ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η «αρπαγή» της Χριστίνας Βίδου από την ΕΡΤ, Έλλη Στάη και Παύλος Τσίμας ξεκίνησαν καριέρα στο θέατρο, ο Λιάγκας ξαναπέρασε το όριο, ο προβληματισμός και οι δεύτερες σκέψεις Μελισσανίδη
Σε μια προσωπική εξομολόγηση προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στο “The 2Night Show” της Δευτέρας καλεσμένος του Γρηγόρη Αρναούτογλου.
Με χαλαρή διάθεση ο πρωθυπουργός απάντησε στις ερωτήσεις του παρουσιαστή, αλλά και του μικρού Σπύρου Ντούγια, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του εαυτού του.
Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου τον υποδέχτηκε με το αγαπημένο συγκρότημα του Πρωθυπουργού, τους Guns N’ Roses, αποκαλύπτοντας ότι θα πάει και στη συναυλία τους που θα γίνει το καλοκαίρι.
Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Πρέπει να σου πω ότι είμαι μάλλον πιο ήρεμος, πιο συνειδητοποιημένος, πιο έμπειρος ίσως, μετά από τέσσερα χρόνια αντιμετώπισης μεγάλων δυσκολιών».
Ενώ αποκάλυψε ότι χαίρεται ιδιαίτερα αυτή την προεκλογική εκστρατεία. «Πάντα μου άρεσε να κάνω εκλογές, θεωρώ ότι αυτή η άμεση επαφή με τους πολίτες, ειδικά όταν είμαστε στο δρόμο και κάνουμε τις συγκεντρώσεις μας -μικρές, μεσαίες, μεγάλες-, είναι κάτι το οποίο μου δίνει μεγάλη δύναμη και αισιοδοξία», είπε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει -φαντάζομαι- για όλους όσοι πολιτεύονται. Οι εκλογές είναι το απόγειο, θα έλεγα, μιας διαδρομής, μιας τετραετίας. Είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσεις στους πολίτες, να θέσεις στην κρίση τους τη δουλειά που έχεις κάνει και βέβαια να τους μιλήσεις για το μέλλον».
Μάλιστα, τόνισε: «Γιατί τελικά κανείς δεν ψηφίζει γι’ αυτά τα οποία έγιναν χθες, αλλά θα σε ψηφίσουν γι’ αυτά τα οποία θα κάνεις από εδώ και στο εξής, αρκεί να σε πιστέψουν ότι θα τα κάνεις».
Ερωτηθείς για το πόσο δύσκολο είναι να είσαι πρωθυπουργός, απάντησε: «Πολύ πιο δύσκολα. Παρότι ήμουν αρκετά καλά προετοιμασμένος, και ψυχολογικά, έχοντας κι εγώ βιώσει μέσα από την οικογενειακή μου ανατροφή τι σημαίνει να είσαι σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι κοντά στην εξουσία, αλλά έχοντας κάνει και μία προετοιμασία γι’ αυτά τα οποία θέλαμε να κάνουμε, αισθανόμουν ότι ήμουν αρκετά έτοιμος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το βάρος της ευθύνης όταν κάθεσαι σε αυτήν την καρέκλα, και τίποτα βέβαια δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για μία σειρά από απρόβλεπτες κρίσεις και κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλές τέτοιες, από την πανδημία μέχρι το προσφυγικό και από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις φυσικές καταστροφές.
Αντιμετωπίσαμε μια σειρά από πολύ μεγάλες δυσκολίες και ειδικά, θα σου έλεγα, για την πανδημία δεν υπήρχε και κανένα εγχειρίδιο αντιμετώπισης μίας τέτοιας υγειονομικής κρίσης, καθώς όλοι οι ηγέτες -με όλους τους συναδέλφους μου που μιλούσα στην Ευρώπη- αντιμετώπιζαν ακριβώς τα ίδια προβλήματα.
Έπρεπε, στην κυριολεξία, μέρα με τη μέρα να ανακαλύπτουμε και να σχεδιάζουμε τις αντιδράσεις μας απέναντι σε έναν ιό και σε μία παγκόσμια υγειονομική κρίση όμοια της οποίας είχαμε να δούμε 100 χρόνια».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους γονείς του και ιδιαίτερα στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Πάντα λείπουν οι γονείς και πρέπει να σου πω Γρηγόρη ότι ήμουν τυχερός διότι, παρότι οι γονείς μου με έκαναν σε σχετικά μεγάλη ηλικία, με τον πατέρα μου είχα ακριβώς πενήντα χρόνια διαφορά…
Μισό αιώνα. Είχα την ευτυχία, όμως, να τον ζήσω μέχρι τα 49 μου -ο ίδιος πήγε αισίως μέχρι τα 99- και να τον απολαύσω, θα έλεγα, σε στιγμές όπου πια ήταν αποφορτισμένος από τις ευθύνες τις οποίες είχε νωρίτερα στη σταδιοδρομία του. Είχαμε μία εξαιρετική σχέση.
Η μάνα μου έφυγε νωρίτερα. Αλλά ξέρεις, αισθάνομαι ότι μερικές φορές λες «τι θα σου έλεγε, ας πούμε, ο πατέρας σου αν του έκανες μία ερώτηση» και μερικές φορές αισθάνομαι ότι ξέρω ήδη την απάντηση. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς έκαναν μία καλή δουλειά και πήρα από τον ίδιο όση εμπειρία τουλάχιστον μπορούσε να μου μεταφέρει».
«Ο πατέρας μου για να μπορέσει να φτάσει να γίνει Πρωθυπουργός, πέρασε διά πυρός και σιδήρου»
Παράλληλα, ανέφερε: «Κατ’ αρχάς, ο πατέρας μου για να μπορέσει να φτάσει να γίνει Πρωθυπουργός, πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Έγινε Πρωθυπουργός σε σχετικά μεγάλη ηλικία και έκανε ένα comeback, για να χρησιμοποιήσω τον αγγλικό όρο, πολύ εντυπωσιακό για τα πολιτικά δεδομένα της εποχής.
Και βέβαια, όσο ήταν Πρωθυπουργός, εγώ, αν εξαιρέσεις ένα χρόνο που ήμουν στο στρατό, δεν ήμουν στην Ελλάδα. Θυμάμαι, όμως, τις συνεχείς δυσκολίες και βέβαια και τη μεγάλη αγωνία του, είτε με πολλά ανοιχτά μέτωπα, θέματα εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο.
Και βέβαια μια πολύ δύσκολη εκλογή την οποία και τελικά έχασε μετά από τριάμισι χρόνια. Αλλά είχε μια μεγάλη ικανότητα να μπορεί να κρατάει τα πολιτικά προβλήματα μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον. Ήταν πάντα εξαιρετικά ψύχραιμος.
Βέβαια, στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κάπνιζε λίγο παραπάνω, αισθανόταν κανείς την ένταση και το βάρος της ευθύνης του αξιώματος, το οποίο νομίζω ότι, όπως είπα, μπορείς να το αισθανθείς μόνο τη στιγμή που κάθεσαι πραγματικά σε αυτήν την καρέκλα. Αλλά, επειδή είχε πάντα μία θα έλεγα λίγο «ζεν» προσέγγιση στα πράγματα, θεωρούσε ότι για κάθε πρόβλημα μπορεί να υπάρχει μία λύση».
«Βεβαίως και έχω ζητήσει βοήθεια από ειδικό»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια ότι η ψυχική υγεία δεν πρέπει να είναι ταμπού, παραδεχόμενος ότι και ο ίδιος έχει ζητήσει τη βοήθεια ειδικού σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής του.
«Βεβαίως. Και δεν έχω και δυσκολία να το πω και νομίζω ότι κάνετε πάρα πολύ καλά όταν μιλάτε ανοιχτά για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία συνολικά.
Είναι μία τεράστια πρόκληση αυτή την οποία αντιμετωπίζουμε, ειδικά τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους έχουν έρθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και νομίζω ότι τα πιο δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.
Χρειάζεται μία πολύ συγκροτημένη απάντηση από την πολιτεία κι έχουμε κάνει πολλά στο να συγκροτήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψυχικής υγείας, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα ψυχικής υγείας μέσα από τις παρωπίδες και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος».
«Έχουμε περάσει και με τη Μαρέβα από μεγάλες οικογενειακές δυσκολίες»
Και συνέχισε: «Εμείς είχαμε -κι εγώ, τα είχαμε κουβεντιάσει και την προηγούμενη φορά- έχουμε περάσει και με τη Μαρέβα από μεγάλες οικογενειακές δυσκολίες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αισθανθεί κάποιος την ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον άνθρωπο, όχι κατ’ ανάγκη να πάρει υποστήριξη, αλλά κυρίως να τον βοηθήσει ή να την βοηθήσει να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση και στη σωστή τους διάσταση».
«Αυτό το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα με τα νέα παιδιά, ας πούμε τη γενιά των παιδιών μου, είναι ότι πια υπάρχει πλήρης απενοχοποίηση για τα ζητήματα αυτά και τα παιδιά θα αναζητήσουν βοήθεια εφόσον αισθάνονται ότι αυτή η βοήθεια μπορεί κάτι να τους προσφέρει.
Η μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι ακριβώς να υπάρχουν δομές που να μπορούν να παρέχουν αυτή τη βοήθεια δωρεάν, γιατί δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να πάρουν ψυχολογική βοήθεια», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης: «Έχουμε τηλεφωνική γραμμή, πενταψήφια, η οποία παρέχει μια πρώτη γραμμή υποστήριξης αν αντιμετωπίζει κάποιος οποιοδήποτε θέμα, άγχος, πανικό, κατάθλιψη, θέματα τα οποία είναι πια πολύ συνηθισμένα.
Αλλά, όπως σου είπα, πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα -το τονίζω- ειδικά για τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και τους νέους, όπου φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία επερχόμενη κρίση δημόσιας υγείας, η οποία σίγουρα συνδέεται και με το χρόνο τον οποίον περνούν τα παιδιά στο κινητό και γενικά στις ψηφιακές πλατφόρμες».
Νέα γενιά
Ο Πρωθυπουργός έκανε για ακόμα μία φορά έκκληση στους νέους να προσέλθουν στις κάλπες στις 21 Μαΐου 2023.
«Ο θυμός, η οργή και η θλίψη ήταν κατανοητά και αναμενόμενα. Νέα παιδιά σκοτώθηκαν που πήραν το μέσο για να γυρίσουν στο πανεπιστήμιό τους. Μας ακούμπησε αυτή η τραγωδία γιατί θα μπορούσαμε να βλέπουμε τα δικά μας παιδιά. Καταλαβαίνω απόλυτα αυτή την αντίδραση», είπε για την οργή των νέων για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και στη συνέχεια τους κάλεσε να ψηφίσουν, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον στίχο του τραγουδιού του Βασίλη Παπακωνσταντίνου «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα».
«Αλλά νομίζω ότι οι νέοι έχουν κι άλλους λόγους να είναι θυμωμένοι. Πέρασαν μία δεκαετή κρίση, μία Ελλάδα που προσπαθούσε να σηκώσει το κεφάλι και να το βγάλει από το νερό και δεν τα κατάφερνε.
Πιστεύω ότι τελευταία τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, παρά ταύτα, τα βιώματα ακόμα είναι πολύ έντονα και υπάρχει στη νέα γενιά βαθιά αυτή η πεποίθηση ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους.
Και αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση για εμάς, το πώς θα αντιστρέψουμε όχι απλά αυτή την πεποίθηση, αλλά πώς θα διαψεύσουμε μέσα από τις πράξεις μας αυτή την αρνητική προσδοκία».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους νέους αν ψηφίσουν.
Το μόνο το οποίο θέλω να προσθέσω είναι ότι η απόλυτη άρνηση δεν οδηγεί ποτέ, πουθενά. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι μία απάντηση. Μπορεί να μην πληροί κανείς απόλυτα τις προδιαγραφές που φαντάζεσαι για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα, αλλά πάλι, οι εκλογές τελικά είναι μία επιλογή, και κάποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Είναι καλύτερο οι νέοι να συμμετέχουν σε αυτήν την απόφαση από το να απέχουν.
«Δεν κατάφερα να αλλάξω το κράτος όσο πολύ θα ήθελα»
Στην ερώτηση τι δεν κατάφερε να αλλάξει αυτά τα τέσσερα χρόνια, ο πρωθυπουργός είπε: «Α, πολλά. Νομίζω ότι δεν κατάφερα να αλλάξω το κράτος όσο πολύ θα ήθελα. Κάναμε τεράστια βήματα στην ψηφιακή επικοινωνία του πολίτη με το κράτος, αλλά θα σου πω ότι πέτυχε κιόλας γιατί καταφέραμε να εισάγουμε ένα καινούργιο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων. Διότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να παρέχει μια υπηρεσία που έχει να κάνει ας πούμε με τις μεταφορές ή με την υγεία, πρέπει να συνεργαστεί με το συναρμόδιο Υπουργείο.
Οπότε, εγκαθιδρύσαμε και μια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων η οποία στο παρελθόν δεν υπήρχε. Όμως, στις βαριές δομές του κράτους έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε.
Υπάρχουν νοοτροπίες «ωχαδερφισμού», αδιαφορίας, οι οποίες συνυπάρχουν μαζί με ικανότατους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι κάνουν το κάτι παραπάνω.
Όταν λοιπόν μιλώ για αξιολόγηση παντού και για επιβράβευση της προσπάθειας και του αποτελέσματος, αυτό ακριβώς εννοώ. Και εκεί θα στρέψουμε πολύ την προσοχή μας την δεύτερη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός».
«Μαζί κερδίζουμε, μαζί χάνουμε»
Αναφερόμενος στους συνεργάτες του και πόσο περήφανος είναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν θα το ποσοτικοποιήσω, αλλά θα σας πω ότι καταφέραμε, τουλάχιστον στο Μέγαρο Μαξίμου, να χτίσουμε μια συνεκτική ομάδα. Και επειδή διαρκώς όλοι αξιολογούμαστε, πρέπει να είμαστε υποχρεωμένοι να διορθώνουμε τα λάθη μας, να κάνουμε αλλαγές όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν.
Αλλά θα σας έλεγα, συνολικά, ότι το αποτέλεσμα το οποίο θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού δεν έχει να κάνει μόνο με τη δική μου εργασία. Ήταν και παραμένει μια ομαδική δουλειά.
Και έκανα τεράστια προσπάθεια, στο επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου, ακριβώς να περάσω αυτή τη λογική ότι είμαστε μία ομάδα. Μαζί κερδίζουμε, μαζί χάνουμε. Να σπάσω τους παραδοσιακούς ανταγωνισμούς μεταξύ των Υπουργείων και να πετύχω ένα μεγαλύτερο επίπεδο συνεργασίας, διότι πάρα πολλά από τα μεγάλα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα μόνο ενός Υπουργείου.
Και όταν μιλάμε για επιτελικό κράτος, για το οποίο έχει γίνει πολύ κουβέντα, αυτό ακριβώς εννοώ. Ένα ισχυρό κέντρο στο Μέγαρο Μαξίμου που μπορεί να συντονίζει, να λογοδοτούν οι Υπουργοί σε αυτό με βάση αποτελέσματα και να διορθώνει την πορεία, όποτε εντοπίζει ότι υπάρχουν αδυναμίες ή καθυστερήσεις».
«Έχουμε μία υποχρέωση να μην καταστήσουμε την πολιτική μη ελκυστική για τα νέα παιδιά»
Στη συνέχεια ο Γρηγόρης Αρναούτογλου ρώτησε τον πρωθυπουργό πώς θα ένιωθε εάν η κόρη του Δάφνη του έλεγε ότι θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ούτε θα χαρώ, ούτε θα στεναχωρηθώ. Θέλω να κάνουν τα παιδιά μου αυτά τα οποία τους κάνουν ευτυχισμένα.
Το μόνο το οποίο θα έλεγα αν οποιοδήποτε νέο παιδί ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική, μία συμβουλή θα του έδινα μόνο: ότι θα φροντίσεις πρώτα να έχεις δουλέψει. Να έχεις κολλήσει πραγματικά ένσημα, να ξέρεις τι σημαίνει να βγάζεις το μεροκάματο, να ξέρεις τι σημαίνει να έχεις εργοδότη και να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Και μετά, αφού κάνεις κάποια καριέρα, να το ξανασκεφτείς αν θέλεις να ασχοληθείς με τα κοινά.
Από την άλλη, έχουμε μία υποχρέωση να μην καταστήσουμε την πολιτική μη ελκυστική για τα νέα παιδιά, ώστε τελικά να μην μπαίνουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική. Διότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όλες οι δημοκρατίες, είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε νέα παιδιά, με καλές σπουδές, με καλή διάθεση, με φιλοδοξία να συμμετέχουν στα κοινά, να κάνουν αυτό το βήμα. Διότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια εισόδου στην πολιτική. Αν δεν έχεις αναγνωρισιμότητα είναι πολύ δύσκολο να μπεις. Ο άλλος μπορεί να μην θέλει να υποστεί αυτή την τοξικότητα και τη χυδαιότητα που η συμμετοχή στα πολιτικά συχνά συνεπάγεται.
Και για αυτό και επέλεξα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας να τοποθετήσω ανθρώπους που ήταν, θα έλεγα, «antistar». Που δεν ήταν γνωστοί, έπρεπε να τους γκουγκλάρει κανείς για να τους βρει αλλά άνθρωποι με εξαιρετικά βιογραφικά, με συμμετοχή στα δημόσια πράγματα. Που πιστεύω ότι έχουν κάτι να εισφέρουν στην επόμενη Βουλή, αλλά θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να εκλεγούν με σταυρό, με το σύστημα το εκλογικό το οποίο έχουμε σήμερα.
Γιατί να ψηφίσει κάποιος τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στην ερώτηση γιατί να ψηφίσει κάποιος τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε χαρακτηριστικά πως «Πρώτον, διότι ήμουν συνεπής και αυτά τα οποία είπα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα έκανα. Είχα πει ότι θα μειώσω φόρους, τους μείωσα. Είχα πει ότι θα δημιουργήσω θέσεις εργασίας, τις δημιούργησα. Είχα πει ότι θα φυλάξω τα σύνορα της πατρίδας, τα φύλαξα. Είχα πει ότι θα ενισχύσω τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις ενίσχυσα. Και είχα πει ότι θα μπορέσω να κάνω σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό του κράτους, και με το gov.gr το πετύχαμε.
Τι θέλω να κάνω από εδώ και στο εξής; Τρία πράγματα συγκράτησε: να αυξήσω μισθούς, είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση. Οι μισθοί είναι χαμηλοί σήμερα στη χώρα, και με την ακρίβεια δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα σε μία μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού».
«Το TikTok το διασκεδάζω πολύ και θα το συνεχίσω»
Για το TikTok, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσει με τη νέα γενιά.. Μάλιστα τόνισε πως του αρέσει πάρα πολύ και θα το συνεχίσει.
«Εντάξει, νομίζω ότι κάνουμε μια πολύ σοβαρή δουλειά. Έχουμε μεγάλο βάρος ευθύνης. Αλλά έχω μια απέχθεια στους ανθρώπους οι οποίοι παίρνουν τους εαυτούς τους πάρα πολύ στα σοβαρά, ναι, πρέπει να μπορούμε να αυτοσαρκαζόμαστε λίγο και να αναδεικνύουμε τις αδυναμίες μας. Δεν είναι κακό. Άνθρωποι είμαστε οι οποίοι κάνουμε μια δύσκολη και πολύ απαιτητική δουλειά. Το TikTok το βρίσκω πάρα πολύ ευρηματικό και πολύ ενδιαφέρον», είπε.
Και συνέχισε: «Απαντώ και σε ερωτήσεις. Είναι ένας τρόπος να μπορώ να επικοινωνήσω με μια νέα γενιά την οποία δεν θα την βρούμε εύκολα αλλού. Και όπως είπες και πριν, οι νέοι είναι επιφυλακτικοί, είναι οργισμένοι. Τουλάχιστον, ας ακούσουν τι έχω να πω, ας με γνωρίσουν και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αλλά, ας μη μείνουν σε κάποια στερεότυπα, σε κάποιες εικόνες που μπορεί κάποιοι άλλοι να θέλουν να διαμορφώσουν για μένα.
Είναι το μόνο που τους ζητώ. Ας με κρίνουν, τουλάχιστον, ας προσπαθήσουν να με γνωρίσουν ως άνθρωπο για αυτά τα οποία πρεσβεύω. Οπότε το TikTok το διασκεδάζω πολύ και θα το συνεχίσω».
Ο Ερντογάν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι
Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Έλεγε κάποιος σοφός πολιτικός ότι «στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες, υπάρχουν μόνο συμφέροντα». Και αυτό ισχύει, νομίζω, κατά κόρον και πρέπει να το έχουμε πάντα υπόψη μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις δεν μετράνε. Με τον Πρόεδρο Ερντογάν έχουμε μιλήσει πολύ ανοιχτά μεταξύ μας, πολύ ανοιχτά. Και σε βαθμό που θα μπορέσουμε και να αυξηθεί και η ένταση της συνομιλίας μας, πάντα στα επίπεδα της διπλωματικής ευπρέπειας. Αλλά ό,τι έπρεπε να του πω, του το έχω πει χωρίς να μασήσω τα λόγια μου».
Για την πιθανή συνεργασία με τον Αλέξης Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκης, ο κ. Μητσοτάκης είπε:
«Γιατί το να συνεργαστούμε τρεις άνθρωποι με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις, θα οδηγούσε τελικά σε παράλυση. Γιατί δεν έχουμε την ίδια άποψη για το πού πρέπει να πάει η Ελλάδα. Γι’ αυτό και επιμένω ότι είναι καλό να υπάρχει σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση μετά από τις εκλογές.
Αν με ρωτήσεις τώρα σε προσωπικό επίπεδο εάν έχουμε κάτι να χωρίσουμε, θα σου έλεγα προφανώς και όχι. Σίγουρα η πολιτική είναι πολύ σκληρή, οπότε μπορεί να λέγονται πράγματα τα οποία είναι βαριά.
Εγώ ένα πράγμα το οποίο δύσκολο μπορώ να καταπιώ είναι τις προσωπικές επιθέσεις οι οποίες έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ μεθοδευμένα στη γυναίκα μου. Είναι κάτι το οποίο δεν το καταπίνω εύκολα. Αλλά παρά ταύτα πρέπει να το αφήσω στην άκρη, διότι πολιτική κάνουμε.
Τώρα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μιας και μου το ανέφερες, δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ. Και έχω μείνει κι εγώ με την απορία πώς είναι σαν άνθρωπος».
Και τόνισε ότι «Δύο φορές του ζήτησα να συναντηθούμε αφ’ ότου εκλέχτηκε. Το απέφυγε».
Το μαύρο τηλέφωνο
Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε για το μαύρο τηλέφωνο: «Αφορά ασφαλείς επικοινωνίες μεταξύ των στελεχών της Κυβέρνησης, το οποίο προφανώς υπάρχει στο γραφείο μου και υπάρχει και στο σπίτι μου. Είναι το τηλέφωνο το οποίο εύχεσαι να μην χτυπήσει βράδυ, διότι αν χτυπήσει βράδυ, όπως έχει χτυπήσει, σημαίνει ότι κάτι κακό έχει γίνει».
Bullying
Για το bullying στα σχολεία τόνισε ότι «είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν εντοπίζεται μόνο στην ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς, στο εξωτερικό βλέπουμε ακραία φαινόμενα. Έχουμε περάσει έναν πολύ σημαντικό νόμο-πλαίσιο για θέματα που αφορούν το bullying. Όλα αρχίζουν από το σχολείο και από την οικογένεια. Αλλά στο σχολείο πρέπει να έχουμε περισσότερες δικλείδες ασφαλείας και ανθρώπους οι οποίοι να μπορούν να εντοπίσουν τέτοια περιστατικά και να μπορούν να παρέμβουν, ενδεχομένως, νωρίτερα».
Και συνέχισε: «Η εφηβεία είναι δύσκολη. Όπως σου είπα, νομίζω ότι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τα παιδιά. Ενδεχομένως, ειδικά για τα κορίτσια, τα οποία μονίμως συγκρίνουν τον εαυτό τους, την εικόνα τους, με κάτι το οποίο μπορεί να μην υπάρχει καν στην πραγματικότητα, να είναι αποτέλεσμα ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης.
Είναι δύσκολες προκλήσεις αυτές για τη νέα γενιά και ειδικά για τα παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία. Και αυτό σημαίνει αυξημένες απαιτήσεις και από τους γονείς. Ας μην κοροϊδευόμαστε.
Θεωρώ ότι γενικά στην Ελλάδα παίρνουμε τα ζητήματα της ανατροφής των παιδιών μας πολύ σοβαρά. Υπάρχουν και διευρυμένες οικογένειες που μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά και το κράτος έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει, όπως σου είπα, ειδικά στα θέματα της ψυχικής υγείας που αφορούν παιδιά και εφήβους»
«Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στις αρχές του 2024»
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με το Μετρό της Θεσσαλονίκης τόνισε: «Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στις αρχές του 2024. Θα είναι το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης και το πιο όμορφο Μετρό της Ευρώπης, γιατί θα έχει και Μετρό και αρχαία. Και όταν θα δεις τον σταθμό της Βενιζέλου, για τον οποίο τόση φασαρία έγινε, θα πάθεις πλάκα. Για να σου το πω έτσι όπως το αισθάνομαι».
Μάλιστα στο τέλος της συνέντευξης ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερωτήσεις από τον Σπύρο Ντούγια, απαντώντας αν δεν ήταν πρωθυπουργός τι θα ήθελε να είναι, ποια υπερδύναμη θα ήθελε να έχει ενώ αρνήθηκε το ρουσφέτι που του ζήτησε για χάρη της αδελφής του ο «μικρός δημοσιογράφος», να καταργήσει την τράπεζα θεμάτων.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:
Διαβάστε επίσης:
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος επιλογή με τη λέξη «αλλαγή»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς