Tο βράδυ της 28ης Οκτωβρίου θα φτάσει στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ , ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση που της απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων πριν από περίπου έναν μήνα.

H ημερομηνία έχει τον συμβολισμό της (την ημέρα της επετείου του «ΟΧΙ»), όπως και το γεγονός ότι η επίσκεψη γίνεται λίγες εβδομάδες αφότου ομολόγησε ότι η δυσκολότερη στιγμή της πολυετούς θητείας της, ήταν η ελληνική κρίση.

Υπό αυτό το πρίσμα και ενώ οι πρωταγωνιστές της κρίσης εκείνης, συμπεριλαμβανομένου του Γιώργου Παπανδρέου, παραμένουν στην επικαιρότητα, θα έχει μία σημασία το πρόγραμμα των συναντήσεων της καγκελαρίου στην Αθήνα.

Θα συναντήσει άραγε τον Αλέξη Τσίπρα, για παράδειγμα; Και τι θα έχει να θυμηθεί από εκείνη την συνύπαρξη; Έπειτα από το θλιβερό πρώτο εξάμηνο του ’15, ο Τσίπρας είχε γίνει κάτι σαν αγαπημένο παιδί της Μέρκελ…

Εν αναμονή διευκρινίσεων

Το ταξίδι αυτό προφανώς και είναι ενταγμένο στο πλαίσιο μας αποχαιρετιστήριας περιοδείας της κ. Μέρκελ και σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό σημείο αναφοράς στις Ελληνογερμανικές σχέσεις. Πώς να γίνει αυτό, άλλωστε, όταν μέχρι το τέλος του χρόνου η “σιδηρά κυρία” της Ευρώπης θα έχει βγει στη σύνταξη.

Παρόλα αυτά, η παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ από μόνη της στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αν φέρουμε στην μνήμη μας τα δεκάδες σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου που καταγράφηκαν την τελευταία κυρίως δεκαετία.

Οι περισσότεροι περιμένουν τις δηλώσεις που θα κάνουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν και είναι βέβαιο ότι η Γερμανίδα αξιωματούχος θα ρωτηθεί για την πρόσφατη δήλωση της ότι “ζήτησε πολλά από τους Έλληνες”. Μία δήλωση που από πολλούς ερμηνεύθηκε ως μία έμμεση συγνώμη για τον ρόλο που έπαιξε κυρίως την περίοδο που πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και τα προσχώματα που έβαλε η καγκελαρία στην τότε ελληνική κυβέρνηση.

Το μεταναστευτικό και η Τουρκία

Παρότι η κ. Μέρκελ έχει πλέον την ιδιότητα της “υπηρεσιακής” καγκελαρίου η συνάντηση με τον πρωθυπουργό έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που έχει ενδιαφέρον κυρίως για όλα όσα θα ακολουθήσουν σε μία σειρά θεμάτων.

Αρχικά στο μεταναστευτικό. Είναι πολύ φρέσκο άλλωστε το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την περασμένη Παρασκευή. Κείμενο που ικανοποίησε πλήρως την ελληνική πλευρά, ενώ το Βερολίνο δε σταματά να πιέζει την Ελλάδα αναφορικά με τις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές.

Βασικό ζήτημα στην ατζέντα θα είναι και τα ελληνοτουρκικά και συνολικά οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ ουδέποτε έκρυψε ότι θεωρούσε τον Ταγίπ Ερντογάν έναν αξιόπιστο συνομιλητή για τα Γερμανικά συμφέροντα, κάτι που φρόντιζε να το επαναφέρει όποτε εκείνη το έκρινε χρήσιμο. Για την Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια, η Γερμανία και οι “δορυφόροι” της εντός της ΕΕ ήταν ο πιο σημαντικός σύμμαχος μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σε βαθμό “παρεξηγήσεως”, τόσο ως προς την Ελλάδα αλλά κυρίως ως προς την Κύπρο. Έτσι, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους αν η Άνγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της επί ελληνικού εδάφους δεν επιμείνει στην αναγκαιότητα ενός απευθείας ελληνοτουρκικού διαλόγου, όπως παγίως επισημαίνει.

Η Διάσκεψη για τη Λιβύη

Ένα ακόμα βασικό στοιχείο που προφανώς και ρίχνει “βαριά τη σκιά του” πάνω στην επερχόμενη συνάντηση είναι το γεγονός ότι περίπου 15 μέρες μετά τη συνάντηση της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη για τη Λιβύη, την οποία συγκαλεί ο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Αυτή τη φορά το παρόν θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που στην προηγούμενη διάσκεψη στο Βερολίνο η κ. Μέρκελ είχε φροντίσει να μη συμβεί.

Και προσέξτε: Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν στη διάσκεψη να συμμετέχει και η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, τότε αυτόματα θα επιβεβαιωθεί και το μεγάλο ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Κάτι που αυτομάτως θα φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία…

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες της ΕΕ αποχαιρετούν την Άνγκελα Μέρκελ