Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον διάλογο που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υποδοχή και τόνισε πως αυτή η συνάντησή τους έχει διαφορετικό χαρακτήρα από προηγούμενες συναντήσεις τους.

«Διότι γίνεται στο πλαίσιο της 2ης διακυβερνητικής συνάντησης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και νομίζω ότι αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν ήδη σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα ως επιστέγασμα της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

1

«Προσβλέπω ιδιαίτερα στο να συνεχίσουμε αυτή την πυκνή συνεργασία μας σε πολλούς τομείς.

Αναφέρθηκες στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ψηφιακές εφαρμογές, την υγεία, την παιδεία, τη ναυτιλία, την ενέργεια. Έχουμε πολλές δυνατότητες να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη και υπογράμμισε:

«Εξάλλου θέλω να τονίσω ότι οι δυο κυβερνήσεις διακρινόμαστε, πιστεύω, για τη μεταρρυθμιστική μας διάθεση. Και αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν κάποιο ουδέτερο πρόσημο. Γίνονται γιατί θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών μας καλύτερη και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην άσκηση των δημοσίων πολιτικών».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον ότι αυτές οι συναντήσεις έχουν και για τον ίδιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Μαθαίνω πάντα από αυτά τα οποία κάνουν άλλες χώρες καλά και η Κύπρος έχει κάθε λόγο στα ζητήματα της οικονομίας να είναι εξαιρετικά υπερήφανη για αυτά τα οποία έχει πετύχει», επισήμανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα αλλά και στις διεθνείς εξελίξεις. «Προφανώς θα συζητήσουμε και τα μείζονα εθνικά ζητήματα εν μέσω μιας πολύ ταραγμένης γεωπολιτικής συγκυρίας. Θα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε και την τριμερή συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας», σημείωσε και στη συνέχεια μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε, καθώς φαίνεται, μια εκεχειρία στο Λίβανο, η οποία θα επιτρέψει στην πράξη με μετρήσιμα αποτελέσματα, την εφαρμογή μιας παλιάς απόφασης του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νομίζω ότι είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να εκτονωθεί αυτή η περιφερειακή κρίση και νομίζω ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας για να επιτευχθεί μια αντίστοιχη εκεχειρία και στη Γάζα ώστε να σταματήσει και αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία και να μπορέσει και η ευρύτερη γειτονιά μας να επανέλθει σε μια κατάσταση ειρήνης και σε ένα καθεστώς ισορροπίας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι πάντα παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως αυτό αναγνωρίζεται, στη δική μας περίπτωση, και από τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, από τους εταίρους μας στην ΕΕ, από τις ΗΠΑ. «Θα είμαστε πάντα συντονισμένοι για να μπορούμε να ενισχύουμε το κοινό γεωπολιτικό μας αποτύπωμα», υπογράμμισε.

Στην εισήγηση του στην έναρξη της διακυβερνητικής συνάντησης με τη συμμετοχή των υπουργών των δυο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν όλο τον χρόνο για να υπάρχουν τώρα αποτελέσματα και τόνισε πως αυτές οι συναντήσεις δεν είναι συζήτηση διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά έχουν πραγματική αξία.

«Χαίρομαι περισσότερο γιατί τα αποτελέσματα της συνόδου είναι προς όφελος των λαών μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων από τη δική του πλευρά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Χριστοδουλίδης: Κοινός μας στόχος να ενισχύσουμε τις στενές μας σχέσεις

«Η διαχρονική μας συμπόρευση σε ζητήματα εθνικού, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος διευρύνεται πλέον σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, πάντα προς όφελος των κοινωνιών μας» τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λευκωσία όπου φιλοξενείται η 2η Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Κύπρου «Πολύ ενδεικτικά επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ορισμένους από τους τομείς που συζητήσαμε σήμερα. Στην ψηφιακή πολιτική, μετά την υπογραφή και της σχετικής συμφωνίας υλοποιήθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα.

Έχουμε τον ψηφιακό πολίτη, μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες να εκδίδουν και να αποθηκεύουν επίσημα έγγραφα σε ψηφιακή μορφή, εξυπηρετώντας κάθε νόμιμη χρήση εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις 5 Δεκεμβρίου και θα εξελίσσεται συνεχώς.

Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου Συναντίληψης για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 υλοποιείται και πάλι η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα. Αυτή η συνεργασία στοχεύει στην βελτίωση του συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στη λειτουργία του 112, ενισχύοντας την ικανότητα ανταπόκρισης σε φυσικές και άλλες καταστροφές.

»Στον κρίσιμο τομέα της υγείας, που αποτελεί προτεραιότητα και για τις δύο κυβερνήσεις προχωρήσαμε στην υπογραφή συμφωνιών που προνοούν την διενέργεια διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων νεφρού, καθώς και τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων πνευμόνων σε Κύπριους ασθενείς σε μονάδες Μεταμόσχευσης στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε για την θεσμοθέτηση συνεργασίας στον τομέα των φαρμάκων, στοχεύοντας στην κοινή προμήθεια αλλά και στη διασφάλιση της επάρκειας και την αντιμετώπιση ελλείψεων.

»Ο τομέας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, όπου αντιμετωπίζουμε σοβαρότατες προκλήσεις – οι χώρες μας πλήττονται ιδιαίτερα – η συνεργασία μας επικεντρώνεται σε ζητήματα ανάπτυξης και διαχείρισης υδάτινων πόρων, όπως για παράδειγμα η αφαλάτωση με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση των πράσινων κτιρίων και στη δημιουργία ενεργειακών και πράσινων κοινοτήτων.

»Με στόχο την αντιμετώπιση ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και δεξιοτήτων εξετάστηκαν οι πολιτικές απασχόλησης καθώς και οι δυνατότητες προσέλκυσης εργατικού δυναμικού από τρίτες, από τρίτες χώρες.

»Ο τομέας της κοινωνικής ένταξης και προστασίας. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με αναπηρία από την εκπαίδευση μέχρι και την αγορά εργασίας. (…) να μου επιτρέψετε τελευταία να αναφέρω τα θέματα παιδείας που υπάρχει ενισχυμένη συνεργασία. Στηρίζουμε και χαιρετίζουμε την ίδρυση κυπριακών Πανεπιστημίων, παραρτημάτων Κυπριακών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και φυσικά παραρτημάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο».

Σε άλλο σημείο ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «διανύουμε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Οι πόλεμοι στην Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, η επικείμενη αλλαγή διακυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έναρξη του νέου θεσμικού κύκλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτούν ακόμα πιο ενισχυμένο συντονισμό των χωρών μας (…)

Και οι δύο χώρες, Κύπρος και Ελλάδα, έχουμε κατορθώσει να αξιοποιήσουμε την ιδιότητά μας ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Δύο κράτη με άριστες σχέσεις με τους γείτονές μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αποτελούμε πυλώνες ευημερίας, ασφάλειας και σταθερότητας.

»Έχουμε κατορθώσει, επαναλαμβάνω, με πράξεις και όχι με λόγια να ενισχύσουμε το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, προωθώντας αμοιβαία επωφελείς συνέργειες και υλοποιώντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

»Σήμερα φυσικά είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Εξυπακούεται ότι η επαφή μας για το Κυπριακό, όπως και των Υπουργών Εξωτερικών για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά,  είναι άμεση, είναι καθημερινή, είναι διαρκής.

»Θέλω να επαναλάβω ότι το status στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον του Κυπριακού λαού, δεν είναι βιώσιμο και ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και επανένωση του τελευταίου διαιρεμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας.

»Φίλε Κυριάκο, κυρίες και κύριοι, κλείνοντας επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η απόφασή μας για θεσμοθέτηση του Διακυβερνητικού Σχήματος Κύπρου Ελλάδος αποτελεί κοινή συνειδητή στρατηγική επιλογή και αυτή η απόφαση, πέραν του συμβολισμού, αποτελεί παρακαταθήκη για την ουσιαστική ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, ιδίως επαναλαμβάνω, στο σημερινό πολύπλοκο και ασταθές ασταθές περιβάλλον και πάντα προς όφελος των πολιτών μας».

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από Κύπρο: Αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική σταθερότητα – Θέλουμε τα κυπριακά κεφάλαια συμμέτοχα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας

Αγορά ακινήτων, Βόρεια Προάστια: Οι περιοχές με την υψηλότερη και τη χαμηλότερη τιμή ανά τ.μ. – Tι δείχνουν οι τάσεις

IRIS: Ερχονται πέντε μεγάλες αλλαγές – Στα 1.000 ευρώ το όριο συναλλαγών