ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πριν λίγο ολοκληρώθηκε στη Βουλή η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος επί της τοποθέτησης Ανδρουλάκη και σχολιάζοντας ότι «δεν άκουσα ουσιαστικές διαφοροποίησεις με το σχέδιο το οποίο παρουσίασα ως προς τις εθνικές προτεραιότητες».
«Το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ισχύει πια. Και η Ευρώπη πρέπει να πάψει να είναι γεωστρατηγικά αφελής» τόνισε πρόσθεσε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται μέσα σε αυτή την ζούγκλα να λέει ότι είναι φυτοφάγο εν μέσω σαρκοφάγων.
Χαρακτήρισε «επιτυχία» τη ρήτρα διαφυγής καθώς δίνει «κάποια» αλλά όχι απεριόριστη δημοσιονομική ευελιξία, όπως είπε, και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται η δημοσιονομική ευελιξία που έχουμε να χρησιμοποιηθεί σε τέτοια κατάχρηση που να θέσει σε κίνδυνο τη γενικότερη δημοσιονομική σταθερότητα. Και αυτό το γνωρίζει και ο υπουργός».
Ο κ. Μητσοτάκης έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του, το 2019, τις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας: «Δεν θέλω να μιλήσω δημόσια κ. Φάμελε».
Αναφερόμενος στις έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα προς εκμετάλλευση για υδρογονάνθρακες, με αφορμή σχετική αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στη συμβολή της κυβέρνησης ΝΔ χωρίς να ακυρώσει τη συνεισφορά των προκατόχων της, όπως είπε.
«Αλλά επί αυτής της κυβέρνησης ήρθαν Chevron και Exxon στην Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι το ενδιαφέρον των δύο κολοσσών «διασφαλίζει την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης».
Μια δηκτική αναφορά επεφύλασσε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα («ο οποίος τώρα δίνει διαλέξεις») και την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε.
«Τι ακριβώς θυμόμαστε από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε «το πρώτο που θυμούνται οι πολίτες είναι ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», κάτι που έγινε και πολιτική της χώρας. Και το δεύτερο το οποίο θυμούνται είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας που τώρα βλέπουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται.»
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός απάντησε σε αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα C-130, λέγοντας: «Με ρωτήσατε κ. Φάμελλε πόσα C-130 πετάνε. Να σας θυμίσω ότι επι δικών σας ημερών πετούσε μισό και σήμερα έχουμε 6 C-130 και 6 C-27, είναι μια πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε. Υπάρχουν και πολύ προβληματικές συμβάσεις από το παρελθόν. Η πρώτη σας επιλογή το πρώτο εξάμηνο, ήταν να ανακαινίσετε αεροπλάνο που είχε κατασκευαστεί πριν γεννηθώ. Αεροπλάνο του 1967. Πήρατε την απόφαση, μας δεσμεύσατε και καταφέραμε να πετάξει το πρώτο πριν από λίγες ημέρες. Ήταν δική σας επιλογή και του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας. Αυτά που είπατε κ. Φάμελλε, μου θυμίσατε ένα άλλο πρόσωπο που σήμερα δεν είναι εδώ και τώρα τελευταία δίνει διαλέξεις για αναζήτησή πυξίδας. Ρωτήστε τους πολίτες τι θυμούνται από την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο που θυμούνται είναι ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Όχι μόνο ειπώθηκε αλλά εφαρμόστηκε κι όλα και μας πλήγωσε. Το δεύτερο που θυμούνται είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας Αυτά θυμούνται οι πολίτες και δεν θέλουν να επιστρέψουμε εκεί. Είμαστε σήμερα πιο ισχυροί σήμερα σε σχέση με το 2019. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακοπροαίρετος για να υποστηρίξει το αντίθετο. Αυτό αφορά τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα και τα στελέχη».
Για τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Μας είπατε ότι σήμερα δεν είναι ελκυστικές οι Ένοπλες Δυνάμεις για ένα παιδί 17 χρονών που σχεδιάζει το μέλλον του. Και πράγματι δεν μπορεί ο πλωτάρχης που καθοδηγεί ένα πανάκριβο πλοίο να μην αισθάνεται ότι ο μισθός του είναι αντάξιος της αποστολής του. Το διορθώνουμε και αυτό που εισηγείται το υπουργείο φέρνει 5 χιλιάδες αύξηση για όλο το 2026. Αντίστοιχες αυξήσεις αφορούν και τα άλλα σώματα. Για τα σώματα ασφαλείας θα κάνουμε ανακοινώσεις στην ΔΕΘ, αλλά τα 100 ευρώ αύξηση από 1 Ιουλίου 2025 θα τα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και είναι πάνω από αυτό που διεκδικούσαν. Σε αυτούς θα συμπεριληφθούν – και αυτό το ανακοινώνω σήμερα – οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης «επιτέθηκε» στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας πως «συζητάμε και για άλλα θέματα πλην της μονοθεματικότητας που σας έχει απασχολήσει για το θέμα των Τεμπών. Όσο μιλάτε αρχίζει και καταλαβαίνει ο κόσμος τις θέσεις που πρεσβεύετε. Λέτε ότι εσείς δεν αγαπάτε κανένα νόμισμα αλλά τον λαό. Και εμείς αγαπάμε τον λαό αλλά έχουμε νόμισμα – το ευρώ – και δεν θέλουμε να πάμε στην δραχμή. Σας αναγνωρίζω ειλικρίνεια. Φύγατε από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρήσατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κωλοτούμπα. Φύγατε γιατί θέλατε να γυρίσουμε στην δραχμή. Γιατί δεν το λέτε με θάρρος δημόσια; Αν θέλετε να επαναφέρετε μια τέτοια συζήτηση στον δημόσιο διάλογο να το κάνετε με θάρρος. Μας μιλήσατε για την ιδρυτική σας διακήρυξη και άκουσα ότι περιγράφει μια Ελλάδα ως ένα μεγάλο ανοικτό περιβόλι που θα υποδέχεται κάθε κατατρεγμένο.
Όχι κ. Κωνσταντοπούλου, η Ελλάδα δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Έχουμε σύνορα και θα τα προφυλάξουμε. Σεβόμαστε όσους ζητούν άσυλο, άλλα όσοι δεν το δικαιούνται θα κάνουμε τα πάντα για να τους στείλουμε πίσω από εκεί που ήρθαν. Εμείς θα καθορίσουμε πόσοι θα έρθουν. Δεν θα κάνουν κουμάντο οι λαθροδιακινητές και οι ΜΚΟ που συνεργάζονται μαζί τους. Είχα προειδοποιήσει τον κ. Ανδρουλάκη πως όταν συνεργάζεστε με τα άκρα ο κόσμος θα πάει στο ορίτζιναλ. Αν η χώρα κα Κωνσταντοπούλου δεχθεί επίθεση με καρδούλες, πώς θα τους αντιμετωπίσουμε; Καλές οι καρδούλες αλλά όχι στην Αμυνα».
Κωνσταντοπούλου για εξοπλιστικά: Η άμυνα προϋποθέτει πρώτα από όλα λαό περήφανο
Νωρίτερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τον προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε πως «είναι βέβαιο ότι προερχόμαστε και υπερασπιζόμαστε δύο διαφορετικούς κόσμους.
Εμείς μιλάμε για τους ανθρώπους. Εσείς μιλάτε για τα λεφτά. Εμείς μιλάμε για την πατρίδα που αποτελείται πρώτα από όλα από τους ανθρώπους, τον λαό, τους πολίτες, εσείς μιλάτε για την άμυνα που την οραματίζεστε σαν εξοπλισμούς, όπλα, χρήματα, συμβάσεις διαφθοράς… χρήματα, χρήματα, χρήματα από αυτά που πηγαίνουν συνήθως σε μίζες, σίγουρα σε τσέπες και ποτέ στους πολίτες».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε ότι «η άμυνα, η πατρίδα και η υπεράσπισή της, προϋποθέτει πρώτα από όλα λαό περήφανο, πολίτες ευτυχισμένους, φρόνημα στις ψυχές των ανθρώπων και όχι μια κοινωνία εξαθλιωμένη, απομονωμένη, περιθωριοποιημένη, όπως τη θέλετε εσείς. Η κοινωνία όλο το τελευταίο διάστημα δείχνει τον δρόμο και φωτίζει το μέλλον γιατί δεν δέχεται να συζητά μαζί σας αυτά που θέλετε εσείς».
