• Πολιτική

    Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Αδιαπραγμάτευτο το Erga Omnes της Συμφωνίας των Πρεσπών

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ένα δείγμα των τοποθετήσεων που θα κάνει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για τα μείζονα εθνικά ζητήματα έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο Council of Foreign Relations με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία των Σκοπίων υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες για την ονομασία είναι erga omnes (ισχύει έναντι όλων). «Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα. Όταν αναφέρονται σε Μακεδονία μου προκαλεί ανησυχία. Πρόκειται για μια στάση η οποία δεν είναι εποικοδομητική και δεν συμβάλει στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας» σημείωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με τη θετική ατζέντα που αποφάσισαν να προωθήσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών. «Όταν ανέλαβα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφού υπογράμμισε ότι οι θεμελιώδεις θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει σημείωσε ότι ότι έχουν γίνει μικρά θετικά βηματα όσον αφορά τις υπερπτήσεις και το μεταναστευτικό.

    Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης εκτενείς αναφορές για το Κυπριακό λέγοντας ότι πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα κατεχόμενη σημείωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας την ανάγκη επίτευξης λύσης επί τη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός είπε ότι νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η συνέχιση της βοήθειας ενώ σημείωσε με έμφαση ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με ηττημένη την Ουκρανία.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ασπίδες» εναντίον των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα αλλά και στην ενεργειακή πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια με την αύξηση των ΑΠΕ αλλά και τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

    Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σημείωσε ότι η κυβέρνησή της ΝΔ έχει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, έχει μπροστά της τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές και προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που μπορεί να μην είναι δημοφιλείς αλλά είναι σημαντικές για την πορεία της χώρας.

    Προκλητικός ο Μίτσκοσκι

    Προκλητικός  εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, τη Δευτέρα, αφού παρά τις δηλώσεις του ότι στο εξωτερικό θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας, εχθές ανήρτησε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μιλώντας για “Μακεδονία” και για “μακεδονική” διασπορά.

    Η νέα πρόκληση του Χρ. Μίτσκοσκι αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας, η οποία έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τη μη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας τόσο από τον πρωθυπουργό της χώρας όσο και από την πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

    Μάλιστα, η Αθήνα δεν αποκλείεται να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, αφού έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η προκλητική στάση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Γάζα: Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν αύριο στην Ντόχα

    Πάτρα: Προσαγωγή γυναίκας που φέρεται να απειλούσε πως θα κάψει το Κωνσταντοπούλειο

    Υπερταμείο: Άνοδος 12 θέσεων της Ελλάδας στην κατάταξη Global Sovereign Wealth Funds Scoreboard



    ΣΧΟΛΙΑ