ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στον πόλεμο στην Ουκρανία, τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και την αντίδραση της Ευρώπης, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Στη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Σφαγή της Χίου αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρεται μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.
«Φέτος, συμπληρώνονται και 200 χρόνια από τη μεγάλη Σφαγή της Χίου και την αυτοθυσία των προγόνων μας. Ο γνωστός πίνακας είναι πάντα στα μάτια μας και η Χίος είναι ένα σύμβολο για τη χώρα μας, καταλαμβάνοντας ξεχωριστή θέση στην ιστορία της», σημειώνει ο κ. Μηταράκης.
Η σημερινή εθνική επέτειος είναι μια ευκαιρία «για αναστοχασμό και κοινή δράση», παρατηρεί ο ίδιος και προσθέτει: «Τα διδάγματα της Ιστορίας παραμένουν επίκαιρα. Οι Έλληνες διαιρεμένοι απέτυχαν. Ενωμένοι, όμως, μεγαλούργησαν και αποτέλεσαν ένα διαχρονικό παράδειγμα αυταπάρνησης για όλο τον κόσμο και τους λαούς που παλεύουν να αποτινάξουν το ζυγό μιας ηγεμονικής κυριαρχίας και που κυρίως μάχονται για την ελευθερία».
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει πόλεμος και το μεγάλο κόστος του στη ζωή, τη συνέχεια, αλλά και την ευρωστία ενός κράτους. Γι’ αυτό και σήμερα, παρακολουθούμε με συγκίνηση και αγωνία τον αγώνα του ουκρανικού λαού για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, καθώς ανοίγουμε την αγκαλιά μας για τους εκτοπισμένους ενός πολέμου στη γειτονιά μας. Ενός πολέμου, η βιαιότητα και το δράμα του οποίου ήταν είτε άγνωστα για τις νέες γενιές είτε λησμονημένα για τις μεγαλύτερες στο πέρασμα του χρόνου».
Αναλυτικά του μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Συμπατριώτες μου,
Οι Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης γιορτάζουμε, σήμερα, την αφετηρία μιας πορείας διακοσίων ενός χρόνων αγώνα για την πρόοδο του έθνους. Αλλά και την αυγή του τρίτου αιώνα ανεξαρτησίας μας, που αντικρίζουμε με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία.
Τιμούμε κάθε γενιά των προγόνων. Τους αγωνιστές του 1821, που μας πρόσφεραν ελευθερία και κράτος, σε μια ήπειρο όπου βασίλευε η απολυταρχία. Αλλά και τους διαδόχους τους. Αυτούς που μεγάλωσαν την πατρίδα και δούλεψαν σκληρά για την ευημερία της. Όλους τους Έλληνες, πριν από εμάς, που για δεκαετίες κράτησαν την πιο πολύτιμη σκυτάλη: την εντολή της ενότητας και της διαχρονικής προκοπής.
Φέτος υποδεχόμαστε την εθνική επέτειο με μόνη βεβαιότητα την αβεβαιότητα ενός πολέμου. Μιας φωτιάς που άναψε ξανά στην Ευρώπη βάφοντας με αίμα τα σύνορα και οδηγώντας εκατομμύρια στην προσφυγιά. Πρόκειται για μια γεωπολιτική κρίση που, μαζί με τις πόλεις της Ουκρανίας, βομβαρδίζει και τη διεθνή αγορά ενέργειας, πυροδοτώντας έτσι την ακρίβεια σε όλες τις χώρες και σε όλα τα προϊόντα.
Στη χώρα μας η νέα δοκιμασία ξεσπά πριν καλά-καλά τελειώσει η πανδημία. Κι ενώ έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες αμυντικές προκλήσεις, πότε στον Έβρο και πότε στο Αιγαίο. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που η Ελλάδα άφηνε πίσω την καθήλωση κι έμπαινε σε τροχιά ευημερίας. Σε αυτήν πρέπει να μείνουμε! Επιστρατεύοντας τη δύναμη και την αντοχή μας. Ώστε και πάλι μία διεθνής περιπέτεια να γίνει μία εθνική νίκη.
Γνωρίζω καλά τις δυσκολίες που προκαλούν στο κάθε νοικοκυριό οι εισαγόμενες ανατιμήσεις. Γι΄αυτό και η κυβέρνηση υψώνει, ήδη, ένα πρώτο ανάχωμα απέναντί τους. Με επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και εκπτώσεις στα καύσιμα. Ώστε να απορροφηθεί μέρος των αυξήσεων. Με τόνωση του εισοδήματος των πιο αδύναμων. Αλλά και με ειδικά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.
Δεν θα κρύψω όμως την αλήθεια: κανένα δημόσιο ταμείο καμίας χώρας δεν μπορεί να καλύψει τις συνέπειες ενός παγκόσμιου σεισμού. Να τις περιορίσει μόνο μπορεί. Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις. Κι ακριβώς γι’ αυτό είμαι, εδώ, στη Σύνοδο Κορυφής. Για μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Για το χτύπημα της διεθνούς κερδοσκοπίας. Και για μία από κοινού απάντηση στο ράλι των τιμών.
Η αντίδραση της Ευρώπης δεν αργεί. Αλλά μέχρι τότε, ένα μόνο έχω να υποσχεθώ: ότι θα είμαι δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα εξαντλώντας όλα τα περιθώρια των δυνάμεών μας. Χωρίς, ωστόσο, να εξαντλώ και τα περιθώρια των δυνατοτήτων μας. Γιατί η παροδική κρίση θα βρει το τέλος της. Ενώ η διαδρομή του τόπου πρέπει να είναι συνεχής και ανοδική. Και, κυρίως, σταθερή και ασφαλής.
Συμπολίτες μου,
Οι οικουμενικές ιδέες της εξέγερσης του ‘21 διασχίζουν σύνορα και αιώνες. Έτσι, ο πόθος για την ελευθερία του τότε, γίνεται αλληλεγγύη προς τους υπερασπιστές της Ουκρανίας σήμερα. Το όραμα των Ελλήνων για ένα σύγχρονο κράτος υψώνεται και πάλι ζωντανό στην Ευρώπη μπροστά στον αυταρχικό δεσποτισμό. Και τη θέση του παλαιού φιλελληνικού κινήματος, παίρνει τώρα ένα κύμα διεθνούς συμπαράταξης.
Πριν από 201 χρόνια, ξεκίνησε ένας αγώνας από λίγους, που πολλοί στον κόσμο δεν τον πίστεψαν. Και όμως πέτυχε! Τον αγώνα των δικών μας καιρών καλούμαστε να τον δώσουμε όλοι ενωμένοι. Είμαστε, άλλωστε, οπλισμένοι με τα διδάγματα που γέννησαν και το ελεύθερο κράτος μας: Με την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Την ψύχραιμη διορατικότητα. Και τη διάθεση να κάνουμε εφαλτήριο το κάθε εμπόδιο.
Τιμούμε, λοιπόν, την 25η Μαρτίου, όπως το επιβάλλει η συγκυρία. Μετατρέποντας τον στοχασμό για το παρελθόν σε δυναμισμό για το παρόν και σε σχεδιασμό για το μέλλον. Για μια πατρίδα που έρχεται από πολύ μακριά και πορεύεται πολύ μακριά.
Χρόνια πολλά στην Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες, παντού στον κόσμο!
Διαβάστε επίσης:
Μήνυμα Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου: Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται μαζί απέναντι στις προκλήσεις
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου: «Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου»
Ουκρανία: Πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού κοντά στο Ντνίπρο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