«Εχουμε κάνει αρκετή δουλειά. Όταν τελειώσει η πανδημία η Ελλάδα θα είναι στους κερδισμένους. Τα καταφέραμε καλά στην πρώτη φάση. Είμαι σίγουρος ότι με τα κατάλληλα μέτρα θα τα καταφέρουμε και στο δεύτερο κύμα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του 31ου ετήσιου Greek Economic Summit.
«Η πανδημία θα τελειώσει όταν θα έχουμε το εμβόλιο και όταν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός», επεσήμανε ο πρωθυπουγός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως τα μπαρ δεν μπορούν να μείνουν ανοιχτές μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού.
«Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπάρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο», είπε.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είμαστε μια κεντροδεξιά Κυβέρνηση με την υποχρέωση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνεχίζονται παρά την πανδημία», ενώ τόνισε πως «πριν τον κορονοϊό, η οικονομία πήγαινε αρκετά καλά».
Επιπλέον τόνισε ότι: «Επίσης, το πολιτικό τοπίο εσωτερικά είναι ισχυρό. Ήρθαμε στην εξουσία επικρατώντας μιας λαϊκίστικης Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυτήν την στιγμή είμαστε ακόμα πιο ισχυροί πολιτικά σε σχέση με την περίοδο των εκλογών». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά: Οι λαϊκιστές μπορεί να μην έχουν τις σωστές απαντήσεις, αλλά πολλές φορές κάνουν τις σωστές ερωτήσεις. Τι γίνεται με το εισόδημα; Τους ανθρώπους που παραμένουν απομονωμένοι; Είναι αλαζονικό να απαξιώσεις αυτά τα ερωτήματα, ακόμη κι αν έρχονται από πολιτικούς που τους λέμε λαϊκιστές».
Για την οικονομική στρατηγική για το 2021 ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και την εργασία, μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο 3,9% και κατάργηση του τέλους αλληλεγγύης, προκειμένου η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική στο παγκόσμιο περιβάλλον.
«Δε θα χάσουμε χρόνο θα εφαρμόσουμε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα κάνει την Ελλάδα μία ανταγωνιστική χώρα. Μία ηγέτιδα χώρα στο μέλλον. Και μιλάω για την ψηφιακή Επανάσταση και την πράσινη μετάβαση… Έχουμε κάνει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι πεπεισμένος ότι μόλις περάσει η πανδημία, η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών. Γιατί θα υπάρχουν νικητές και χαμένοι… Αντιμετωπίσαμε πολύ καλά το πρώτο κύμα. Το δεύτερο κύμα είναι μεγαλύτερη πρόκληση. Όμως, είμαι πεπεισμένος ότι με τα σωστά μέτρα θα μπορέσουμε να το θέσουμε υπό έλεγχο…», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Να έχουμε ρευστότητα. Να την παράσχουμε στις μικρότερες επιχειρήσεις, αλλά και στον τραπεζικό τομέα. Ταυτόχρονα, πρέπει να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα κίνητρα, για να μπορέσει ο κόσμος να επενδύσει στην Ελλάδα. Γιατί κανείς δεν αμφιβάλλει και η επιχειρηματική κοινότητα ξέρει ακριβώς τι λέω ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν και σχεδιάζουν το μέλλον», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφορικά με την επάνοδο της οικονομίας μετά την πανδημία είπε ότι «περιμένω μία ταχύτατη ανάκαμψη, μετά το τέλος της πανδημίας γιατί η πανδημία θα τελειώσει μόλις έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μας. Και τον παγκόσμιο πληθυσμό φυσικά γιατί το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο. Σήμερα είμαι ακόμα πιο αφοσιωμένος στη μεταρρυθμιστική ατζέντα που είχα θέσει πριν από την πανδημία. Βλέπω την ευκαιρία. Γνωρίζω ότι υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από την Ευρώπη μέσα από το ταμείο ανάκαμψης και δεν έχω κανένα σκοπό να χάσω αυτήν την ευκαιρία. Πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες που θα μας δοθούν μετά την πανδημία. Να μη διστάσουμε γιατί πραγματικά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι κι αλλιώς»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβένρηση είναι αφοσιωμένη στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από την πανδημία. «Καθημερινά σώσουμε ζωές όμως, ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία μεγάλη πρόκληση για την επόμενη ημέρα και καθημερινά εργαζόμαστε και αυτά τα θέματα. Η Ελλάδα όντως είναι σε πολύ καλή πορεία και πρόθεσή μου είναι να διασφαλίσουμε ότι θα σταθούμε πολύ ψηλότερα από τον πήχη που έχει τεθεί. Έχουμε σημαντικά πλεονεκτήματα και όχι απαραίτητα σε τομείς που συνδέονται με την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός… Δεν είμαστε μόνο η χώρα του ήλιου και του ελληνικού καλοκαιριού. Έχουμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βέβαια και η διασπορά είναι πολύ σημαντική. Είναι πολλοί αυτοί που σκέφτονται να επιστρέψουν και θα επιστρέψουν εάν έχουν τις σωστές ευκαιρίες εργασίας».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα «έχει επισπεύσει τις διαδικασίες για την παροχή ασύλου σε αυτούς που το δικαιούνται», συμπληρώνοντας όμως πως «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διαφυλάει τα σύνορά της», κατηγορώντας την Τουρκία πως «εργαλειοποιεί γεωπολιτικά πρόσφυγες και μετανάστες».
Για τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος συμμετέχει στην συζήτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «είμαστε υπερήφανοι που έχουμε έναν Έλληνα να ηγείται της εταιρείας που έχει βρει τη λύση σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή τη λύση στην πανδημία». Πρόσθεσε, όμως, ότι μπορεί να μιλήσει και για το πώς και γιατί η Pfizer επέλεξε πριν ακόμη την πανδημία να επενδύσει στην Ελλάδα και τόνισε ότι η χώρα διαθέτει ένα ανθρώπινο δυναμικό με ταλέντα και ικανότητες. «Έχουμε καταπληκτικούς ανθρώπους στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπουρλά, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, επισήμανε σχετικά με το εμβόλιο ότι αν καταφέρουμε και εμβολιαστεί έγκαιρα ακόμη κι ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού, τότε σίγουρα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στη μάχη κατά της πανδημίας.
Τη συζήτηση συντονίζει ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος, και συμμετάσχουν ο CEO της Pfizer, ‘Αλμπερτ Μπουρλά, ο CEO της Philip Morris International Ανδρέας Καλαντζόπουλος, ο CEO της Deloitte Global Punit Renjen και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Myron Brilliant.
Άδωνις Γεωργιάδης: Προς άνοιγμα τα καταστημάτων εποχικών ειδών, εντός της ημέρας οι αποφάσεις
Μητσοτάκης: Ανθεκτικές και ευέλικτες οι ελληνικές εξαγωγές, ανήλθαν στα 17,5 δισ. ευρώ στο 9μηνο
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση