ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και στην πρόσφατη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές απειλούν και την συνοχή του ΝΑΤΟ.
«Με τον γγ του ΝΑΤΟ συζητήσαμε όλα όσα απειλούν την συνοχή του ΝΑΤΟ, γιατί όταν ένα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ασκεί παραβατική συμπεριφορά έναντι ενός άλλου, τότε τρέφεται και κατά της Συμμαχίας» τόνισε ο πρωθυπουργός στέλνοντας το δικό του μήνυμα, ενώ σημείωσε πως τον τελευταίο 12ημνο ήταν πυκνές τόσο οι εξελίξεις όσο και οι προκλήσεις.
Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας «δεν είναι ένα διμερές θέμα, αφορά όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ. Και αποτελούν μια πρόκληση για την Ευρώπη συνολικά. Είναι κι ένας κίνδυνο που καραδοκεί σε μια ζώνη ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για όλο τον δυτικό κόσμο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την απόκτηση των S-400 από την Τουρκία.
«Η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια, τόσο επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Είναι πάντα έτοιμη για διάλογο σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή της αλληλεγγύης, ενώ υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας, όπως προβλέπει η ιδρυτική συνθήκη της Ουάσινγκτον» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Είπε ακόμη ότι η Αθήνα αποδέχεται «θετικά το πρώτο βήμα της Τουρκίας για αποκλιμάκωση, αλλά μένει να φανεί εάν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή για πρόσκαιρο ελιγμό. Προσδοκούμε συνέχεια και συνέπεια και περιμένουμε τον ορισμό ημερομηνίας για τις διερευνητικές συνομιλίες, για το ένα και μόνο ζήτημα, τον ορισμό υφαλοκρηπίδας».
Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα υποδέχεται θετικά και τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης (deconfliction mechanism), είναι όμως -πρόσθεσε- μόνο τεχνικά μέσα που ακολούθησαν μια κρίση και δεν την απέτρεψαν.
«Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης. Θα την ακολουθήσουμε, γιατί αυτός ο δρόμος είναι προς όφελος των λαών μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις πρόσφατες αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ «και για την απόφασή μας να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με 15.000 εξειδικευμένα μόνιμα στελέχη».
Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, τόνισε.
Γενς Στόλτενμπεργκ
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο το ΝΑΤΟ και την εγκαθίδρυση μηχανισμού αποκλιμάκωσης «κάτι που σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση» όπως είπε.
Επίσης συνεχάρη «τους συμμάχους μας γι’ αυτήν την προσπάθεια» και εκτίμησε ότι «ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες», ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων με βάση το διεθνές δίκαιο.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του, δήλωσε ευγνώμων για τη συνεισφορά της, και καλωσόρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% για αμυντικούς σκοπούς.
«Η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στη χώρα μας.
Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει τις ελληνικές και τουρκικές αρχές καθώς και την Frontex στη μάχη αυτή, και ευχαρίστησε τη χώρα μας «για όλες τις προσπάθειες».
Είπε επίσης ότι όλο αυτό καταδεικνύει πως το ΝΑΤΟ βοηθά τις προσπάθειες των μελών του και εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «ανεκτίμητη αξία για όλους».
Νωρίτερα ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου, αρχικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην συνέχεια διευρυμένη σύσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.
Το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στον κ. Στόλτενμπεργκ, παρουσία και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
FM @NikosDendias hosts wrkg breakfast w/ @NATO SG @jensstoltenberg in presence of DefMin @npanagioto –#EasternMediterranean, reflection process on NATO future&issues of mutual interest/Ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας σε πρόγευμα εργασίας με ΓΓ ΝΑΤΟ J.Stoltenberg παρουσία ΥΠΕΘΑ Ν.Παναγιωτοπουλου pic.twitter.com/jbDkxFofqa
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 6, 2020
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή