ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
«Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την παράνομη μετανάστευση» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του προσερχόμενος Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Μάλιστα σημείωσε πως «σταδιακά και η ΕΕ έχει έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, δίνοντας σημασία στην εξωτερική διάσταση του προβλήματος και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων».
Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι από την Ευρώπη λείπει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.
«(…) Και αυτό αναγνωρίζεται και από την πρόεδρο της επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την οποία θα εξουσιοδοτήσουμε για να καταθέσει προτάσεις για επιστροφές όσων δεν δικαιούνται ασύλου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε, επίσης με νόημα, ότι οι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία.
«Το θέμα (σ.σ. του μεταναστευτικού) απασχολεί πολύ την Ευρώπη αλλά δεν βρίσκεται ψηλά στα προβλήματα που δηλώνουν ότι τους απασχολούν τους Έλληνες και αυτό γιατί η χώρα μας είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Ουκρανικό το οποίο βρίσκεται επίσης στην ατζέντα της Συνόδου.
«Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο Ζελένσκι και να ακούσουμε τις προτάσεις του σχετικά με το σχέδιο νίκης το οποίο έχει διαμορφώσει. Θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση της Ελλάδας η οποία είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ουκρανία είναι εκείνη που θα επιλέξει τον χρόνο τον οποίο θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία. Πρέπει όμως να μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας » σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Τι ζητά η Αθήνα για το μεταναστευτικό
Όπως λένε από την κυβέρνηση στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα στη Σύνοδο να τονίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, η οποία αποτελεί βασικό και πρώτο πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα – και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση.
Αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι΄αυτό τον σκοπό.
Στην Κυβέρνηση υπάρχει αυξημένη εγρήγορση καθώς κανείς δεν ξεχνά πως στο Λίβανο διαμένουν 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες ενώ 1 εκατομμύριο άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και ανά πάσα στιγμή αν η σύγκρουση ξεφύγει θα αναζητήσουν καταφύγιο.
Διαβάστε επίσης:
Κορκίδης: Διευρύνουμε τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με την Αλγερία σε λιμάνια και ναυπηγήσεις
Nestle: Μειώνει τις προβλέψεις για πωλήσεις και κέρδη – Οι κινήσεις του νέου CEO