ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων εναντίον μιας χώρας που γίνεται τοπικός ταραχοποιός, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Τουρκίας.
Στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η τουρκική απόφαση για την Αγία Σοφία «μας πληγώνει ως Έλληνες χριστιανούς ορθόδοξους, αλλά και ως πολίτες του κόσμου».
Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ευρωτουρκικό, είναι παγκόσμιο, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι «μετά από την προσβολή γεννιέται το ερώτημα αν η Αγία Σοφία μπορεί να διατηρεί τα προνόμια του παγκόσμιου μνημείου κληρονομιάς της UNESCO».
«Οι προκλήσεις είναι κοινές και πολλές και εκτοξεύονται προς σύσσωμη την Ευρώπη από ένα κράτος που είναι τυπικά υποψήφιο προς ένταξη. Χρήζουν ευρωπαϊκής απάντησης οι προκλήσεις της Τουρκίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Μελετάμε αντίδραση σε όλα τα επίπεδα απέναντι σε αυτή την μικρόψυχη και αχρείαστη απόφαση της Τουρκίας» είπε για την Αγία Σοφία και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος ποτέ δεν αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο, που θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου.
«Η ρητορική και οι ενέργειες της Τουρκίας επιμένουν να λειτουργούν εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Παραβιάζουν ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου και στρέφονται κατά της Ευρώπης» σημείωσε.
Δεν είμαστε εμείς αυτοί που προκαλούμε, είμαστε αυτοί που προκαλούμεθα, όχι μόνο ως Ελλάδα και Κύπρος, αλλά ως Ευρώπη συνολικά είπε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.
Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει αυτό που η Τουρκία επιδιώκει, δηλαδή να υποκύψουμε στην πρόκληση για να δημιουργηθεί μια κρίση, είπε.
Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία είπε ότι είναι μια πολιτιστική κληρονομιά, είναι σύμβολο ενός μεγαλουργήματος του 5ου αιώνα. Συνεπώς από κοινού θα ενεργήσουμε και μαζί μας οι απανταχού πολιτισμένοι άνθρωποι, πολιτικοί και πολίτες, ώστε να σταλεί ισχυρό το μήνυμα ότι είναι αδιανόητο να περιφρονούνται με τόση αμετροέπεια τα πολιτιστικά κληρονομήματα, ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος.
Καταλήγοντας είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την διαχρονική στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο που δεν καλύπτει μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους συμπατριώτες μου τους Τουρκοκύπριους.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινές θέσεις, συμφωνώντας και με τις θέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των εταίρων.
Επανέλαβε την θέση της Ελλάδας ότι ο κεντρικός τους κορμός πρέπει να είναι οι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός χωρίς πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις.« Το ισχύον πλαίσιο της ΕΕ είναι ήδη λειτουργικό και, όπου απαιτείται, αρκετά αυστηρό» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημείωσε ακόμη ότι -όπως είπε και χθες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ,- «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής.
«Οφείλουμε όλοι να κινηθούμε ταχύτατα. Η πρόταση της Κομισιόν είναι ελπιδοφόρα. Είναι σύνθετη. Προϋποθέτει γόνιμους συμβιβασμούς. Είμαι σίγουρος ότι αυτοί θα γίνουν, καθώς καραδοκεί πάντα ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού και οι διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρέπει να είναι απλά αποτελεσματικές, αλλά πρέπει να είναι και πολύ γρήγορες» σημείωσε.
Νωρίτερα κατά την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης είχαν τον εξής διάλογο μπροστά στις κάμερες:
Κ. Μητσοτάκης: Αγαπητέ μου Νίκο, καλώς ήρθες στην Αθήνα. Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα την εποχή του κορονοϊού και προφανώς δεν θα μπορούσε να είναι άλλος παρά μόνο εσύ.
Έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα ενόψει και του Συμβουλίου Κορυφής, που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και το οποίο έχει μία κρίσιμη ατζέντα ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες. Αλλά προφανώς έχουμε να συζητήσουμε και πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, το πώς θα συντονίσουμε -όπως πάντα- τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.
Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σε υποδέχομαι για ακόμα μία φορά εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου με όλα τα αισθήματα αγάπης και συνεργασίας, διερμηνεύοντας πιστεύω όλα τα αισθήματα του ελληνικού λαού απέναντί σου.
Ν. Αναστασιάδης: Ευχαριστώ Κυριάκο μου, είναι πραγματικά και εμένα ξεχωριστή χαρά, γιατί είναι η πρώτη εκτός Κύπρου επίσκεψη. Και γίνεται, όπως εθιμοτυπικά να ελάμβανε χώρα εκλογή, με πρώτη επίσκεψη πάντοτε την Αθήνα. Όμως οι συνθήκες που υπαγορεύουν την εδώ παρουσία μου -όπως πολύ ορθά έχεις επισημάνει- είναι ο καλύτερος συντονισμός και η άριστη, η ακόμα πιο άριστη αν θες, συνεργασία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Συρία, η Λιβύη, μία σειρά χωρών από προκλητικές ενέργειες που καταγράφονται από πλευράς Τουρκίας, με το πιο πρόσφατο, την μετατροπή ενός παγκόσμιου πολιτιστικού κληροδοτήματος, μιας κληρονομιάς παγκόσμιου πολιτισμού, σε τέμενος.
Είναι μία πρόκληση που πιστεύω ότι θα πρέπει να έχει και την ανάλογη αντίδραση από πλευράς της παγκόσμιας κοινότητας. Όμως αυτό που χαίρομαι είναι για την άριστη μεταξύ μας συνεργασία, τον συντονισμό που πάντοτε υπάρχει πριν από κάποιες κρίσιμες ώρες, ενόψει ιδιαίτερα και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και θέλω να πιστεύω ότι θα επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά.
Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Νωρίτερα, ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στις 19:00 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η απόφαση της Τουρκίας έπληξε ανεπανόρθωτα τον ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο: «Πληγώνει, επίσης, βαθύτατα και όλους εκείνους οι οποίοι, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αντιλαμβάνονται ότι ένα κορυφαίο μνημείο της ανθρωπότητας, όπως η Αγία Σοφία, δεν μπορεί να εργαλειοποιείται έτσι ώστε να υπηρετούνται στόχοι ξένοι προς αυτό και τη διαθρησκευτική ακτινοβολία του».
Παράλληλα, επισήμανε, ότι η Αγία Σοφία, ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κατάφερε τον τελευταίο αιώνα να λειτουργήσει ως ένας χώρος συνάντησης και ενότητας των πολιτισμών και ένα πεδίο ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών. «Η μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του Κοσμικού Κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού και διχάζει ανεπίτρεπτα την περιοχή μας», επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να αγωνιστούν, να κινητοποιηθούν με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να διαφυλαχθεί αυτός ο οικουμενικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας και να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.
Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι σύσσωμη η ανθρωπότητα καταδικάζει το γεγονός αυτό, αλλά τόνισε πως «το μέγα ερώτημα δεν είναι εάν φραστικά καταδικάζεται η Τουρκία, η κύρια αγωνία είναι πώς συμπεριφέρεται ο διεθνής παράγοντας μπροστά σε μια δύναμη που δυστυχώς ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν, προκειμένου να επιτύχει έναν αναθεωρητισμό και μια συμπεριφορά που αντιβαίνει σε υποψήφιο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ταυτόχρονα και το διεθνές δίκαιο».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τους ελάχιστους κανόνες μιας υποψήφιας χώρας, παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει προσβλητικά για την Ευρώπη κάθε αρχή και αξία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ολυμπιακός: Βραβεύτηκε ως «ομάδα αποκάλυψη 2024»! (video)
- Γερμανία: Έκλεισε και τυπικά η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο
- ΑΑΔΕ: Πώς μειώνονται τα πρόστιμα της εφορίας που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου
- Αττική: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες για τα οχήματα από τις 22:00 – Διακοπή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων