ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη– Μακρόν στο Παρίσι, με την Αθήνα να υπερτονίζει τη δημόσια αναφορά του Γάλλου Προέδρου στην κυριαρχία της Ελλάδος, και μάλιστα πριν ακόμα εκκινήσει το τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό -τρίτο ανάμεσα στους δύο άνδρες στη Γαλλική πρωτεύουσα από τον Ιούλιο του 2019.
Αναφορά την οποία μάλιστα, ο Εμ. Μακρόν έκανε με δική του πρωτοβουλία και, επιπροσθέτως, ταύτισε με την ευρωπαϊκή κυριαρχία και την άμυνα της Ευρώπης, με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τις κορωνίδες δηλαδή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Διαμηνύοντας ταυτοχρόνως προς κάθε κατεύθυνση πως η στρατηγική σχέση των δύο χωρών (που να σημειωθεί υπεγράφη ακριβώς πριν από ένα χρόνο) δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αναταραχή στην Αν. Μεσόγειο.
Το «στηρίζουμε πλήρως την Ελλάδα, και το λέω με μεγάλη σαφήνεια» που ακούστηκε on camera από τον Γάλλο Πρόεδρο, έχοντας δίπλα του τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στα σκαλιά του Ελιζέ, συνοδεύτηκε από ένα επιπρόσθετο σημείο με ξεχωριστό ειδικό βάρος: Την υπενθύμιση της ρητής αναφοράς που έκανε η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, λίγες μέρες πριν, από την ελληνική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον κ. Ν. Δένδια.
Με την Κ. Κολονά, προερχόμενη από την Άγκυρα, να επικαλείται, επίσης δημοσίως, το σχετικό άρθρο της Συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που προβλέπει ρητώς ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υφίσταται ένοπλη απειλή στο έδαφος της μιας ή της άλλης χώρας, τότε θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.
Κ. Μητσοτάκης: Ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης του Μακρόν με σκληρή γλώσσα για τον Ερντογάν
Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της κατ ιδίαν συνάντησης με τον Εμ. Μακρόν, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη στάση Ερντογάν, καυτηριάζοντας την ανοιχτή αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, μνημονεύοντας τόσο τις ιαχές του Τούρκου Προέδρου και Τούρκων αξιωματούχων περί εισβολής σε νησιά, όσο και τις συνεχείς προσβολές του ελληνικού λαού με εκφράσεις του τύπου «ποταποί Έλληνες» που τόλμησε να ξεστομίσει ο «Σουλτάνος».
Στην κατεύθυνση αυτή συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναδείκνυαν την αποστροφή Μητσοτάκη «περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκαιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του». Μήνυμα με σαφείς αποδέκτες που ήρθε λίγες ώρες μετά το «Νταηλίκια γιοκ» που εξέπεμψε από τη Θεσσαλονίκη.
Ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να γίνει πιο συγκεκριμένος για τους τρόπους με τους οποίους η Τουρκία θα έπαιρνε μια απολύτως καταλυτική απάντηση σε περίπτωση που προέβαινε στο απονενοημένο διάβημα. Και μάλιστα με την συνεισφορά των γαλλικής κατασκευής όπλων. Πηγές έλεγαν πως συζητήθηκε και το ενδεχόμενο επίσπευσης της παράδοσης τόσο των υπολoίπων Rafale όσο και των πρώτων Belharra.
Ωστόσο, το μήνυμα του Πρωθυπουργού, δίπλα στη δύναμη της αποτροπής, εμπεριέχει και τη δύναμη της συνεργασίας, του υπό προϋποθέσεις διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε θετικός στη συμμετοχή της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές διεργασίες, όπως η επικείμενη Σύνοδος της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας στην Πράγα, μια διαδικασία που να σημειωθεί πως αποτελεί ιδέα του Εμ. Μακρόν.
Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ανιχνεύτηκε και το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας από τον Εμ. Μακρόν για συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.
Κυβερνητικές πηγές εστιάζουν και σε ένα ακόμα σημείο των δηλώσεων Μακρόν: Την αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, αναφορά που φωτογραφίζει τον ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες ετέθη και κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών.
Κοινός παρονομαστής στην ενέργεια
Το άλλο θέμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, κυριάρχησε στο τετ α τετ Μητσοτάκη- Μακρόν ήταν οι εξελίξεις στον ενεργειακό πόλεμο, με έμφαση τόσο στην ανάγκη εξεύρεσης άμεσης ευρωπαϊκής λύσης αναφορικά με τις τιμές αλλά και τον πολλαπλασιασμό των εναλλακτικών πηγών. Αν και οι θέσεις αφετηρίας Ελλάδας και Γαλλίας δεν ταυτίζονται απολύτως, οι δύο άνδρες, όπως διαφαίνεται, βρήκαν κοινούς παρονομαστές μπροστά στα μείζονα ευρωπαϊκά διακυβεύματα, ενόψει και των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη πανευρωπαϊκά και θα κορυφωθούν στις προσεχείς Συνόδους Κορυφής. Με τον κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει τις προτάσεις του για πιο δυναμική παρέμβαση στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου, αλλά και την άμεση αποσύνδεση των τιμών στο φυσικό αέριο από αυτές στο ηλεκτρικό.
Διόλου τυχαία δεν είναι και η αναφορά Μητσοτάκη στις εξελίξεις στη Λιβύη, με την Αθήνα να έχει τα ραντάρ της σε πλήρη εγρήγορση, τόσο εξαιτίας της χαοτικής ρευστότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της βορειοαφρικανικής χώρας, όσο και λόγω της ανησυχίας αναφορικά με τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στο τουρκολυβικό «Μνημόνιο», καθώς ο… τουρκικός λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.
Διπλωματικές πρωτοβουλίες Δένδια
Την τουρκική απειλή και τις κορώνες περί εισβολής σε ελληνικά νησιά, έθεσε και ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας στον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σ. Σούκρι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, καθώς και στον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Αθήνα Τζ. Τσούνη, με τον οποίο συναντήθηκε στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Ενώ, σε τηλεδιάσκεψη με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Λιβύη R. Norland, παρουσία του Τζ. Τσούνη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε αφενός την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα και την εντεινόμενη ανοιχτή παρέμβαση της Άγκυρας, αφετέρου τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την απουσία της Ελλάδας από τη νέα Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Δένδιας και Σούκρι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Νέα Υόρκη και το περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Διαβάστε επίσης
Τετ α τετ Μητσοτάκη με Μακρόν – Η ατζέντα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή