Η βεβαιότητα ότι στις δεύτερες κάλπες η ΝΔ θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς και ουσία στο Μάτι, τον τόπο που έχει ταυτιστεί με μια από τις φονικότερες καταστροφές της ελληνικής ιστορίας και τη μελανότερη σελίδα της διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, η απαρέγκλιτη συνέχιση του νομοθετικού έργου έως και την επίσημη ανακοίνωση των εκλογών, αλλά και οι πρωτόγνωροι χαρακτηρισμοί για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως «γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα», και κατηγορίες όπως «βαριά υποβάθμιση των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας, του Κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης», χαρακτηρίζουν την κυβερνητική επόμενη μέρα από τις ανακοινώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα για αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες της Βουλής, με εξαίρεση τη διαδικασία για τον αποκλεισμό νεοναζιστικών μορφωμάτων στο νέο Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, στους κόλπους της πλειοψηφίας, ερμηνεύουν τον «χρησμό»  Μητσοτάκη από την Ιαπωνία, ως επιβεβαίωση του κυριάρχου αυτή τη στιγμή, σεναρίου για πρώτη κάλπη στις 2 ή στις 9 Απριλίου και επαναληπτική, εφόσον χρειαστεί, στις 14 Μαΐου, ταυτοχρόνως με τις εκλογές στην Τουρκία.

1

Και συνεχίζουν κανονικά τον προγραμματισμό της ΝΔ, τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με πρώτη παρέμβαση την νομοθετική ρύθμιση με την οποία ουσιαστικά θα μπαίνει θεσμικό «τείχος» σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναβίωσης της παρουσίας οπαδών των Ναζί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και σε επίπεδο περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά τη χώρα, με τις πρώτες σταδιακές ανακοινώσεις για ονόματα υποψηφίων βουλευτών να είναι θέμα ωρών.

Ωστόσο, στην Κυβέρνηση και τη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι εκτιμούν πως βγήκαν ενισχυμένοι από την κοινοβουλευτική διαδικασία και την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, με την προτεραιότητα τους να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί στην καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων η οικονομική κρίση και οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών, παράλληλα με την κατηγορία ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εναλλακτική και ρεαλιστική πρόταση», δεν σκοπεύουν να παρακάμψουν τις πολιτικές και εκλογικές επιπτώσεις που δημιουργούν οι χθεσινές πρωτοβουλίες Τσίπρα.

Έμπειρα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης χαρακτηρίζουν «ακραία κοινοβουλευτική πράξη» την εξαγγελία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρκετοί δεν κρύβουν την οργή τους, ισχυριζόμενοι ότι ο κύριος Τσίπρας «θυμίζει Trump, υπονομεύει τη δημοκρατία, παίζει με τους θεσμούς, τροφοδοτώντας ουσιαστικά τα άκρα και την αντισυστημική ψήφο».

Άλλοι, εκτιμούν ότι η πρόσφατη κίνηση του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αμφισβητεί την κοινοβουλευτική τάξη και το δικαίωμα μιας νόμιμα εκλεγμένης Κυβέρνησης να ασκήσει τις εξουσίες που της παρέχει το Σύνταγμα».

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, στελέχη με πολυετή εμπειρία, δεν διστάζουν να υποστηρίζουν ότι «κόμμα της αντιπολίτευσης που λέει στην Κυβέρνηση σε τρεις βδομάδες να κάνεις εκλογές, εγώ θα μείνω στη Βουλή να κουβεντιάζω για τον Κασιδιάρη, αλλά μετά δεν θα ψηφίζω, δεν έχουμε ξαναδεί. Είναι ένας πρωτότυπος κοινοβουλευτικός ακτιβισμός, ακόμα και για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ».

Άλλοι, δεν διστάζουν να μιλήσουν για «κίνηση απελπισίας του κυρίου Τσίπρα, μετά την αποτυχία της πρωτοβουλίας του για την πρόταση δυσπιστίας, η οποία πήρε κοινοβουλευτική απάντηση από την πλειοψηφία». Υπογραμμίζουν δε ότι οι νέα πρωτοβουλία για … κοινοβουλευτική αποχή, πιστοποιεί την «υποκριτική στάση του Τσίπρα και όλων όσοι μιλούν για προστασία των θεσμών και του κράτους δικαίου».

Η ουσία είναι, λένε, ότι «ο Μητσοτάκης έχει κλέψει την κοινωνική-προοδευτική ατζέντα από τα χέρια του Αλέξη, ο οποίος, είναι αναγκασμένος να βρει άλλο αφήγημα, μπροστά στη νέα ήττα του στις επερχόμενες εκλογές, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία και για το προσωπικό πολιτικό του μέλλον».

Με πορεία στον λαό, απαντά ο Αλέξης Τσίπρας

Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίσουν να κρατούν υψηλότατους αντιπολιτευτικούς τόνους. Αναφορικά με τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης, προτάσσουν την αναφορά Τσίπρα ότι «αυτό που διεκδικούμε είναι μια κυβέρνηση των νικητών από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, με απλή αναλογική». Επαναλαμβάνουν δε, ότι «προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει καθαρά τις εκλογές της απλής αναλογικής». «Καίνε» με τον τρόπο αυτό το σενάριο μιας «κυβέρνησης των ηττημένων».

Στο μεσοδιάστημα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, υπό το κυρίαρχο διακύβευμα «Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή;», δηλώνει ότι «θα μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το Κοινοβούλιο στον λαό».

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο πραγματοποιείται η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση στο Περιστέρι, την Παρασκευή ανάλογη συγκέντρωση στην Πάτρα και τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου επιστρέφει την κριτική για τον «τραμπισμό αλα γκρέκα», θυμίζοντας ότι «ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, το 2019, έχει αποχωρήσει από το κοινοβουλευτικό έργο, προκειμένου να απονομιμοποιήσει τις αποφάσεις της τότε Βουλής».

Μάλιστα, περνούν στην αντεπίθεση, δηλώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για έλλειψη σεβασμού προς τον κοινοβουλευτισμό, όταν ο… κατήγορος έχει καλωδιώσει τη μισή κυβέρνηση, το μισό πολιτικό σύστημα, ευρωβουλευτές, υπουργούς, δημοσιογράφους επιχειρηματίες και κυρίως, τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας».

Το βέβαιον είναι ότι στρατηγικός στόχος του κ. Τσίπρα είναι και η περαιτέρω άσκηση πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια ταυτοχρόνως, να «ανατινάξει» εγκαίρως, τις όποιες «γέφυρες» θα μπορούσαν να στηθούν με τη Νέα Δημοκρατία, στην προοπτική μιας μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας.

Αλλά, παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι με την τακτική αυτή, πέρα από τη μέγιστη συσπείρωση των οπαδών του κόμματος, εκτιμούν ότι απευθύνονται και στο μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων και των πολιτών που δεν έχουν πειστεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των υποκλοπών και της διαφάνειας, κυρίως δε σε αυτό που αντιμετωπίζει καθημερινά την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Το πρόβλημα στα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, μεταξύ άλλων, διαμηνύουν ότι με την κίνηση Τσίπρα, στοχεύουν στο να μην νομιμοποιήσουν τη διαδικασία καταψήφισης της πρότασης δυσπιστίας, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ορθάνοιχτο το παράθυρο της αμφισβήτησης της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

 Διαβάστε επίσης

ΕΥΠ: Ποιοι είναι οι δύο νέοι υποδιοικητές που όρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα