• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Οι κυβερνητικές προτεραιότητες του Ιουλίου και η σύναξη των πρώην πρωθυπουργών

    • Γιώργος Σιαδήμας

    Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Μπορεί να ξεκινάει ο Ιούλιος και να μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να χαθεί μέρα και να τρέξει ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων των πολιτών και τις μεταρρυθμίσεις.

    Ηδη στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας στο πλαίσιο των μηνιαίων συνεδριάσεων θα δοθεί το πράσινο φως για τις αλλαγές στον ΑΣΕΠ που έχουν να κάνουν με την επιτάχυνση την προσλήψεων στο δημόσιο με στόχο να ψηφιστούν μέχρι να κλείσει η Βουλή στις αρχές Αυγούστου.

    Οι αλλαγές στον ΑΣΕΠ συζητήθηκαν αμεσως μετά τον ανασχηματισμό σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους νέες ηγεσίες των υπουργείων.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ομως και ο αρμόδιος υπουργος Θόδωρος Λιβάνιος στον προγραμματισμό του δεν έχει μόνο τον ΑΣΕΠ αλλά και το μπόνους των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι αν είναι δυνατόν η ρύθμιση να περάσει τις επόμενες εβδομάδες.

    Ταμείο Ανάκαμψης

    Παράλληλα η κυβέρνηση προχωράει τον προγραμματισμό για την περαιτερω εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης που τρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάζει το νέο αίτημα αποπληρωμής από το πρόγραμμα σε σχέση φυσικά με τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν τεθεί.

    Πυρκαγιές και «φωτιές»

    Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως όπως είναι φυσικό δίνει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και πέρα από το οτι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε κόκκινο συναγερμό το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζει στα ακαθάριστα οικόπεδα αλλά και στους δημους. Από τη μια οι πολίτες να ολοκληρώσουν τον καθαρισμό των οικοπέδων και από την άλλη οι δήμοι να συγκεντρώσουν τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς.

    Δεν είναι τυχαίο οτι ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανάρτηση του που κάνει την Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτυωσης αναφέρθηκε στα ακαθάριστα οικόπεδα και την παράταση που δόθηκε μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

    «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έως την Παρασκευή είχαν γίνει σχεδόν 500.000 συνολικές δηλώσεις για καθαρισμούς οικοπέδων στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Δείχνει μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση που αντιστοιχεί σε καθαρισμούς που ξεπερνούν σε έκταση το 1 εκατομμύριο στρέμματα» ανέφερε. Και προσθεσε: «επειδή όμως παρατηρήθηκε το φαινόμενο να στοιβάζονται έξω από τα οικόπεδα τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς, καλούνται οι δήμοι είτε με ίδια μέσα, είτε με ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία να απομακρύνουν κατεπειγόντως αυτούς τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους. Για αυτό και την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε η παροχή έκτακτης χρηματοδότησης 1,3 εκ. ευρώ σε 46 δήμους της Αττικής».

    Σε αυτό το πλαίσιο και σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο είχε προγραμματιστεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας να αναφερθεί στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά και τα νέα μέτρα.

    Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως την πυρκαγιά στην Πάρνηθα το Σάββατο οι αρχές την εντόπισαν με drone. Πάντως εκτος από τις φωτιές του Σαββάτου και την Κυριακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τις πύρινες φλόγες σε Κερατεα και Σταμάτα.

    H σύναξη των πρωθυπουργών

    Την ίδια ώρα οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς σήμερα το απόγευμα έχουν προγραμματίσει να μιλήσουν στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να αναφερθεί κυριως σε ευρωπαϊκά θέματα και στα μηνύματα που έστειλε η ευρωκάλπη. Στο θέμα της λεγόμενης αντισυστημικής ψήφου και της αποχής και το μήνυμα δυσαρέσκειας των πολιτων.

    Ακόμα θα μιλήσει για τον στόχο της Τουρκίας που είναι η ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή παρά τα ήρεμα νερά που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα ενώ θα τονίσει πως ο ευρωπαϊκός δρομος των Σκοπίων και της Αλβανίας περνάει από την Ελλάδα.

    Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αναφερθεί και στην εσωτερική σκηνή και την ανάγκη για επιστροφή της ΝΔ στις ρίζες της όπως σημειώνουν κάποιοι.

    Από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως θα σηκώσει τους τόνους όπως λενε συνομιλητές του αναφερόμενος σε ζητήματα που έκανε και το προηγούμενο διάστημα αλλά και στο αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών. Όπως στα ελληνοτουρκικά και στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα.

    Στην εκδήλωση αναμένεται να παραβρεθούν εκτος των άλλων υπουργού της κυβέρνησης, βουλευτές της ΝΔ και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου όπως ο υφυπουργος παρα τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    «Χτυπούν» ψηφιακή κάρτα από σήμερα 590.000 εργαζόμενοι
    Attica Bank: Συμφωνία μέχρι την Παρασκευή για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα
    Κατασκευές: Τι ζητούν οι εταιρείες από τον Χρήστο Σταϊκούρα – Ποιο νομοσχέδιο έχει «κολλήσει» στη θεωρία
     



    ΣΧΟΛΙΑ