Περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις, που δεν είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό λόγω μεγέθους, αποκτούν πλέον πρόσβαση στις τράπεζες με το νέο εργαλείο «Know your customer» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) που παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του προγράμματος, ο προϋπολογισμός του οποίου θα ανέλθει στο επίπεδο των 2,5 δισ. ευρώ, η αξιολόγηση των επιχειρήσεων θα γίνεται από την HDB, αντί για τις τράπεζες, η οποία και θα εγγυάται στις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων προς αυτές.

«Θα κάνουμε εμείς τη δουλειά για τις τράπεζες, θα εγγυόμαστε τον δανεισμό και θα ανοίξουμε την πόρτα για τις επιχειρήσεις στο τραπεζικό σύστημα για να φέρουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και επιχειρηματική δικαιοσύνη καθώς οι επιχειρήσεις αυτές έμεναν εκτός λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος», τόνισε ο. κ. Γεωργιάδης.

Η πρόσκληση συμμετοχής προς τις τράπεζες εκδίδεται άμεσα, ενώ το νέο εργαλείο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε ένα μήνα.

Δεν πρόκειται, όπως επισημάνθηκε, για επιχειρήσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια οικονομικής υγείας αλλά για περιπτώσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα λόγω μικρού μεγέθους.

Με το νέο προϊόν, όπως τόνισε ο υπουργός, θα επιτευχθεί ο στόχος της δανειοδότησης 100.000 επιχειρήσεων που αποτελεί αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου εργαλείου για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, χαρακτήρισε «επαναστατικό χρηματοδοτικό εργαλείο» την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι μόλις τα τελευταία τρία χρόνια απέκτησε η Ελλάδα αυτό το «εργαλείο».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «καθοριστικό» τον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Όπως είπε, ο ρόλος της συγκεκριμένης τράπεζας θα είναι καθοριστικός και για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων «για να δούμε καλύτερους μισθούς και αμοιβές».

«Οι επιχειρήσεις προέρχονται από μια 10ετή κρίση και τα κατάφεραν. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ανάπτυξη για να καλύψουμε τη διαφορά με άλλες χώρες και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς χρηματοδότηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στη στήριξη της οικονομίας από το ξέσπασμα της πανδημίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Σημείωσε ότι το «κεφάλαιο κίνησης είναι πολύ σημαντικό για την επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρήσεις δεν χρεοκοπούν επειδή είναι ζημιογόνες αλλά γιατί ξεμένουν  από ρευστό. Έχουμε στηρίξει την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και μόνο αν έχουμε καλύτερες επιχειρήσεις θα έχουμε καλύτερους μισθούς και για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας και για να δώσουμε στους εργαζόμενους μια προοπτική».

Αναφερόμενος στη δουλειά που έχει κάνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα ο κ. Μητσοτάκης είπε «Παραλάβαμε ένα κέλυφος, μία τράπεζα μόνο στα χαρτιά. Δημιουργούνται εργαλεία που θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα χρηματοδότησης των ΜμΕ. Με αυτό που κάνουμε ενοποιούμε όλα τα δεδομένα που χρειάζεται μια τράπεζα . Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κάνει τη δουλειά για λογαριασμό των τραπεζών ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε «θα παρακολουθώ από κοντά το εργαλείο KYC και είμαι σίγουρος ότι και οι επιχειρήσεις και ο τραπεζικός κλάδος θα το αγκαλιάσουν».

Τέσσερα νέα προγράμματα βγαίνουν στον «αέρα» σε έναν μήνα

Η πρόσκληση προς τις τράπεζες εκδίδεται σήμερα και σε έναν μήνα το νέο αυτό εργαλείο θα είναι στον αέρα με τέσσερα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για green, digital, κεφάλαιο κίνησης και εγγύησης Αναπτυξιακού.

«Μετά από ενάμιση χρόνο προετοιμασίας παρουσιάζουμε ένα νέο πρόγραμμα, ένα εργαλείο που θα δώσει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό σε δεκάδες χιλιάδες ΜΜΕ που αν και είναι αξιόπιστες δεν μπορούν να πάρουν δάνειο από τις τράπεζες. Περίπου 60.000 και μαζί με τις bankable θα φτάσουμε στις 100.000 επιχειρήσεων που θα μπορούν να δανειοδοτηθούν. Η εγγύηση θα είναι από την ΕΑΤ, που θα έχει και το προφίλ των επιχειρήσεων», σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη.

Στόχος για ευρωπαϊκή πιστοποίηση ώστε να γίνει η Τράπεζα ο πρώτος ευρωπαϊκός φορέας ώστε να διαχειριστεί ευρωπαϊκούς πόρους 100 δισ. ευρώ για  επενδύσεις σε μη κράτη μέλη όπως τα Βαλκάνια.

 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η διευθύνουσα σύμβουλος της HDB Αθηνά Χατζηπέτρου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η διευθύνουσα σύμβουλος της HDB Αθηνά Χατζηπέτρου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η διευθύνουσα σύμβουλος της HDB Αθηνά Χατζηπέτρου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η διευθύνουσα σύμβουλος της HDB Αθηνά Χατζηπέτρου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε ανάρτησή του για την εκδήλωση, το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε αναφέρει πως «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας είναι η αδυναμία πρόσβασης της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων στον Τραπεζικό Δανεισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «το νέο εργαλείο θα αλλάξει εντελώς το τοπίο και θα δώσει πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Αθόρυβα δουλέψαμε πάνω από 1,5 χρόνο για να μπορέσουμε να λάβουμε τις σχετικές εγκρίσεις, να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες, να φτιάξουμε το Πληροφοριακό Σύστημα κλπ».

Συγκεκριμένα έγραψε:

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας είναι η αδυναμία πρόσβασης της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων στον Τραπεζικό Δανεισμό. Δεν μιλάμε για επιχειρήσεις που με Τραπεζικά κριτήρια δεν πρέπει να δανειοδοτηθούν αλλά για επιχειρήσεις που μπορούν να είναι συνεπείς αλλά λόγω μικρού μεγέθους οι Τράπεζες δεν ασχολούνται μαζί τους καθώς τις θεωρούν μικρούς πελάτες και άρα με μεγάλο διοικητικό βάρος. Σήμερα στις 10:00 στην @HDB_GR παρουσία του @kmitsotakis θα παρουσιάσουμε στην Ελληνική Κοινωνία το νέο μας εργαλείο που θα αλλάξει εντελώς το τοπίο και θα δώσει πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Αθόρυβα δουλέψαμε πάνω από 1,5 χρόνο για να μπορέσουμε να λάβουμε τις σχετικές εγκρίσεις, να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες, να φτιάξουμε το Πληροφοριακό Σύστημα κλπ Περισσότερα εκεί σήμερα το πρωί…»

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης: Ιδεοληψία και άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχειρήσεις