ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το στόχο του 2%
Το μήνυμα ότι στην Ελλάδα η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή και ότι είναι προσωπική του δέσμευση η διεξαγωγή εκλογών το 2027 έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τη δημοσιογράφο Francine Lacqua στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek Banking»
«Έχουμε 2,5 χρόνια βάσει της λαϊκής εντολής για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι έτσι «δεν χρειάζεται να μπούμε σε συζητήσεις για περίπλοκες πολιτικές συμμαχίες».
Στη συνέχεια τόνισε πως «Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς ότι η διακυβέρνηση δεν είναι εύκολη στις εποχές που ζούμε. Το 2023 αυξήσαμε τα ποσοστά μας γιατί υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Οι άνθρωποι σε μια τέτοια εποχή θέλουν να νιώθουν ασφαλείς. Το να βρεις λύσεις σε μια τόσο χαοτική περίοδο και να τους λες ότι σαν χώρα μπορούμε και θα κάνουμε αυτά είναι μέρος της εργασίας μας. Η νο1 δέσμευσή μας είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση των φόρων. Θέλουμε, επίσης, να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη και να αντιληφθεί την ανάπτυξη».
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την άνοδο του λαϊκισμού και να εξηγήσουμε στους πολίτες τι είναι αυτό που πρέπει να περιμένουν» συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «οι Έλληνες δοκίμασαν τους λαϊκιστές και δεν πήγε καλά αυτό. Αυτό που θέλουν τώρα είναι η σταθερότητα».
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ο κ. Μητσοτάκης, «οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα γιατί δεν έχει ρίσκο».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης, ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων εφόσον συνεχίζουμε να είμαστε αποτελεσματικοί με τη φοροδιαφυγή» εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ««θα τα καταφέρουμε καλύτερα από ό,τι περιμένουν κάποιοι ως προς την ανάπτυξη».
Ερωτηθείς για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους είπε ότι «δείχνει τη σταθερότητα της οικονομίας» προαναγγέλλοντας ότι «προγραμματίζουμε πληρωμές 5 δισ. το 2025».
«Θυμόμαστε ακόμα το τραύμα της οικονομικής κρίσης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ζητήματα που έχουμε κληρονομήσει. Η δημοσιονομική πειθαρχεία είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζονται οι πολιτικές μας» σημείωσε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως «αν δείτε τον προϋπολογισμό είχαμε αύξηση εσόδων με μείωση φόρων και γιατί συνέβη αυτό, γιατί η οικονομία είναι σταθερή».
O κύκλος των ιδιωτικοποιήσεων βαίνει προς το τέλος του, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Διευκόλυνση των στεγαστικών δανείων
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία, διευκολύνοντας τα στεγαστικά δάνεια.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη αρκετά βοηθώντας τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το θεμελιώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πλέον η Ελλάδα διαθέτει ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα που έχει καθαρίσει τους ισολογισμούς του.
Σήμερα όμως, οι τράπεζες πρέπει να πάρουν ρίσκο και να χρηματοδοτήσουν στεγαστικά δάνεια, για να «βοηθήσουμε τις νέες οικογένειες να πάρουν σπίτι». Επίσης, κάλεσε να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την καινοτομία.
Έκρινε ως θετικό τον ανταγωνισμό των τραπεζών, ούτως ώστε να μειώνονται τα κόστη, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία το σύστημα iris.
Όσον αφορά την εξωστρέφεια, έδειξε» την Ινδία, ως έναν δυναμικό παγκόσμιο παίκτη με τον οποίο η χώρα μας αρχίζει να αποκτά σχέσεις.
Δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας
Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και στα θέματα ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έχουμε κάτι που θυμίζει κάτι τέτοιο. Είναι απαράδεκτο οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης να τιμωρούνται λόγω ενός αλγόριθμου που προστατεύει τις πιο ευημερούσες χώρες. Η μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να αφορά όλους. Είμαστε πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τα αντίστοιχα οφέλη».
Πρόσθεσε μάλιστα πως αδυνατεί να καταλάβει τον λίγο που το ίδιο προϊόν έχει άλλη τιμή στην Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη.
«Αυτό δεν είναι ενιαία αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για διαγραφή Σαμαρά: Aπόφαση «one off»
Σε ερώτηση για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την ΝΔ, ο πρωθυπουργός απάντησε «ό,τι έγινε, έγινε. Η απόφαση εξηγήθηκε σαφώς, και η δουλειά μου είναι να βλέπω στο μέλλον. Έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να παίξουμε με την κυβερνητική σταθερότητα. Είναι μια λυπηρή και απόφαση «μια κι έξω” (one off). Την αφήνουμε πίσω μας».
Φιλική η συζήτηση με τον Τραμπ
Όσον αφορά το τηλεφώνημά του με τον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η συζήτηση ήταν σε φιλικό επίπεδο, ενώ ο πρόεδρος αναγνώρισε την μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας με τη μείωση των φορών και τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.
«Μιλήσαμε για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά ισχυρές. Έχουμε μια αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ που θα επεκταθεί, έχουμε μια ισχυρή οικονομική συνεργασία αν δείτε τα αμερικανικά κεφάλαια που επενδύονται στην Ελλάδα», είπε.
«Όχι» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Ευρώπης
Σχετικά με την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δεν δημιουργούν θετικές συνθήκες. Ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ευρώπης δεν θα βοηθήσει καμία από τις δύο πλευρές».
Για τις επιλογές Τραμπ στην στελέχωση της κυβέρνησής του, ο Έλληνα; πρωθυπουργό; αναφέρθηκε στον νέο υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, λέγοντας πως «είναι καλό ότι αντιλαμβάνεται την περιπλοκότητα της κατάστασης στην περιοχή μας».
Διαβάστε επίσης:
Βορίδης: Δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα μετά τη διαγραφή Σαμαρά
Γιατί η πρώτη κυρία της Βραζιλίας έβρισε τον Elon Musk: «Δεν σε φοβάμαι, άντε γ@@@@»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση