Σαφές μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρά τις αναταράξεις από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Κωνσταντίνο Τασούλα μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αυτή η πρώτη συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια εποχή μεγάλων γεωοπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να εξομαλυνθούν οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ, κατά την τρίμηνη περίοδο παγώματος των δασμών.

1

«Όλοι οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν χαμένους. Ελπίζω ότι όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους επόμενους 3 μήνες για μια εμπορική συμφωνία αμοιβαία ωφέλιμη γιατί το εμπόριο ανάμεσα στους δύο είναι τόσο μεγάλο ου μια διαταραχή θα είχε επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Αυτή η οικονομική διαταραχή καθιστά πιο σημαντική τη δημοσιονομική ισορροπία. Αυτή είναι το θεμέλιο για όλες τις οικονομικές πολιτικές. Σε όποια περίοδο αναταραχής η πολιτική και οικονομική σταθερότητα καθίσταται ζητούμενο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε «οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και συνεπείς καθώς δεν γνωρίζει κανείς τις επιπτώσεις στους ρυθμούς της ανάπτυξης και την πορεία των δημοσιονομικών».

«Παρά ταύτα παραμένω αισιόδοξος, οι ενδείξεις για τη δυναμική της οικονομίας είναι όλες θετικές. Θετικά στοιχεία στις εξαγωγές το δίμηνο κάτι που βεβαιώνει ότι η εξωστρέφεια είναι μια πραγματικότητα και ο τουρισμός φαίνεται να έχει ξεκινήσει πολύ ενθαρρυντικά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική απόφαση από την Unesco «να καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου ως παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας και αυτό είναι σημαντική εξέλιξη που πιστοποιεί τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας. Η ελληνική δεν ομιλείται από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους αλλά έχει μια βαριά ιστορία που τονίζει την υποχρέωση ως προστάτες της να την αναδείξουμε και να τη διαδώσουμε».

Δείτε το βίντεο:

Maison Heler: Η Ονειρική Δημιουργία του Philippe Starck για το μέλλον της φιλοξενίας

ΗΠΑ: Ανήγγειλαν δασμούς 21% στις τομάτες από το Μεξικό – Στο «τραπέζι» και οι δασμοί σε φάρμακα και ημιαγωγούς