• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Είμαι θερμός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    «Η Ελληνική πλευρά θα σεβαστεί τη βούληση του αμερικανικού λαού» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, προσερχόμενος στις σύνοδο κορυφής του NATO, απαντώντας σε ερώτηση για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

    Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και και η κυβέρνησή του έχει συνεργαστεί και και με τους δύο Αμερικανούς προέδρους, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι είναι ξανά υποψήφιοι για τη θέση.

    «Δεν θα σχολιάσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Έρχονται εκλογές στις ΗΠΑ και φυσικά θα σεβαστούμε την απόφαση των Αμερικανων πολιτών. Προσωπικά έχω εργαστεί και με τον πρόεδρο τραμ και με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Αυτό που για εμάς είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτό τον πολύ ισχυρό διατλαντικό δεσμό που ήταν πάντα στον πυρήνα της Συμμαχίας», ανέφερε.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις των χωρών μελών του NATO στην άμυνα, ζήτημα που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα επενδύει  ήδη το 2% του ΑΕΠ σε αυτό τον τομέα. Πρόσθεσε πάντως πως σημασία έχει να δαπανούμε εξυπνότερα τα κονδύλια για τους αμυντικούς εξοπλισμούς.

    Ειδικότερα στη δήλωσή του ανέφερε: «Συναντιόμαστε στην Ουάσινγκτον για να γιορτάσουμε την 75η επέτειο από την ίδρυση της πιο επιτυχημένης και ανθεκτικής αμυντική συμμαχία του κόσμου.

    Συναντιόμαστε σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων, σε μία περίοδο που υφίσταται ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Σε μία περίοδο που θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, με αυτή την αναίτια επίθεση.

    Αυτή είναι μία περίοδος κατά την οποία η συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά από σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις. Και είναι μία περίοδος που πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την δέσμευσή μας να ξοδεύουμε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο να ανταποκριθούν σε αυτόν τον στόχο, αλλά και να τον υπερβούν και να εναρμονίσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες για να ενισχύσουμε την συμμαχία.

    Είμαι θερμός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Δεν πρέπει να ξοδεύουμε απλά περισσότερα, πρέπει να είμαστε και πιο έξυπνοι στο πως δαπανούμε πόρους για να ενισχύσουμε την κοινή μας άμυνα. Και να ενισχύσουμε τις κοινές αμυντικές μας δυνατότητες είναι συμπληρωματικό στη δομή του ΝΑΤΟ. Ενισχύει το NATO και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε τον επόμενο ευρωπαϊκό πολιτικό κύκλο για να εστιάσουμε στο πως ενισχύουμε την ευρωπαΐκή μας άμυνα. Είναι στο συμφέρον μας να το κάνουμε».

    Διαβάστε επίσης

    Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν

    ΗΠΑ: Ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, ένας ένθερμος Δημοκρατικός, καλεί τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί

    Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της Ακαδημίας Αθηνών



    ΣΧΟΛΙΑ