων μορφωμάτων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία στην ηγεσία τους εμφανίζεται τρίτο πρόσωπο- «αχυράνθρωπος», συγγενής ή και όχι καταδικασθέντος από τη Δικαιοσύνη για το βαρύτατο παράπτωμα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Στόχος του Πρωθυπουργού δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο νομοθέτημα να «περάσει» από τη Βουλή, καθώς για την υπερψήφισή του απαιτείται απλή πλειοψηφία, αλλά να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση των κομμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της κομματικής εκδήλωσης, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, εξέφρασε την ελπίδα «να πρυτανεύσει η λογική τουλάχιστον σε αυτό το θέμα», σε ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Πάντως, πέρα από την τύχη του συγκεκριμένου νομοθετήματος, η πόλωση μεταξύ των κομμάτων βαίνει εντεινόμενη, κυρίως εξαιτίας της πολιτικής αντιπαράθεσης που πυροδοτεί η υπόθεση των υποκλοπών.

Μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά Μητσοτάκη στα κομματικά στελέχη, στην Πειραιώς: «Θα έχουμε αναταράξεις, θα έχουμε μεγάλη τοξικότητα απέναντί μας. Κι αυτό γιατί στο έργο μας κανείς δεν μπορεί να μάς αντιπαρατεθεί. Επίσης, δεν έχουν πει τίποτα για το τι θα κάνουν την επόμενη τετραετία γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να μιλήσουν και να παρουσιάσουν ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα».

Όμως, παράλληλα, με την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση της κάλπης, ο Πρωθυπουργός στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλαζονεία και προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Οι πρώτες εκλογές Απρίλιο ή Μάιο, οι δεύτερες 4 με 5 εβδομάδες μετά

Δένδιας: Ο Άγιος Μαρτίνος δεσμεύθηκε να ψηφήσει υπέρ της Ελλάδας για τη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας