Συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Με την τραγωδία στην Καλλιθέα, όπου 12χρονη παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και έχασε τη ζωή της, ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού.

«Στόχος είναι να μειωθούν κατά 50% οι θάνατοι από τα τροχαία έως το 2030 και απαιτείται ένας συνδυασμός παρεμβάσεων, κυρίως αλλαγές στην οδική κουλτούρα, βοήθεια της τεχνολογίας και καλύτερη εκπαίδευση των νέων μας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ», είπε.

«Και βέβαια, να αντιληφθούμε ότι όταν καθόμαστε στο τιμόνι του αυτοκινήτου ή οδηγούμε μία μοτοσυκλέτα ότι δεν πρέπει να κάνουμε τον «νταή» και να παίρνουμε ιδέες από τα πολύ ωραία πράγματα που κάνουν στη Formula 1 ή σε άλλους αγώνες. Βέβαια να επιμείνω και σε κάτι ακόμα, που είναι πολύ σημαντικό: στο κράνος, το οποίο σώζει ζωές για μοτοσικλετιστές και για ποδηλάτες. Στα ζητήματα αυτά, κράνος, ζώνη -ζώνη μπρος και πίσω, να το τονίσω αυτό, υποχρεωτική ζώνη και πίσω πια. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στην εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας», πρόσθεσε.

«Η Αθήνα δεν είναι η χειρότερη πόλη ως προς την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όμως, έχουμε ήδη επενδύσει στην επέκταση του μετρό, των μέσων σταθερής τροχιάς, η γραμμή 4, η οποία έχει αρχίσει να κατασκευάζεται, θα τέμνει την Αθήνα και θα εξυπηρετεί 400.000 συμπολίτες μας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Θα είναι έτοιμη πριν το τέλος της δεκαετίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Τα έργα αυτά, όπως ξέρετε, είναι έργα μακράς πνοής, όταν όμως ολοκληρώνονται, η ανακούφιση την οποία προσφέρουν ως προς το κυκλοφοριακό είναι αισθητή. Δείτε τι έγινε στον Πειραιά. Με το που πήγε το Μετρό στον Πειραιά τα πράγματα σαφώς είναι καλύτερα.

Τώρα, ειδικά για την λεωφόρο Κηφισού υπάρχει ένα έργο το οποίο προσωπικά το πιστεύω πολύ και αυτό είναι ουσιαστικά η παράκαμψη της Αθήνας, ο δρόμος από τη Ελευσίνα έως την Υλίκη. Είναι ένα έργο το οποίο το εξετάζουμε, πρέπει να το ωριμάσουμε. Και προφανώς θα πρέπει να δούμε και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις συμβάσεις παραχώρησης. Αλλά σκεφτείτε πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα στον Κηφισό εάν τα λεωφορεία τα οποία έρχονται, ας πούμε, από την Πάτρα και θέλουν να πάνε προς τη βόρεια Ελλάδα, δεν έμπαιναν καθόλου στην Αθήνα και μπορούσαν να παρακάμψουν το λεκανοπέδιο με αυτό τον τρόπο».

«Δεν φοβηθήκαμε ποτέ την σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα»

Για τη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε: «Φτάσαμε στο όριο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων τον θεσμό των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή την κατασκευή και τη συντήρηση ενός έργου από ιδιώτη, με το κράτος να πληρώνει τις λεγόμενες πληρωμές διαθεσιμότητας σε βάθος χρόνου.

Να δώσω ένα παράδειγμα μόνο: φοιτητικές εστίες. Τόσο σημαντικές για τους φοιτητές μας, καθώς το πρόβλημα της στέγης, ειδικά αν πρέπει να μετακινηθείς από πόλη σε πόλη, είναι εντονότατο. Θα κατασκευάσουμε σχεδόν 10.000 φοιτητικές εστίες με αυτή τη μέθοδο της σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».

«Δεν φοβηθήκαμε ποτέ τη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Νομίζω ότι είναι κι από τα βασικά ζητήματα φιλοσοφίας που μας χωρίζει αυτή τη στιγμή θα έλεγα από το ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα βαθμό και από το ΠΑΣΟΚ. Έχει να κάνει ακριβώς με το πώς αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα σε μία ελεύθερη οικονομία και το ρόλο του κράτους. Είναι ξεκάθαρο ότι, τουλάχιστον από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μία εντονότατη καχυποψία, υπάρχει ένας ξεκάθαρος κρατισμός», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Πολλά από αυτά τα οποία λέγονται και γράφονται, βλέπετε τώρα με τα τοπικά νομίσματα τα οποία ξαναήρθαν στην επικαιρότητα, αποπνέουν ουσιαστικά μία αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας η οποία θεωρώ ότι είναι παντελώς, μα παντελώς ξεπερασμένη από τις εξελίξεις.

Εμείς δεν πιστεύουμε σε μία οικονομία η οποία δεν πρέπει να ρυθμίζεται. Προφανώς και ο ρόλος του κράτους είναι ακριβώς να θέτει τους κανόνες και όταν χρειάζεται, όπως το κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, να παρεμβαίνει δραστικά για να διορθώνει ατέλειες των αγορών. Πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία, από την επιχειρηματικότητα, τη μεγάλη, τη μεσαία, τη μικρή. Αυτή τελικά δημιουργεί τις θέσεις απασχόλησης.

Ο ρόλος του κράτους είναι να δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να δημιουργείται δημόσιος πλούτος και μετά το πλαίσιο με το οποίο αυτός ο δημόσιος πλούτος πρέπει να μοιράζεται δίκαια».

Η περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων στους στόχους της επόμενης τετραετίας

Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τουλάχιστον κατά μια μονάδα.

Τελικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μέσα από ένα πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, επισήμανε.

Και τόνισε: «Το ζήτημα, λοιπόν, της ευθυγράμμισης των αναγκών της αγοράς εργασίας με το ανθρώπινο δυναμικό μας, θα έλεγα ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη τετραετία»

Αναφερόμενος στη φτώχεια και τις ανισότητες, τόνισε: «Η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία σχετικά με τη φτώχεια και τις ανισότητες τα οποία δικαιώνουν απόλυτα την πολιτική μας. Το ποσοστό των Ελλήνων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Και μειώθηκαν όλοι οι δείκτες που σχετίζονται με τις ανισότητες».

Σε απάντηση της περιβόητης έκθεσης του ΟΟΣΑ, τα στοιχεία της οποίας είναι λάθος και στηρίζονται σε προβλέψεις και γι’ αυτό στείλαμε επιστολή, είπε. «Καταρχάς είναι στοιχεία τα οποία στηρίζονται σε προβλέψεις για το τι τελικά θα γινόταν το 2022. Η ανάπτυξη ήταν πολύ μεγαλύτερη το 2022 απ’ αυτό το οποίο προέβλεπε ο ΟΟΣΑ. Και φυσικά είναι στοιχεία τα οποία δεν έλαβαν υπόψη όλες τις έκτακτες ενισχύσεις τις οποίες δώσαμε για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους»

«Ένας από τους κεντρικούς στόχους της επόμενης 4ετίας είναι η περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων και να φτάσουμε κάποια στιγμή, το 2030, να είμαστε σε κεντροευρωπαϊκά επίπεδα ως προς τις ανισότητες. Όμως έως τότε πρέπει να στηρίζουμε τους ευάλωτους και να μειώνουμε την ανεργία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι θα αυξηθεί το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα επανεξετάσουμε τα τεκμήρια τα οποία, όπως ανέφερε είναι πολύ άδικα.

Ο πρωθυπουργός, επιπλέον, ανέφερε: Δώσαμε τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, ουδέποτε είχαμε πει ότι θα επεκταθούν τα αναδρομικά για τα δώρα και όλα όλους. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να δοθούν όλα τα αναδρομικά. Έχουμε πλαίσιο στήριξης των συνταξιούχων, σταδιακό και θα στηρίζουμε όσους έχουν προσωπική διαφορά μέχρι να σβήσει αυτή η διαφορά. Και θα δώσουμε κίνητρα σε συνταξιούχους που επιθυμούν να εργάζονται.

Υπογράμμισε ότι θα έχουμε αυξήσεις, και νέο μισθολόγιο από την 1/1/24 που θα είναι μια σημαντική τομή. «Θα αυξήσουμε τα επιδόματα παιδιών και θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε πριμ παραγωγικότητας και θέσεις ευθύνης. Τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας θα δούμε πως θα τα αξιοποιήσουμε. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την αξιολόγηση» είπε.

«Αν έβγαιναν τα κουκιά, αν μπορούσε να προκύψουν 151 βουλευτές σίγουρα θα έβρισκαν τρόπο να κάνουν μια κυβέρνηση των ηττημένων. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι να είναι ισχυρή η ΝΔ στην πρώτη κάλπη, ώστε να μην βγαίνουν οι αριθμοί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα τεστ προ των επισκέψεων σε νοσοκομεία, είπε: «Η πανδημία μπορεί να τέλειωσε και επίσημα αλλά οι βασικοί κανόνες υγιεινής στα νοσοκομεία μας πρέπει να διατηρηθούν, διότι έχουμε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν έχουμε αντιμετωπίσει ακόμα και είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Δομικό πρόβλημα στα νοσοκομεία μας, για το οποίο έχουμε ένα σχέδιο το οποίο θα χρειαστεί χρόνο για να υλοποιηθεί.  Άμα ρωτάτε την άποψή μου, καλό είναι όποιος πηγαίνει στο νοσοκομείο πάντα να φοράει μάσκα και ενδεχομένως να πρέπει να είναι τουλάχιστον…».

Παράλληλα είπε «βεβαίως και πρέπει να διατηρηθεί το τεστ «γιατί υπάρχει ένας κίνδυνος. Μιλάμε για ευάλωτους συμπολίτες μας. Άρα το τέλος της πανδημίας, ναι, το επίσημο, αλλά…»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου»

Παράλληλα τόνισε: «Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου».

«Δηλαδή, μόνο αυτοί οι οποίοι αισθάνονται ότι είναι όμοροι μπορούν να τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Παπανδρέου και να γυρνάνε την πολιτική συζήτηση 45 χρόνια πίσω. Γιατί δεν έχουν να μας πουν τίποτα απολύτως για το μέλλον», πρόσθεσε.

«Η ΝΔ θα είναι ισχυρή στην κάλπη. Τα σενάρια δείχνουν το πρόβλημα από την απλή αναλογική. Κάποιοι λένε, μην ακούτε, μετεκλογικά θα τα βρούμε, αν έβγαιναν τα κουκιά, σίγουρα θα έκαναν κυβέρνηση ηττημένων.», επεσήμανε.

«Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή περιθώριο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Κατ’ αρχάς, ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει για Πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος», επεσήμανε.

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο το θέμα των προσώπων, είναι και το θέμα των πολιτικών. Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη μου αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ΄80, γι’ αυτό και τσακώνονται όλοι για την παρακαταθήκη του Ανδρέα, το οποίο το έζησα στα εφηβικά μου χρόνια και νομίζω ότι θέλουμε να το αφήσουμε πίσω.

Άρα, δεν βλέπω ουσιαστικά κανένα πεδίο συνεννόησης. Γι’ αυτό και επιμένω ότι τελικά η μόνη λύση για τη χώρα και η μόνη πρόταση διακυβέρνησης -είτε αρέσει είτε όχι, αλλά τουλάχιστον είναι μία πρόταση σταθερής διακυβέρνησης- είναι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, ανέφερε: «Θα έκανα και δεκατρείς νομοθετικές παρεμβάσεις για να μη μπουν στη βουλή οι μαχαιροβγάλτες, αλλά να λένε ότι κόβουμε δεξιά κομματίδια. Δεν θέλω προσωπικές επιθέσεις, επιτίθενται ακόμη και στον πατέρα μου. Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μου φαίνεται ότι ετοιμάζονται για την ήττα, είπαν ότι αν μπορούσαμε να κάνουμε νοθεία θα την κάναμε. Δεν πολυκοιτάζω δημοσκοπησεις, κάνουμε συγκεντρώσεις και έρχεται κόσμος».

Για την τεχνητή νοημοσύνη και τις ανάγκες που δημιουργεί, ο πρωθυπουργός είπε: «Πήγα και είδα τους πρώτους καινούργιους διαδραστικούς πίνακες. Και είδα ένα τελείως διαφορετικό μάθημα. Δηλαδή, σκεφτείτε τώρα, κάνεις μάθημα ιστορίας, ανεβαίνει το παιδί στον διαδραστικό πίνακα και έχει ένα μοντέλο της Ακρόπολης και μπορεί να περιηγηθεί μέσα στην ίδια την Ακρόπολη, να απαντήσει σε ερωτήσεις ή σε ένα διαγώνισμα φυσικής να μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις. Μιλάμε για ένα άλλο μάθημα»

Αναφορικά με την έκθεση PEGA, επεσήμανε: «Υπάρχουν παρατηρήσεις και για την Ισπανία. Πήραμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτών των λογισμικών, πρέπει να αντιμετωπιστεί πανευρωπαϊκά».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τέλος, για τα τοπικά νομίσματα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2015 φτάσαμε πάρα πολύ κοντά στην απόλυτη καταστροφή. Και φτάσαμε κοντά στην απόλυτη καταστροφή επειδή ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μία καταστροφική διαπραγμάτευση, έναν εμμονικό άνθρωπο για Υπουργό Οικονομικών. Έκανε ένα δημοψήφισμα ανούσιο και αναγκάστηκε την τελευταία στιγμή να κάνει μία εντυπωσιακή «κωλοτούμπα», η οποία μας στοίχισε το τρίτο μνημόνιο. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης, γιατί εγώ συμμετείχα στις διαπραγματεύσεις το 2014…

Και συνέχισες: «Μας έβαλε στο τρίτο μνημόνιο. Η χώρα θα μπορούσε κάλλιστα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα στο δεύτερο μνημόνιο, με τη λήψη κάποιων πρόσθετων μέτρων, τα οποία δεν θα μας στοίχιζαν σε καμία περίπτωση 100 δισεκατομμύρια. Άρα το τρίτο μνημόνιο ήταν αποκλειστικά και μόνο το αποτέλεσμα αυτής της τραγικής περιόδου, την οποία ξαναθυμόμαστε τώρα.

Γι’ αυτό και η συζήτηση είναι επίκαιρη, γιατί φαίνεται ότι κάποιοι δεν έμαθαν τίποτα και δεν ξέχασαν τίποτα και θέλουν να δουν, δεν ξέρω τι, τη ρεβάνς του 2015; Για τον κ. Βαρουφάκη σίγουρα.

Αλλά, σκεφτόμουν και για τον κ. Τσακαλώτο -και το συνδέω αυτό με την κουβέντα του κ. Τσίπρα, «δώστε μου την ευκαιρία να κυβερνήσω», λέει, «για πρώτη φορά χωρίς μνημόνια». Μήπως χωρίς μνημόνια πάνε και ξανακάνουν τα ίδια; Διότι ο κ. Τσακαλώτος τουλάχιστον μέσα στο μνημόνιο είχε ένα πλαίσιο, δεν μπορούσε να κάνει αυτά τα οποία πίστευε.

Τώρα μας λέει τι ακριβώς θέλει να κάνει. Άρα, εκτός μνημονίων πια, φοβάμαι θα ήταν πολύ-πολύ πιο επικίνδυνοι. Διότι είναι άνθρωποι οι οποίοι… Ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει κρύψει, ο άνθρωπος είναι μαρξιστής οικονομολόγος».

Σε ερώτηση «Πώς αντιμετωπίζεται το δημόσιο χρέος;», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είχαμε τη γρηγορότερη μείωση από όλες τις χώρες στην Ευρώπη και μία από τις γρηγορότερες στον κόσμο. Γιατί δεν ανησυχούν, λοιπόν, οι διεθνείς οργανισμοί, γιατί δεν ανησυχούν οι εταιρείες πιστοληπτικής ικανότητας που θα μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές; Ακριβώς γιατί βλέπουν ότι τα πράγματα στο χρέος πηγαίνουν καλύτερα.

Και γιατί έχουμε μια υποχρέωση να παράγουμε πια πρωτογενή πλεονάσματα, για να μπορούμε να μειώνουμε το χρέος και με τη δυνατότητα αποπληρωμής από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, όχι μόνο από τη σχέση χρέους προς ανάπτυξη.

Γι΄ αυτό και το πρόγραμμα, το δήθεν πρόγραμμα -ο Θεός να το κάνει πρόγραμμα- του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο επικίνδυνο. Διότι τινάζει στον αέρα οποιαδήποτε έννοια δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πληθωρισμό λέγοντας ότι «θα πέσει, εκτιμώ ότι θα πέσει γύρω στο 3% και όσο είναι έντονο πρόβλημα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσους το έχουν ανάγκη. Εργαλεία όπως το μάρκετ πας δούλεψε και γι’ αυτό το αντέγραψαν».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με τις τουρκικές εκλογές είπε: «Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη και δεν πρέπει να κάνω καμία πρόβλεψη, παρά μόνο να πω ότι θα συνεργαστώ, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, με όποιον εκλέξουν οι Τούρκοι ως τον επόμενο Πρόεδρο της Τουρκίας. Όμως ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι δομικός. Kαι δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι δεν θα συνεχιστεί, ασχέτως το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Και γι’ αυτό και οι εκλογές αυτές έχουν και για την Ελλάδα μία γεωπολιτική διάσταση».

Και πρόσθεσε: «Εμείς καταφέραμε και διαχειριστήκαμε μια επιθετική Τουρκία. Επενδύσαμε στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλάξαμε ισορροπίες στο Αιγαίο, χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες -ποτέ η Ελλάδα δεν είχε τέτοιους συμμάχους. Και δεν χρειάζεται να πω πολλά για τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το γεγονός ότι ένας Έλληνας Πρωθυπουργός αναγνωρίζεται με μία ομιλία στο Κογκρέσο είναι μία τιμή για τη χώρα, όχι μόνο για εμένα προσωπικά.

Άρα η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρές συμμαχίες, αυτή είναι η απάντηση. Και φυσικά ισχυρή οικονομία, γιατί αν δεν έχεις ισχυρή οικονομία, τότε όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Άρα οι πολίτες οι οποίοι θα πάνε να ψηφίσουν, να σκεφτούν κιόλας ότι ο επόμενος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ενδεχομένως εντάσεις, γεωπολιτικές κρίσεις άλλες.

Εδώ μας έτυχε το Σουδάν. Έπρεπε να βγάλουμε τους ανθρώπους από το Σουδάν και το κάναμε με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και θα έλεγα χωρίς να πολυδιαφημίσουμε αυτά τα οποία κάναμε. Ζούμε σε έναν αβέβαιο κόσμο και το να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, η οποία δε θα είναι όμηρος διαφόρων παζαριών και να πρέπει να συνεννοηθούμε με τον καθέναν… »

«Σκεφτείτε να έπρεπε, ας πούμε, να συνεννοηθώ με τον κ. Ανδρουλάκη για τον Έβρο. Αναφέρω ένα παράδειγμα, όταν έπρεπε να παρθούν αποφάσεις στη στιγμή. Δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Χρειαζόμαστε μια σταθερή κυβέρνηση και νομίζω ότι αυτή τη σταθερότητα μπορεί να την προσφέρει σήμερα μόνο η Νέα Δημοκρατία», κατέληξε  ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης-Σαμαράς-Καραμανλής: Μήνυμα ενότητας και υπενθύμιση του «Μένουμε Ευρώπη» σήμερα από το Ζάππειο

Μητσοτάκης: Οριστικοποιείται η προσφυγή σε δεύτερη κάλπη ακόμα κι αν βγαίνουν τα «κουκιά» για συγκυβέρνηση με Ανδρουλάκη