Η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε εκτενή αναφορά στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο χαρακτήρισε «έγκλημα» ενώ είπε ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι «έχει και προσωπική ποινική ευθύνη». Προσέθεσε ότι «το πολιτικό προσωπικό προσπαθεί να αποσείσει τον έλεγχο και να ελέγξει τη Δικαιοσύνη. Μεθαύριο η ΚΟ της ΝΔ θα προσπαθήσει να στοιχειοθετήσει τους λόγους για να μην ελεγχτεί ο κ. Τριαντόπουλος και ο κ. Μητσοτάκης από την προανακριτική επιτροπή που συστήθηκε».
Υποστήριξε ότι «ο τόπος του εγκλήματος στα Τέμπη αλλοιώθηκε, με τρόπο δόλιο, εγκληματικό και εσείς αυτές τις ημέρες προσπαθείτε να το συγκαλύψετε και προσπαθείτε να αποφύγετε τον έλεγχο» ενώ σημείωσε ότι «το υλικό που προκάλεσε την έκρηξη… ήταν παράνομο, εύφλεκτο, μένει να προσδιοριστεί αν ήταν στρατιωτικό και αν σχετιζόταν με παράνομες επιχειρήσεις στρατιωτικές». Δήλωσε ότι το κόμμα της θα συνεχίσει να μιλά «τη γλώσσα της αλήθειας» και να φέρνει στη Βουλή «αυτά που δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να συζητήσουμε».
Στη συνέχεια η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κάλεσε τον πρωθυπουργό «να απαντήσει τι θα κάνει για τις συνεχόμενες γυναικοκτονίες» στη χώρα ενώ υπενθύμισε ότι του έχει καταθέσει «45 επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα».
Για το πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κυρία Κωνσταντοπούλου διερωτήθηκε «με ποιο δικαίωμα πήγε να επισκεφτεί και να “αγκαλιάσει” έναν καταζητούμενο από το διεθνές ποινικό δικαστήριο, εγκληματία πολέμου, που ελέγχεται και για εγκλήματα και κατά της ανθρωπότητας». «Είναι ωραίες οι κορώνες περί πατριωτισμού αλλά… η πατρίδα είναι εγγεγραμμένη στο Σύνταγμα μας και συνυφασμένη με τη δημοκρατία και τον λαό, με την ελευθερία ως κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «η Πλεύση Ελευθερίας συγκροτήθηκε για την εγγύηση συνθηκών ελευθερίας και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα με χρέος 500 εκατ. ευρώ «που μας κάνει μαθήματα δια στόματος Μητσοτάκη, περί υπευθυνότητας». «Μα ποια υπευθυνότητα όταν χρωστάτε 500 εκατ. στις τράπεζες;», διερωτήθηκε.
Για τις «εξοπλιστικές συμβάσεις» τόνισε ότι «είναι πηγή διαφθοράς και ιστορικά έχουν συντελέσει στην υπερχρέωση της χώρας μας». Επισήμανε ότι «την άμυνα της χώρας την εγγυήθηκε αυτός ο πολύ μεγάλος αν και μικρός λαός… και αντιστάθηκε και στα τανκς». «Την άμυνα της χώρας θα την εγγυηθεί ο λαός αυτής της χώρας που έχει υψηλό αίσθημα αγάπης για την Ελλάδα, τη χώρα που αξίζουμε και όχι τη χώρα του “πάμε και όπου βγει”».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Novibet στη λίστα FT1000 Europe’s Fastest Growing Companies 2025
- Τράπεζες: Νέα συλλογική συμβάση – σταθμός με διψήφια ποσοστιαία αύξηση για τους εργαζομένους
- EENE: Ημερίδα για την επαναβιομηχανοποίηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum 2025
- Γιώργος Στάσσης: Επενδύσεις εως 12 δισ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία
