Απαντήσεις σχετικά με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αφορμή για τη διαγραφή του κ. Σαμαρά, τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα.

«Αυτά που ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά που είχαν ειπωθεί στο παρελθόν, κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί, ότι κάνουμε μυστική διπλωματία», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Ερωτηθείς, μάλιστα, τι ήταν αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο από τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς, ο  πρωθυπουργός  απάντησε: «Ήταν η φράση για τα χαριεντίσματα κατά τη συνάντηση στη Βουδαπέστη. Αυτή η αναφορά από μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο…»

«Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποχωρήσουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για να ακολουθήσουν τον Αντώνη Σαμαρά. «Εχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή 4ετίας», τόνισε ο κ. Μητοστάκης.

Αναφορικά με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διαγραφή Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως διαφωνεί με τη θέση του. «Διαφωνώ, με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη δυνατότητα περαιτέρω προόδου στον ελληνοτουρκικό διάλογο, υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της κι εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν διαφαίνεται περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος για τη μια διαφορά περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε κι άλλα πράγματα, αυτό σημαίνει αυτή τη στιγμή ότι στον τομέα αυτό δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται με την κάμερα της εκπομπής την αεροπορική βάση της Τανάγρας, τη «φωλιά» των Rafale και τονίζει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είναι ό,τι πιο σύγχρονο, ενώ παράλληλα τονίζει ότι προχωρούν και τα Viper. Τονίζει ότι ως το 2030 τα 20 F35 θα είναι στην Ανδραβίδα και το 2025 η πρώτη Belh@rra θα πέσει στο νερό. Προσθέτει, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στον αντιαεροπορικό θόλο, ώστε «να μην περνάει κουνούπι».

Παράλληλα, προαναγγέλλει και κινήσεις στήριξης του εισοδήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πολλά εκ των οποίων αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. «Όσο βελτιώνονται τα οικονομικά, θα αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να κάνουμε κάποιες στοχευμένες κινήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο και για μια έκτακτη κίνηση στήριξης.