«Μία αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, αναφερόμενος και στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.

«H κυβέρνησή μας προτιμά να μιλά με έργα και όχι με λόγια. Και καθώς συμπληρώνουμε τον Ιούλιο τον τρίτο χρόνο στην διακυβέρνηση του τόπου, τα έργα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί γίνονται πράξη. Και σήμερα το έργο το οποίο εγκαινιάζουμε είναι μία μόνο απόδειξη του πώς η Ελλάδα αλλάζει, του πώς η Θράκη αλλάζει, του πώς ο Έβρος αλλάζει, του πώς η Αλεξανδρούπολη αλλάζει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτός ο τόπος είναι προικισμένος με απίστευτα πλεονεκτήματα αλλά χρειαζόταν μία στήριξη από την Πολιτεία προκειμένου να ξεφύγει από τη στασιμότητα και να ξεδιπλώσει πλήρως τις αναπτυξιακές του δυνατότητες. Αυτό γίνεται πράξεις σήμερα, γίνεται πράξη στη Θράκη, γίνεται ειδικά πράξη στην Αλεξανδρούπολη, όπου δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι συντελείται πραγματικά μία αναπτυξιακή κοσμογονία», πρόσθεσε.

«Σήμερα, στο χώρο μιας παλιάς χωματερής, ορθώνεται μία ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας οικιακών αποβλήτων. Θα δέχεται, όπως είπε ο κ. Περιφερειάρχης, τα απορρίμματα των τεσσάρων Δήμων της Ροδόπης αλλά και δύο Δήμων του Έβρου: της Αλεξανδρούπολης και του Σουφλίου. Είναι μία μονάδα η οποία έχει δυναμικότητα 45.000 τόνους ετησίως, εκ των οποίων οι 6.000 τόνοι είναι προδιαλεγμένα οικιακά απόβλητα. Και νομίζω ότι πρέπει να συγκρατήσουμε τα εξής στοιχεία: την μείωση κατά σχεδόν 60% του εισερχόμενου όγκου αποβλήτων που οδηγείται προς ταφή, την ανάκτηση του 12% των σύμμεικτων απορριμμάτων -τα χρήσιμα δηλαδή υλικά τα οποία θα διοχετευτούν στη συνέχεια στην ανακύκλωση- αλλά φυσικά και τις 40 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργούνται», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τη νέα μονάδα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν άλματα για να φτάσει το 2030 να θάβουμε μόνο το 10% των αστικών αποβλήτων και παρατήρησε πως η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2019, οπότε ανέλαβε η κυβέρνησή του, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Θέλω να θυμίσω ότι συνολικά στη χώρα, το καλοκαίρι του 2019, όταν ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου στην κυβέρνησή μας, λειτουργούσαν μόλις τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Κατασκευάζονταν άλλες πέντε, αλλά με την μελλοντική χρηματοδότηση νέων μονάδων να είναι εντελώς αβέβαια. Σε λιγότερο από τρία χρόνια οι μονάδες οι οποίες λειτουργούν είναι διπλάσιες, οι μονάδες που είναι υπό κατασκευή είναι 11. Έπρεπε και πρέπει, επιτέλους, να ξεκολλήσουμε ως χώρα από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ποσοστά ανάκτησης, ποσοστά ταφής. Έχουμε πια το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, έχουμε ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων το οποίο ενσωματώνει όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ), παρευρίσκεται στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), στην Αλεξανδρούπολη, Τρίτη 03 Μαΐου 2022. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην τελετή για την έναρξη υλοποίησης του έργου του τερματικού σταθμού του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ), παρευρίσκεται στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), στην Αλεξανδρούπολη (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Πρωθυπουργός νωρίτερα  επισκέφθηκε το εργοτάξιο για την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, με την οποία θα επιτευχθεί η εύκολη διοχέτευση της διερχόμενης κίνησης από και προς το λιμάνι της πόλης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την πόλη της Κομοτηνής και την Εγνατία Οδό, διασφαλίζοντας ότι δεν θα επιβαρύνεται ο αστικός ιστός.

Στόχος είναι να αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι υποδομές της Αλεξανδρούπολης τη στιγμή που η πόλη και ευρύτερα η βόρεια Ελλάδα αποκτούν πολύ σημαντικότερο αποτύπωμα στον ενεργειακό και εμπορικό χάρτη. Πέραν της Περιφερειακής Οδού, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή συνδετήριου κλάδου με το λιμάνι καθώς και την κατασκευή κόμβου σύνδεσης με την Εγνατία Οδό, διευκολύνοντας τη σύνδεση της πόλης με κρίσιμες υποδομές.

Το έργο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, αφού δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε με γρήγορους ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ταυτόχρονα, προχωρά ο διαγωνισμός για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο και τη Βουλγαρία.

Μητσοτάκης: Ανάπτυξη με κοινωνική φροντίδα και συνοχή είναι οι δύο πόλοι μίας αδιαπραγμάτευτης προτεραιότητάς μας

«Ανάπτυξη με κοινωνική φροντίδα και κοινωνική συνοχή είναι οι δύο πόλοι μίας αδιαπραγμάτευτης προτεραιότητας της πολιτικής μας και σε αυτήν την προσπάθεια Εκκλησία και Πολιτεία βαδίζουν μαζί και από κοινού», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του νέου Γηροκομείου της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, τα οποία έγιναν παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου και του μητροπολίτη Άνθιμου.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και έχει να κάνει ακόμα πολλά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων, των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, γίνεται πράξη με τη λειτουργία του νέου Γηροκομείου, προσθέτοντας πως πώς ο όρος «γηροκομείο» παραπέμπει σε στερεότυπα του παρελθόντος και είναι καλύτερα να ονομάζεται δομή φροντίδας ηλικιωμένων.

Για τη συγκεκριμένη δομή, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι εντυπωσιακή σε ποιότητα και σε ανθρωπιά. Ανέφερε, μάλιστα, και ένα περιστατικό που του περιέγραψαν, όταν επισκέπτες από γειτονική χώρα πήγαν στο Γηροκομείο και ζήτησαν να κλείσουν δωμάτιο νομίζοντας ότι είναι ξενοδοχείο.

Το Ιωακείμειο Γηροκομείο Αλεξανδρούπολης είναι ένα ιστορικό ίδρυμα με πολύχρονη προσφορά στην πόλη. Λειτουργεί στην περιοχή από το 1961, όταν και ανηγέρθη από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Ιωακείμ Καβύρη. Σκοπός του είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η χορήγηση στέγης, η προστασία, η σίτιση και η εν γένει συντήρηση ηλικιωμένων που κατάγονται κυρίως από τον νομό Έβρου.

Στις εκδηλώσεις ήταν παρόντες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Υφυπουργός για Θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Νατάσα Γκαρά, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ο Δήμαρχος Ξάνθης και Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης αποβλήτων ΔΙΑΑΜΑΘ, Μανώλης Τσέπελης, και η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γεωστρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

Ανδρουλάκης: «Οι υπουργοί του Μητσοτάκη κάνουν στάση εργασίας» – Λέμε όχι στους «Πολάκηδες»