Βέβαιη θεωρείται από έγκυρους κοινοβουλευτικούς και πολιτικούς παράγοντες η προσφυγή σε δεύτερες εκλογές με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως εάν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατορθώσουν να συγκεντρώσουν ποσοστά και έδρες που, θεωρητικά, θα τους εξασφάλιζαν την πλειοψηφία και τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, και προ μεγάλης εκπλήξεως έως την 21η Μαΐου, έχει λάβει την οριστική του απόφαση να διεκδικήσει την αυτοδυναμία σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν βγαίνουν …τα κουκιά για μια συγκυβέρνηση με τον κ. Ανδρουλάκη.

Ενισχυτικές αυτών των πληροφοριών είναι οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Δεν κάνω βήμα πίσω στο θέμα της αξιολόγησης. Σε αυτά τα θέματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι κοντά. Δεν έχουν να πουν τίποτα για το μέλλον και τσακώνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λένε, αν έβγαιναν τα κουκιά θα έκαναν κυβέρνηση ηττημένων. Γι’ αυτό χρειάζεται δυνατή ΝΔ στις εκλογές. Δεν είναι μόνο το θέμα των προσώπων, είναι και το θέμα των πολιτικών. Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη μου αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Δεν βλέπω κανένα πεδίο συνεννόησης. Η μόνη λύση για τη χώρα είναι αυτοδύναμη ΝΔ».

Στον πυρήνα της στρατηγικής του Πρωθυπουργού είναι η μετρήσιμη πεποίθηση ότι, όπως έγινε και το 2019, «έχει λαμβάνειν» από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τους κεντρώους που μέχρι σήμερα, για διάφορους λόγους, ασπάστηκαν πολιτικά θέσεις του κ. Ανδρουλάκη. Με τις πιθανότητες να βαίνουν αυξανόμενες αν διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές, κατά τις οποίες οι διαρροές προς το κυβερνών κόμμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς το διακύβευμα της σταθερότητας έναντι της ακυβερνησίας, θα είναι ακόμα εντονότερο, με τον σημερινό Πρωθυπουργό να βρίσκεται απέναντι μόνο στον προκάτοχό του.

Και ο βέλτιστος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου, στο εναπομείναν χρονικό διάστημα, είναι αφενός ο κ. Μητσοτάκης να αποκλείσει κάθε περίπτωση συνεργασίας με τη σημερινή ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, μέσω και πολιτικών επιθέσεων εναντίον των θέσεων Ανδρουλάκη, αφετέρου με συνεχή ανοίγματα προς τους κεντρώους, να αναδειχθούν οι κίνδυνοι από μια διαφαινόμενη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Με τους συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ να του εισηγούνται την ταύτιση του κ. Ανδρουλάκη με τον κ. Τσίπρα και δι΄ αυτού του τρόπου, την ενίσχυση του υπαρκτού, κατ΄ εκείνους, «αντισύριζα μετώπου» στην κοινωνία. «Μετώπου» που βλέπει με αγωνία τις θέσεις του κ. Τσίπρα για την οικονομία, την παιδεία, τα εθνικά. Αγωνία που μεγεθύνεται από αποκαλύψεις για τις εισηγήσεις Τσακαλώτου που έρχονται να προστεθούν σε αυτές του Γιάννη Βαρουφάκη. «Μέτωπο» στο οποίο, όπως υποστηρίζουν, βρίσκεται πιο κοντά όχι μόνο ο κ. Ανδρουλάκης αλλά και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η στρατηγική αυτή ξεδιπλώνεται με ένταση -ακόμα και σε επίπεδο δημόσιων τοποθετήσεων- την τελευταία εβδομάδα, ταυτοχρόνως δηλαδή, με τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων, οι οποίες, για πρώτη φορά, αποτυπώνουν άθροισμα ποσοστών -και κατ΄ επέκταση εδρών- ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που θα έδιναν τη θεωρητική δυνατότητα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς να διερευνήσουν τις πιθανότητες μεταξύ τους συνεργασίας, υποσκελίζοντας το «βέτο» Ανδρουλάκη για άλλον Πρωθυπουργό και όχι τον κ. Μητσοτάκη, ακόμα κι αν αυτός κατακτούσε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών, που είναι σχεδόν βέβαιο με βάση τα ευρήματα όλων των μετρήσεων κοινής γνώμης.

O «μουτζούρης» και η πολιτική ουσία

Κρίσιμη παράμετρο στην στρατηγική του Πρωθυπουργού αποτελεί το λεγόμενο «blame game», το να φορτώσει δηλαδή στον κ. Ανδρουλάκη τον «μουτζούρη» για την προσφυγή στην δεύτερη κάλπη, ενώ υπάρχουν οι αριθμοί περί του αντιθέτου από την πρώτη. Κι αυτός είναι ο ένας από τους λόγους της επίθεσης του κ. Μητσοτάκη εναντίον του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχοντας στο επίκεντρό της και τις προσωπικές εμμονές, όπως χαρακτηρίζονται, του κ. Ανδρουλάκη κατά του Πρωθυπουργού.

Ο άλλος λόγος σχετίζεται με την πολιτική ουσία. Και στην κατεύθυνση αυτή, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι κορυφαίοι συνεργάτες του, εφεξής, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, δίπλα σε πολιτικές ταυτίσεις θέσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν τις χαώδεις διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα και τους ηγέτες τους. Όπως αυτές αναφορικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε η χώρα να αποκτήσει επιτέλους και μη κρατικά πανεπιστήμια, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών, την εξυγίανση και την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων, τη μεταρρύθμιση στον ΕΦΚΑ για τις συντάξεις (με τις οποίες ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να διαφωνεί).

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Άκη Σκέρτσου, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά εξαρτημένο με τις πιο αναχρονιστικές συνδικαλιστικές ελίτ εντός του Δημοσίου και δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις αγκυλώσεις. Και ως εκ τούτου, υπάρχουν τεράστιες διαφορές για την μεταρρύθμιση του κράτους, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της επόμενης μέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες όπως αυτές που οδήγησαν στα Τέμπη.

«Η χώρα πρέπει να κάνει άλματα μπροστά και δεν μπορεί να έχει παίκτες αρνησικυρίας σε κάθε κρίσιμο βήμα και άλμα που πρέπει να κάνει προς τα μπρος», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, οι οποίοι, επιπροσθέτως, θέτουν ένα ρητορικό ερώτημα: «Θεωρείτε ότι με έναν τέτοιο συνεταίρο μπορούμε να πάμε μπροστά και να απαντήσουμε στα προβλήματα της κοινωνίας;

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι απανωτές ανακοινώσεις μέτρων περαιτέρω ενίσχυσης συγκεκριμένων κοινωνικών και επαγγελματικών κατηγοριών, όπως οι νέοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, η παρουσία Μητσοτάκη στα ναυπηγεία, αλλά και οι αναφορές στην αναβάθμιση του ΕΣΥ, άλλοτε προνομιακό πεδίο για το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Ανδρουλάκης: Υπάρχει τρίτη λύση και είναι η λύση του ΠΑΣΟΚ

Εκλογές 2023: Κοινή παρουσία Μητσοτάκη, Σαμαρά, Καραμανλή αύριο στο Ζάππειο σε εκδήλωση για την Ευρώπη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θέλει καθαρή λύση στην ηγεσία της, δεν έχει ανάγκη από πειράματα